Zavárané marhule

olinecka - fotkaolinecka, 8. júla 2014
Zavárané marhule
Foto: olinecka

Konečne prišiel čas na zaváranie v lete zavaram a potom v zime máme dobroty.

60 minút
príprava
13-15 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Marhule poumyvame a nechame odkvapkať.Odkôstkujeme a poukladame do priprvenych pohárov.

  2. 2

    Z vody a kryštal cukru uvarime sirup,ktorý necháme povariť asi 5 minut.Na 2 litre vody 1kg cukor.Ešte horucim sirupom pozalievame marhule ,ktoré nakoniec pozatvarame viečkami.

  3. 3

    Poukladame do väčšieho hrnca zalejeme vodou ,aspoň do polovice poharov a sterizujeme 13-15minut.Takto opakujeme sterilizovanie.

Diskusia k receptu

hubata
Ja som známa svojou lenivosťou a tak nikdy som si nevarila zvlášť sirup: do pohára som naukladala odkôstkované marhule, dala klinčeky, zasypala dvomi lyžicami kryštálového cukru a po krk naplnila pohár vodou z vodovodu. Dala som sterilizovať cca 8 minút pri 80 st. a vybrané poháre som obrátila "dolu hlavou" aby som zistila či sú dobre zaviečkované. Hotovo. Treba dať ale pozor v akom stave sú marhule: ak sú tvrdé nechať sterilizovať viac, ak sú mäkké tie som radšej dala zamraziť ako dreň, alebo ako rýchly lekvár.
aroooo
robievam aj so sirupom aj s vodou, skúšala som aj so štipkou soli, ale stále som či do sirupu alebo pohára pridala klinček a kúsok celej škorice.
dandula
keď som bola mladá mamina, tak sme sa aj s deťmi v lete sťahovali na stredné Slovensko a tam ma naučili zavárať čučoriedky štýlom na dno fľašky lyžičku kr. cukru na to čučoriedky a na vrch druhú lyžičku cukru. Zaliať trochou vody a dať na chvíľku sterilizovať. Ovocie je zavarené vo vlastnej šťave. Takto som zavárala aj brusnice a odvtedy aj čerešne, marhule, broskyne, moruše ..... Jedine na hrušky robím nálev, bo tie nepúšťajú šťavu. Taktiež ma naučili zahusťovať malinový lekvár rozvarenými letnými jablkami - vtedy ešte neboli kadejaké želírovacie pomôcky :-)
babuka
Takže dnes som prvý krát zavárala marhulky a to podľa tohto recepu, viečka sa chytili ako sa zdá a práve mi odpočívajú pod dekou. Olinecka ďakujem za receptík. Verím, že si pochutíme.