Zavárané kuriatka s cibuľou a levanduľou fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 19. júna 2013

Dnes som dostala prekrásne hríby -kuriatka a tak som sa rozhodla niečo z nich odložiť na zimu...minulý rok bol nedostatok hríbov...máme ich radi v Zobraziť celý popisDnes som dostala prekrásne hríby -kuriatka a tak som sa rozhodla niečo z nich odložiť na zimu...minulý rok bol nedostatok hríbov...máme ich radi v sladkokyslom náleve s cibuľkou a pridávam vždy aj nejakú bylinku..teraz som ich urobila s levanduľou...

4
porcie
40 minút
príprava
10 minút
na 100 °C

Suroviny

1 kg
7 ks




Postup

  1. 1

    Takéto krásne kuriatka som dostala...

    Zavárané kuriatka s cibuľou a levanduľou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    poriadne som ich vyumývala vo viacerých vodách ..väčšie som pokrájala a menšie som nechala v celosti...mne sa to páči, keď si z pohára vyberiem celé kuriatko...

    Zavárané kuriatka s cibuľou a levanduľou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na sporák som dala hrniec s vodou a nechala som ju zovieť...keď vrela , nasypala som do nej kuriatka a nechala variť 5 minút..

    Zavárané kuriatka s cibuľou a levanduľou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    z vody som ich vybrala a nechala úplne vychladnúť...

    Zavárané kuriatka s cibuľou a levanduľou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pokiaľ sa kuriatka chladili, očistila som si sedem väčších cibúľ, pokrájala na plátky a osolila...cibuľa pustí šťavu a potom ju poriadne z nej vyžmýkam...

    Zavárané kuriatka s cibuľou a levanduľou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    vychladnuté kuriatka som posypala mletým čiernym korením... a všetko premiešala,....

    Zavárané kuriatka s cibuľou a levanduľou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    na dno pohára som dala 1 bobkový list a 2 guľky nové korenie...na to som uložila vrstvu vyžmýkanej cibule...

    Zavárané kuriatka s cibuľou a levanduľou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    na cibuľu som uložila vrstvu kuriatok a postupne až po vrch striedavo...

    Zavárané kuriatka s cibuľou a levanduľou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    do pohára som vložila kúsok levandule aj s kvetom...zaliala nálevom... nálev: 4l. vody, 1 l. ocot,350g. cukor a 100g. soli..

    Zavárané kuriatka s cibuľou a levanduľou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    poháre som zatvorila a dala sterilizovať...na 100st. sa varili 10 min. vysterilizované poháre som hneď vybrala z vody a nechala chladiť....prejem dobrú chuť...

    Zavárané kuriatka s cibuľou a levanduľou (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

pusta
úžasná dobrotka. milujem kuriatka :P perfektný recept.
@izabellka929 , ty si neuveriteľne pracovitá a šikovná gazdinka :-)
chcem sa spýtať, akú úlohu tu má práve levanduľa?
dakujem za odpoved.
afataga
podobne robievam vaclavky alebo rydziky, kuriatka som neskusala, lebo ich je malo, najdeme len obcas zopar, s tou levandulou to moze byt zaujimave, ma podobnu chut aj vonu ako saturejka
izabella929
@pusta...ja vždy pridávam k zaváraným hríbom nejakú bylinku, aby ich ich nebola taká fádna a aby niečo šteklilo chuťové poháriky...)vložíš do úst a cítiš neznámu chuť a hneď sa opýtaš...čo tam je cítiť ,okrem kuriatok...ale je to príjemné....asi tak...vďaka za komentár.-)
mesiar50
Bože moj..kuriatka.Robieval som ich na smotane a halušky.Tvoj rcp je zaujímavý a pekný.Určite vela ludí nevie ako sa zavárajú hríby.Ja sám som to po vela rokoch zabudol.Ďakujem Ti,že si mi pripomenula roky keď som chodieval na hríby.
mariamka
co vo to, levandule by bolo ale kde vziat kuriatka? ja keby som ich dostala tusim by som s nimi od radosti aj spala :) taky krasny recept p. @izabella uz len najst takych darcov, ako mate vy :) zvykla som zavarat, ale ked mi to do tyzdna tito moji vsetko zjedli, prestalo ma to bavit.. asi treba lepsie schovat kluc od komory :)
kimlo
Môžem tam dať miesto čerstvej levandule trocha vody po holení? mám levanduľovú... :-)
aroooo
mám ten istý problém ako @mariamka , mám malý kríček kvitnúcej levandule, pred týždňom cestou do okolia B.B. sme od Krupiny po B.B.vybehli asi 3x do hory, hoci huby mám rada, rada zbieram ale nepoznám tak sme 4 našli až 1 vraj modrák, 3 asi 2 cm kuriatka+ 4 ks niečoho malého, oni to poznali, celý tento poklad mi dali, bude už vyušený, menšia hŕstka bude do vianočnej kapustnice. Recept ukladám, čo keby....
izabella929
@mesiar50... s nokedlami ich ja ja mám najradšej, lebo maminka nám ich tak robievala...)@mariamka..ja mám to šťastie, že mám dobrého suseda, ktorý je vášnivý hríbár a tak sem-tam aj mne niečo podaruje.-))ja zaváram veľmi rada, len čo niečo objavím, hneď idem najprv zavariť na zimu...@kimlo..v šestranné využietie byliniek.-)))@aroooo..ja tiež zbieram iba to, čo dobre poznám.-)ale no, na sušenie som sa pousilovala viac...už mám na zimu dosť..@afaraga...robievam ich s borievkami, ale susedka, čo pestuje borievky nebola doma..inak, takto ich mám najradšej...)Všetkým vám ďakujem pekne za milé komentáre.-)))
elixir
Ja asi kuriatka nikdy nezavarím :) Sú dostupné len tak vzácne... to sa nedá hneď nezjesť :) Závidím Ti tie množstvá, mne by aj tak trošku z toho stačilo :)
joel
u nás zatiaľ nerastu, určite vyskúšam do nálevu, ja iba polievočku robievam a troška vysúšim a v zime pridávam po troške do slepačej polievočky
izabella929
@joel..tieto letné kuriatka zaváram na sladkokyslo...mám rada polievočku so strúhanou cestovinou...mali sme ju teraz na obed...najradšej ich mám na smotane a nokedlami..ale jesenné pridávam do čalamády..úžasná fajnotka.-)) vďaka za komentár.-)
medovnicek
vyrobila si z nich krásne zaváraniny, tá levanduľa medzi kuriatkami ma veľmi zaujala
izabella929
@medovnicek... šak ani ťa to neprekvapuje, minulý rok som takých nezvyčajných závaraním robila veľa.-) ja vždy pri zaváraní myslým na to, že musí niečo zaujať...dáš prvé sústo a zamyslíš sa, čo tam je také príjemné..niečo čo poznáš, ale ihneď nevieš identifikovať...ale inak je to príjemné a chutné...takže to napokon začne aj chutiť...)) ďakujem za milý komentár.-))
sracz
... nádherné chutné "kurátenka", milá@izabella - márne však hľadám ich mamku kvočku! Výborná príloha ku všetkému, ale ja by som celý pohár "zblajzol" iba tak, bez ničoho, na sucho, pri dobrom TV filme!
izabella929
@sracz...veru dnes som dostala ďalšiu dodávku kuriatok, takže nedeľné popoludnie som mala pracovné...ale už mám zavarené, som rada.-) veru aj my ich máme radi.-) vďaka ti za milý komentár.-)
sracz
... nuž za také pekné poďakovanie, milá @izabella929 - Izka, si dovoľujem pridať jedno odporúčanie (radiť, takej perfekt kuchárpekárzákuskárke, sa neodvážim); ak máš dobrého zásobovača na kuriatka (ale aj na dubáky), odlož si bokom 3÷4 hrste a kúp jeden lábszár, jeden hovädzí jazyk a dobrého 1/2 kg srdca (všetko hovädzie) a urob z nich superfasapríma polievku s "anjelskými vlasmi". Z odložených kuriatok urob jemnú omáčku na šľahačkovej smotane a potom ju, so zemiakovým "habos" pyré, servíruj ako hlavné jedlo s kombináciou plátkov mäsa z polievky! Dobrú chuť, hugacskám!!! -:)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia