Zatočená torta

droetker - fotkaDr.Oetker, potravinárska spoločnosť založená v roku 1891, 30. novembra 2013
Zatočená torta
Foto: droetker

Komerčný recept

40 minút
príprava
24 minút
na 200/180 °C

Suroviny

Na cesto:
6 ks
70 g alebo trstinový cukor
1 bal.
180 g alebo hladká
1 ČL
6 ks
70 g
Na potretie:
 trocha
Na náplň:
250 ml
1 PL
300 g
2 PL
1 bal.
100 ml
Na ozdobenie:
1 bal.
150 ml
1/2 bal.
Ešte potrebujeme:
 priem. 26 cm
 (30 x 40 cm)




Postup

  1. 1

    Na prípravu cesta vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Múku zmiešame s kypriacim práškom a zamiešame do peny. Nakoniec zľahka ručne vmiešame bielky vyšľahané elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni s cukrom dotuha. Jednu tretinu cesta rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie do tvaru kruhu s priemerom 26 cm. Zostávajúce dve tretiny cesta rovnomerne rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a oboje postupne vložíme do predhriatej rúry a pečieme.<br /> <br /> Elektrická rúra: - 200 °C<br /> Teplovzdušná rúra: - 180 °C<br /> Plynová rúra: - stupeň 4<br /> <br /> <b>Čas pečenia: asi 12 minút každý korpus</b><br />

  2. 2

    Upečené korpusy vyklopíme na papier na pečenie posypaný cukrom. Papier na spodnej strane zľahka potrieme vodou a opatrne stiahneme. Koliesko aj plát cesta potrieme džemom.

  3. 3

    Na prípravu náplne vyšľaháme smotanu na šľahanie s práškovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha a zľahka vmiešame jablčný pretlak a rum. Želatínový stužovač pripravíme podľa návodu na obale a vmiešame do jablčnej zmesi.

  4. 4

    Náplň rovnomerne nanesieme na plát cesta. Po stuhnutí náplne nakrájame na prúžky široké 5 cm. Z jedného prúžku zvinieme slimáka a umiestnime ho do stredu upečeného guľatého korpusu. Zostávajúce prúžky postupne ovinieme okolo slimáka, kým sa nedostaneme k okraju. Okolo upevníme okraj tortovej formy a na ½ hodiny uložíme do chladničky.

  5. 5

    Na ozdobenie vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni šľahačku podľa návodu na obale. Tortu uvoľníme z formy a povrch i okraje potrieme. Polevu rozpustíme podľa návodu na obale a tortu ľubovoľne ozdobíme.

Diskusia k receptu

jerica
@droetker , ako dobre, teraz viem, čo všetko sa dá dať do jednej komplet krásnej torty. ináč je to pre mňa dosť kompikovaná úprava, bolo by dobre nafotiť postup, ako čítam, tak čítam, len neviem si to dosť dobre predstaviť, aj ked predstavivosť si myslím mám dobrú,ten postup ukladania, možno je to jednoduché.
Krásne foto, láka OKO aj chuť :-)
Ďakujem za odpoveď:-)
honestka
Jarka tato torta je znama pod roznymi nazvami ako: "brnenska, krutena, tocena" ai. ked si das do google /je urcite aj na tejto stranke/ zistis, ake jednoduche je to urobit a jej efektnost pre navstevnikov je vzdy zaruceny.
aroooo
Jarka, robila som podobnú len s plnkou. Skladanie spočíva v tom, že obdĺžnikový plát nakrájaš po dĺžke na pruhy šírky 5cm, natrieme plnkou a jeden prúžok zvinieme plnkou na vnútornej strane ako roládu - slimáka a dáme do stredu okrúhleho plátu, ktorý je tiež natretý plnkou, zoberieme ďalší natretý 5 cm široký plát, napojíme na to skrútené v strede a obtáčame, potom ďalší a ďalší, až je celý spodný plát vyplnený, vrch natrieme plnkou, ja som si ten spodný okrúhly prekrojila na polovicu/mala som teda dva okrúhle pláty/ a dala som aj na vrch ako nejaký dekel a natrela plnkou a poliala čok. polevou, na a keď sa to krája, tak tie závity robia tie kolmo stojace "rebrá" torty. Zdá sa mi, že niečo podobné robil aj @Gordonko. Dúfam, že som aspoň trochu pomohla.
sovka62
Aj ja robím brnenskú tortu ako @aroooo. Vyšší korpus na polovicu, jedna časť na spodok, druhá pôjde na vrch a jeden rovný plát na pásiky, natrieť a stočiť do kruhu na spodný plát.
Je to naozaj efektná torta.
zuzana78
skoda ze neni fotopostup,neviem si to vobec predstavit ako sa to robi..
ywett
veľmi pekne ukáže v reze, chválim