Na prípravu ryže existuje veľa receptov. I ja som niektoré vyskúšala, ale vždy som sa vrátila k spôsobu, ktorý ma naučila moja mama. Takto Zobraziť celý popisNa prípravu ryže existuje veľa receptov. I ja som niektoré vyskúšala, ale vždy som sa vrátila k spôsobu, ktorý ma naučila moja mama. Takto pripravená ryža je mäkká, ale sypká, nelepí sa, je veľmi chutná.
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Základom je kvalitná ryža. Používam guľatozrnnú ryžu Bask, alebo dlhú SOS. Na dlhú však treba pridať 2 šálky vody na šálku ryže. Veľkosť šálky nie je dôležitá, ide len o pomer, prispôsobte sa podľa počtu stravníkov.
- 2
Predhrejeme rúru, teplovzdušnú na 200 st.C, elektrickú na 220. Ryžu prepláchneme horúcou vodou a necháme odkvapkať na site. Do kastróla (bez plastových častí) nalejeme olej. Ak ryžu budeme podávať k mäsu bez šťavy, oleja dáme viac, inak stačí tenučká vrstva na dno kastróla. Olej zohrejeme, pridáme ryžu a za stáleho miešania poopekáme. Prilejeme horúcu vodu, osolíme a pridáme vegetu (ak varíme aj pre deti, radšej pridáme Solčanku). Tekutinu ochutnáme, aby ryža bola dosť slaná, musí byť tekutina trochu presolená.
- 3
Kastról zakryjeme a vložíme do rúry na 25 minút. Vyberieme a skontrolujeme. Ak sa nám ryža pri okrajoch kastróla zdá suchá, prilejeme po okrajoch 1/4 šálky vody. Nemiešame. Zakryjeme, zabalíme do utierky a necháme pol hodinu stáť. Pred podávaním premiešame. Nie je chybou, ak je ryža na dne a po okrajom trošku žltá, po premiešaní sa to stratí.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
PS: pises ze na dlhu ryzu 2 salky vody, ale nepises kolko na gulatu (asi tych 1,5, ze?
Ja robim podobne ryzu ako ty. Na kazdy druh ryze je potreba ine mnozstvo vody. ja robim ryzu podlhovastu vonavu (basmatic) z Indie. Je draha, ale velmu chuti a dobre vonia.
Tiez osmazim s cibulkou a velkym struzkom cesnaku, na kocky nakrajanu mrkvu a ked mam i polovocu zelenej papriky. Vsetko osmazim a zalejem variacou odmeranou vodou (na jednu salku ryze dva salky vody). Osolim a necham 15 min. dusit, odstavim a necham dalsich asi 5-10 minut zakrytu. Potom nacechrat vidlickami a servirovat.
Ja mam tiez osvedceny recept na ryzu,ako varil moj otec a na sporaku,ale mne sa zda,ze ta ryza na tej indukcii uz nie je to, co byvalo.A mam jeden vyborny smaltovany okruhly tazky hrniec,(pekac)ktory bu bol na tu Vasu ryzu ako stvoreny,tak sa tesim ,ze ju vyskusam po Vasom.
Varecha je v tomto skvelá... :-)
Babička tiež dávala ryžu po uvarení pod duchnu - jednak tam "došla" a hlavne si udržala teplotu, kým sa išlo jesť.
Ešte som počula dobrý tip pre tých, ktorým sa zvykne ryža rozvariť / zlepiť / nepodariť: dá sa variť s oveľa väčším množstvom vody a po uvarení (treba však vystihnúť ten správny okamih) sa voda zleje a prípadne sa ryža ešte prepláchne studenou vodou, podobne, ako pri cestovinách.
(Tie dve krásne tváričky na Tvojom profile sú si veľmi podobné!!!)
Kastról s ryžou do nej vojde bez problémov, takže stíham, aj keď varím pre celú rodinu
Áno, dievčatá sú si podobné, sú dvojčatá (hoci to vždy neplatí, aj naše dcéry sú dvojčatá a sú celkom rozdielne, výška, váha, jedna sa podobá na manžela, druhá na mňa).