Zaručene mäkká a sypká ryža

sovka62 - fotkasovka62, 11. januára 2010

Na prípravu ryže existuje veľa receptov. I ja som niektoré vyskúšala, ale vždy som sa vrátila k spôsobu, ktorý ma naučila moja mama. Takto Zobraziť celý popisNa prípravu ryže existuje veľa receptov. I ja som niektoré vyskúšala, ale vždy som sa vrátila k spôsobu, ktorý ma naučila moja mama. Takto pripravená ryža je mäkká, ale sypká, nelepí sa, je veľmi chutná.

5 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

2 šálky
3 šálky




Postup

  1. 1

    Základom je kvalitná ryža. Používam guľatozrnnú ryžu Bask, alebo dlhú SOS. Na dlhú však treba pridať 2 šálky vody na šálku ryže. Veľkosť šálky nie je dôležitá, ide len o pomer, prispôsobte sa podľa počtu stravníkov.

  2. 2

    Predhrejeme rúru, teplovzdušnú na 200 st.C, elektrickú na 220. Ryžu prepláchneme horúcou vodou a necháme odkvapkať na site. Do kastróla (bez plastových častí) nalejeme olej. Ak ryžu budeme podávať k mäsu bez šťavy, oleja dáme viac, inak stačí tenučká vrstva na dno kastróla. Olej zohrejeme, pridáme ryžu a za stáleho miešania poopekáme. Prilejeme horúcu vodu, osolíme a pridáme vegetu (ak varíme aj pre deti, radšej pridáme Solčanku). Tekutinu ochutnáme, aby ryža bola dosť slaná, musí byť tekutina trochu presolená.

  3. 3

    Kastról zakryjeme a vložíme do rúry na 25 minút. Vyberieme a skontrolujeme. Ak sa nám ryža pri okrajoch kastróla zdá suchá, prilejeme po okrajoch 1/4 šálky vody. Nemiešame. Zakryjeme, zabalíme do utierky a necháme pol hodinu stáť. Pred podávaním premiešame. Nie je chybou, ak je ryža na dne a po okrajom trošku žltá, po premiešaní sa to stratí.

Diskusia k receptu

reisenka
Ahoj tak takuto razu sme robievali u mojej maminky aj my, ale myslim, ze aj ja mam osvedceny recept od mojho kamosa profesionalneho kuchara. Preplachnutu ryzu oprazit na oleji, najlepsie aj so spenenou cibulkou, zaliat vodou (pomer 1,5 salky vody na 1 salku ryze, osolime (ovegetujeme), pripadne okorenime, nechame zovriet,zakryjeme pokrievkou, stiahneme na najnizsi stupen a varime 12 min,vypneme a nechame dalsich 10 min odstat pod pokrievkou.
PS: pises ze na dlhu ryzu 2 salky vody, ale nepises kolko na gulatu (asi tych 1,5, ze?
1x lianka
kuchticka
Ahoj reisenka! Bolo tam napisane: na 2 pohare ryze dat 3 pohare vody.
Ja robim podobne ryzu ako ty. Na kazdy druh ryze je potreba ine mnozstvo vody. ja robim ryzu podlhovastu vonavu (basmatic) z Indie. Je draha, ale velmu chuti a dobre vonia.
Tiez osmazim s cibulkou a velkym struzkom cesnaku, na kocky nakrajanu mrkvu a ked mam i polovocu zelenej papriky. Vsetko osmazim a zalejem variacou odmeranou vodou (na jednu salku ryze dva salky vody). Osolim a necham 15 min. dusit, odstavim a necham dalsich asi 5-10 minut zakrytu. Potom nacechrat vidlickami a servirovat.
1x lianka
omar206
Ahojte,ja tiež prispejem svojim postupom.Používam ryžu s Jednoty,šálka ryži ,dve vody.Ryžu trochu popražím na oleji v tlakovom hrnci,zalejem vodou,ochutím a zavriem ,,tlakáč,,.Keď začne fučať,sťíšim plameň.Po štyroch minútach odstaviť a nechať zavreté 20 min.Lepšiu som nejedol.Dobrú chuť.
1x virpi
ikaika
ryza? ja milujem taku so zeleninkou. na jednu salku ryze - akejkolvek, jeden a pol salky vody. samozrejme preplachnem, casto preberiem. rovno do kastrola pridam vrecusko mrazenej zeleniny. hociaku miesanu, ci uz s brokolicou, s kukuricou, polievkovu... trochu osolim a dam aj trochu THYMOSu. je to aj pre deti, neobsahuje glutamat sodny. ked chystam ryzu k pecenemu masu, ci kuratu, davam soli menej, a ziaden Thymos. varim vzdy na platni, nie priamo na plyne, asi 8 minut. potom vypnem a necham tak 10 minut "dojst". vyskusajte a uvidite, ze casto chutna i bez maska. je teda super aj pre vegetarianov, ci pri redukcnej diete.
maci1111
Myslim, ze tieto postupy su zbytocne komplikovane a pracne.Dlhe roky robim ryzu takto a je vyborna: 2 salky ryze (vzdy gulatej) dobre umyjem v studenej tecucej vode, aby voda bola cira, zlejem vsetku vodu dam na platnu, zalejem studenou vodou (na 1 salku ryze - 1 salka vody), prilejem trosku oleja, vegetu (na 1 salku - 1 1/2 ML vegety), do stredu dam ocistenu surovu cibulu,zakryjem pokrievkou a dam na platnicku na silno. Ako zacne ryza vriet, necham asi 2 min., vypnem a necham ju na platni. Pred podavanim ju premiesam a je to. Je to jednoduchy sposob a da sa jest aj samotna. Uvidite ako chuti a postup je jednoduchy.
sovka62
No teda, to je ale úroda receptov. Na varenie ryže ich asi ozaj veľa. Môj mal byť pre tých menej skúsených, ktorým sa ryža nedarí, ostatní sa iste budú držať svojich osvedčených. Inak, ryžu na platni som varila istý čas i ja, keď som, hlupaňa, zlikvidovala všetky smaltované hrnce a nahradila ich nerezovým, v ktorých by sa malo variť bez vody, bez soli, bez tuku a asi aj bez surovín (podľa ceny). Hoci nebola zlá, vždy sa mi zdala akási mokrejšia oproti tej v rúre. Tak som predsa kúpila smaltovaný kastról a ryžu varím po starom, odvtedy mi ju všetci veľmi chvália. Nuž ale, koľko ľudí, toľko chutí.
1x fazia
sandratamer
Staré dobré smaltované hrnce... U mamy som bola "tá vyvolená", čo robila ryžu najlepšie. Keď som sa odsťahovala - už aj s novými nerezovými hrncami, bolo po machrovaní. Ani za .... som nevedela prísť na to, ako ryžu v tých úžasných hrncoch nepripáliť. Vyriešila som to podobne, vlastne navlas rovnako ako sovka62. Ryžu "pečiem" v rúre, v nerezovom hrnci a je super :-)
sovka62
Veru, nie je nad klasiku, či už ide o spôsob prípravy, alebo o hrniec. Mne už tie nerezové tak idú na nervy (zle sa čistia, soliť môžem až keď jedlo vrie, inak sa na dne narobia škvrny, v guláši sa nerozvarí cibuľa a zelená paprika, nezhustne v nich džem), že som minulý týždeň pokukovala po súprave smaltovaných hrncov za 1000 €, mimochodom skoro rovnakej, akú som rozdelila dcéram, keď som kúpila tie nerezové nezmysly.
oblizprst
Ja mám podobné skúsenosti. keďže mojej mame sa vždy ryža pripálila, jedávali sme zemiaky. No ale čože? Prišla som do famílie, kde mali radi aj ryžu. A varievala som ju v tlakovom hrnci, tam sa mi nikdy nepripálila a všetci ju zbožňovali. Teraz okrem ryže robím ako prílohu aj jačmenné krúpy, s pridaním trošky čierneho korenia a majoránky -mňam! - a ryžu robievam aj v rúre, hlavne ako rizoto, nemá to chybu. Ryža je ako jedlo úplne fantastická, absolútne nezaťažuje tráviaci trakt. Tak.
sovka62
Ja som ryžu kedysi veľmi nemusela, ale pre manžela je to najobľúbenejšia príloha a časom som si ju obľúbila i ja. Jačmenné krpy som poznala len v polievke (tie veľké, volali sme ich geršle) a ako deti sme ich nenávideli a pri jedle sme štrajkovali. Teraz som im prišla na chuť, ale poznala som ich len varené. Tie tvoje sa mi zdajú dobré, len neviem koľko vody a ako dlho ich nechať v rúre, ale vyskúšam, veď na to prídem. Ďakujem za tip.
parvati
Prečítala som si komentáre aj na nerezové hrnce.Dovolím si oponovať,niet nad kvalitné nerezové hrnce...podotýkam kvalitné, ja mám Tescomu ,a smaltované som podarovala svokre.Urobím teraz asi reklamu, ale ja mám najlepšie skúsenosti pri čistení hrncov, dresu, sporáka s práškom Bio skala.Nájdete na www.bleistein.sk...pred tým som čistila cifom a vždy mi oschla pokožka až strach.S týmto možem robiť dlho a neškodí rukám, povrch je krásny .Už som si to objednala asi 2x,dlho vydrží....ak niekto pozná možno mi potvrdí.
sovka62
to parvati: Ďakujem za radu, prášok určite vyskúšam, zo začiatku som používala ten Tescomácky, taká modrá fľaša, už som zabudla, ako sa volá, teraz používam Cif, ale spokojná nie som. Ale čistenie je to, čo ma na tých hrncoch trápi najmenej. Najviac mi vadí, že mi v nich nezhustne džem. Varím ho celý život rovnako, nikdy som problém nemala, teraz pri dvojnásobnom čase varenia je riedky, dokonca sa už i pokazil, čo sa mi predtým nestalo nikdy. Neuvarím v nich ani guláš, cibuľa zostáva stále nerozvarená. Asi by som ich nemala používať ako obyčajné hrnce, možno by som v nich mala variť bez vody a soli, ale takým jedlom som sa nikomu nezavďačila.
stefanova
Mna naucila robit ryzu svokra tak isto v rure, odvtedy ju robím iba takýmto sposobom. Je vynikajuca.
sovka62
Verím, aj podľa mňa je to najlepší spôsob. Ďakujeme.
ivica
Nó...neviem či ma teraz tie skúsené gazdinky neodsúdia,ale myslím že mám ten najľahší a najspoľahlivejší recept na svete.Kupujem ryžu značky Parboilet (neviem či som to napísala správne ale je to takmer správne).Treba dať iba pozor aby sme nekúpili ryžu natural lebo tá sa varí snáď týžden. Do veľkého hrnca dáme variť vodu, na množstve nezáleží. Keď voda zovrie, prisypeme ryžu a varíme. Keď je ryža mäkká čo zistíme veľmi jednoducho koštovaním, scedíme cez sitko, dáme do misky(neolejujeme) a môžeme servírovať. Ak na ryžu zabudneme nič sa nedeje. Precedíme a prepláchneme studenou vodou. Zaručene sa nepripáli ani nezlepí. Ak podávam ryžu k mäsu bez šťavy,opražím trochu cibuľky na malom ! množstve oleja a zmiešam s ryžou. Už som to vyskúšala aj s kuracou pečienkou a bolo to fantastické. Ak chcete mať ryžu farebnú,pridajte trebárs karí korenie. Ryža je výborná a tiež dietna a zvládne ju aj úplný začiatočník. Moja priateľka tak varí aj klasickú ryžu a tiež si to pochvaľuje. Nezáleží na tom v akom hrnci varíte.
sovka62
A prečo si myslíš, že ťa gazdinky zatratia? Podľa mňa neexistuje recept na čokoľvek, čo by vyhovovalo a chutilo všetkým. Takže každý varí podľa svojej chuti. A to je dobre, inak by nielen kuchyňa, ale aj svet bol nudným miestom. Ak by existovali univerzálne, striktne jednotné recepty, nepotrebovali by sme Varechu a to by určite bola škoda!
ivica
Mám len o trošku mladšiu sestru od Vás, no názormi je to... Kiež by mala také mladé a moderné zmýšľanie ako Vy. Viete čo bolo najlepšie? Ryžu pripravenú na môj spôsob zjedla nie raz s chuťou, aj ma pochválila, a keď som o pár mesiacov povedala že sa dá pripravovať aj takto tak ma poučovala že takú ryžu by ona nikdy nejedla, že to musí byť také či onaké... :-))
sovka62
Čo sa dá robiť, niektorým ľudom chýba tolerancia a schopnosť priznať inému právo na vlastný názor. I ja mám vo svojom okolí pár takých ľudí. Ale poviem si len s angličanmi I did my best (vo voľnom preklade - spravila som, čo je v mojich silách) a neriešim to. Obávam sa, že to nie je otázka veku, skôr to bude povahou.
harnovaeva1948
Dobre sa mi čítal Váš dialóg., respekt. príspevky......zaujímavé. Dá sa prestaviť dobré voňavé jedlo i povaha ľudí ....
sovka62
Asi áno. Myslím si, že kto rád varí, ten aj rád je (nemám na mysli množstvo) a kto je najedený býva spravidla spokojný a kľudný. Možno je to tým. Aj diskusie vo Vareche to naznačujú, tu sa nevyskytujú jedovaté komentáre, ako na iných rôznych portáloch.
nyja
Je to super, ako som tu jednoducho prišla k toľkým spôsobom varenia ryže. nikdy mi fakt nenapadlo variť ryžu v tlakáči. Môj postup prípravy ryže sa takmer celkom zhoduje s reisenkiným, len v tom závere zabalím hrniec do utierky a položím ho na drevenú doštičku a šup s tým pod paplón :-DDD Ale nesmejte sa, tá ryža sa tam fakt dorobí a je jemnučká a sypká. No a udrží sa krásne horúca až do servírovania.:-) A už je dovolené sa smiať :)))
sovka62
Tak toto je jeden zo spôsobov, ktorý som vyskúšala, ale rodina reklamovala, že sa im ryža zdá mokrá. Možno som použila nesprávny pomer ryže a vody.
tinca
Dievčence,ja mám po starosti, som sama,tak sa vôbec netrápim prípravou ryže, hoci ju viem robiť super,ale vyvarím 1 sáček Anclebens a hotovo. A to mám obed aj večeru,lebo ja radšej viac mäska ako ryže. Čaute.
selby
je to jednoducho zábava (myslím varenie) a čítať názory ľudí, ktorí sa vedia pri varení pobaviť - to je ten najlepší zákusok ...
1x fazia
sjuz
Kým som sa presťahovala do nového bývania,mala som klasický plynový sporák - takze ryžu som robila tak, že som na plyne rozohriala liatinovú platňu, v hrnci som osmahla cibuľu s ryžou do sklovita, priliala vodu 1 cm nad ryžu, pridala vegetu, zakryla, uviedla do varu a odstavila. Spolu s chladnúcou platňou sa urobila aj ryža. Sypká a chutná. Teraz mám indukčný sporák, a takouto ryžou som sa rozlúčila:). Robím ju však ako Sovka - v rúre :)
sovka62
Vývoj ide vpred a nové technológie sú skvelé, ale niektoré veci sa lepšie pripravovali na klasike. Tiež som pri sťahovaní vymenila sporák a mám sklokeramickú platňu. Musím konštatovať, že napr. som prestala robiť klasické zemiakové placky (hoci ich zbožňujeme), pretože ani na najvyšom stupni sa mi dobre nepražia. Zostanú ťažké, napité tukom a potom sú samozrejme ťažko stráviteľné. Mám teplovzdušnú rúru, ktorá je absolútne skvelá na pečenie koláčov. Zvlášť kysnuté cesto sa v nej upečie tak, že v plynovej rúre som ho nikdy také nemala. Výhodou je, že šetrím energiu a pečiem dva plechy naraz. Ale napr. pečené kura nikdy je také chrumkavé, ako z plynovej rúry. Asi by sme mali mať sporáky, aký som videla u znánej v Chorvátsku - tri plynové horáky, tri elektrické platne, jedna rúra plynová, jedna elektrická. Predpokladám, že to bol akýsi poloprofesiálny sporák, známa varievala pre študentov. Nikdy inokedy som taký nevidela.
andrea3
@sovka62 dnes som vyskúšala tvoju ryžu, tak ako si mi poradila v diskusii a musím ti veľmi poďakovat. Takú dobrú ryžu, akú sme mali dnes, som dááááávno nejedla. Ďakujem za skvelý recept.
sovka62
Teším sa, veľmi. Je to naozaj dobrá ryža, každý kto ju u nás ochutná chce vedieť ako som ju robila.
tinacarina
Aj ja osobne som uz vyskusala viac receptov.A velkou pravdiu je ze vela zalezi od sporaka.Vyskusala som aj pripravu v rure a odvtedy inak ani nerobim,naozaj mozem len odporucit. :O)))
sovka62
Ja som na Vianoce dokonca dostala od Ježiška malú stolovú rúru, kam mi kastról s ryžou pohodlne vojde, aby som kvôli šálke ryže nemusela zohrievať veľkú rúru. Samozrejme, že v nej robím aj iné veci, sme dvaja, takže malá rúra sa zíde.
sahul
..ďakujem za recept a tip ako spraviť dobrú ryžu, varil aj piekol som ryžu prvý krát a musím sa priznať že mi to asi moc nevyšlo. Zdá sa mi že je ako keby rozvarená ale chuťovo splnila moje očakávania. Dal som jeden a pol šálky vody na jednu šálku ryže(guľatozrnnej) ale asi ozaj záleží akú ryžu kúpime. Alebo tam bude iná finta?? Každopádne ďakujem a budem to skúšať ďalej až nebude zaručený výsledok.
sovka62
Na tom, aká ryža sa varí, určite záleží. Ja používam ryžu Bask. Prešla som recept a zistila som, že som tam nenapísala, že rúra musí byť vopred vyhriata. A ak sa ti zdá ryža po vybratí z rúry mäkšia, nebaľ ju do utierky, skús ju nechať postáť len zakrytú, aby sa už ďalej nehriala.
marianne69
Ja som zase porozdavala vsetky nerezove hrnce dcere a kupila smaltovane,ktore maju zelezne dno,na tych varila moja starka, mama a budem aj ja ,mne sa vari v nich najlepsie,ale nie o tom som chcela. @sovka chcela som poprosit o otazocku,ked tu ryzu vytiahnete a zabalite do utierky,nechate ju odpocivat hodinku len tak volne mimo rury?alebo supnete pod perinu:-)?
Ja mam tiez osvedceny recept na ryzu,ako varil moj otec a na sporaku,ale mne sa zda,ze ta ryza na tej indukcii uz nie je to, co byvalo.A mam jeden vyborny smaltovany okruhly tazky hrniec,(pekac)ktory bu bol na tu Vasu ryzu ako stvoreny,tak sa tesim ,ze ju vyskusam po Vasom.
sovka62
@marianne69 , nechám ju len v kuchyni a ak ju budeme jesť tak do pol hodiny, ani ju do utierky nebalím, toľko vydrží teplá. A nerezové hrnce posuniem na chalupu (len čo bude hotová rekonštrukcia) a aj ja si kúpim smaltované s ťažkým dnom. Už sa na ne teším.
marianne69
Tak som sa chcela pekne podakovat @sovka ,ze som nasla dostojnu nahradu pripravy ryze mojho otca(sporakovej).Je vyborna a uz ostanem pri nej.Este som do nej dala par klincekov pre vonu. Po vybrati z rury zabalila do utierky a fukla na chvilu pod paplon,bola perfektna,este raz dakujem:-)
sovka62
Niet za čo ďakovať, moje recepty sú poďakovaním Vareche a jej komunite. Veď ja som sa tu tiež veľa nového naučila a tých receptov, čo som vyskúšala a zaradila do používania, o tých ani nehovorím.
dajanca
@sovka62 výborný recept a veľmi prospešný... 11.januára to už budú dva roky ako si ho pridala a stále sa k nemu niekto vracia... :-)
Varecha je v tomto skvelá... :-)
sovka62
Veru, Varecha je skvelá, nielen kvôli receptom ale aj pre atmosféru priateľstva a žičlivosti, ochote pomôcť dobrou radou, zábave....
certovknaz
Nooooo..nikdy som ryzu nevaril..skusim dnes podla Vas nieco zmajstrovat...tak som zvedavy...Ale recept vynikajuci ma vyborne su aj komentare..clovek sa ma z coho ucit :)
sovka62
Budem držať palce, nech sa podarí. Ak sa ti ryža po vytiahnutí z rúry bude zdať trošku vlhká, nebaľ ju do utierky, len ju nechaj dôjsť pod pokrievkou. Záleží na značke ryže a na tm či robíš guľatú, alebo dlhozrnnú (tú druhú je lepšie zabaliť).
certovknaz
Ryza urobenaaa..fantaziaaaa!!Dorobil som k nej kuracie kusky vo vorchestrovom paci a vyprazene a zaroven vlozene do ryze s olivami,hraskom a kukuricou..cize klasicke rizoto :)vzalo si to ale svoju dan..ked sa mi roztavilo v trube na pokrievke umele usko..takze rovno aj s uterkou putovalo na balkon a potom do smetaku :))Darmo..kucharcenie si vybera aj svoju dan..No..ale nestoji to za to?Ja myslim,ze ano.tak dobru chut..:)
certovknaz
Ryza urobenaaa..fantaziaaaa!!Dorobil som k nej kuracie kusky vo vorchestrovom paci a vyprazene a zaroven vlozene do ryze s olivami,hraskom a kukuricou..cize klasicke rizoto :)vzalo si to ale svoju dan..ked sa mi roztavilo v trube na pokrievke umele usko..takze rovno aj s uterkou putovalo na balkon a potom do smetaku :))Darmo..kucharcenie si vybera aj svoju dan..No..ale nestoji to za to?Ja myslim,ze ano.tak dobru chut..:)
sovka62
No super, teším sa s tebou, že sa podarila. No a umelohmotné uši zhoreli aj u nás, to keď robila ryžu dcéra a neuvedomila si, že v nových hrncoch ja už ryžu robím na šporáku. Ale tá zo sporáka sa mi tak nepáčila, že som si kúpila liatinový kastról, celokovový a odvtedy už zase robím dobrú, v rúre, samozrejme.
jozka2
podobne robim ryzu ako maci ale ja nedavam olej,ale ju 7 krat premyjem,aby sa vymyl skrob,mineraky sa nevyplavia a ryza sa krasne rozsypava,ale najradsej ju robim v rure zakrytu a potom sa naozaj rozsypava a je to ovela zdravsia varianta
bonka6
Dakujem za recept je super:-) vasu ryzu robim už asi polroka.je lahodná a vyborná. vyhoda je v tom ze na šporáku nemam vela hrncov a môžem v klude varit. Ja ju robim v mise z janskeho skla. Dakujem Dakujem Dakujem :-))
sovka62
Teším sa, že sa ti darí a že si spokojná ty a aj tí, pre ktorých varíš. A dodám, že nerezové hrnce sú už pobalené v krabiciach a čakajú na odvoz, Ježiško priniesol sadu kvalitných, ťažkých liatinových, ani na pokrievke ani na ušiach ani kúštiček plastu, tak sa vytešujem a varíííííímmm....
zuzu1234
Ďakujem za ďalší dobrý tip, sovka62 :-)
Babička tiež dávala ryžu po uvarení pod duchnu - jednak tam "došla" a hlavne si udržala teplotu, kým sa išlo jesť.
Ešte som počula dobrý tip pre tých, ktorým sa zvykne ryža rozvariť / zlepiť / nepodariť: dá sa variť s oveľa väčším množstvom vody a po uvarení (treba však vystihnúť ten správny okamih) sa voda zleje a prípadne sa ryža ešte prepláchne studenou vodou, podobne, ako pri cestovinách.
garanco
...ako krásne prebieha diskusia - takmer tri roky. Teraz som sa @sovka pozrela na tvoju ryžu, prečítala všetky "komentíky"... Ja robievam ryžu v tlakovom hrnci, ako to ktosi napísal vyššie, v rúre som ešte nerobila, lebo mäso, zákusok a ryžu by som doobeda asi nezvládla:-)) (myslím časovo v tej rúre).
(Tie dve krásne tváričky na Tvojom profile sú si veľmi podobné!!!)
sovka62
@garanco , ja mám okrem veľkej vstavanej rúry ešte jednu menšiu, cca 30 litrovú, v tej pečiem koláče, mäso, rožky, žemle keď varím len pre nás dvoch. Vtedy by sa mi neoplatilo zohrievať to veľké hebedo.
Kastról s ryžou do nej vojde bez problémov, takže stíham, aj keď varím pre celú rodinu
Áno, dievčatá sú si podobné, sú dvojčatá (hoci to vždy neplatí, aj naše dcéry sú dvojčatá a sú celkom rozdielne, výška, váha, jedna sa podobá na manžela, druhá na mňa).
veronicko
@sovka62 už dlho hľadám dobrý recept na ryžu, vyskúšala som dnes tvoj, robila som obed na nedeľu, no neodolala som a ochutnala som a je vynikajúca.... úžasná.... chutná.... mäkká..... a nie moc presušená..... taká akurát akú som si predstavovala.... veľmi ti ďakujem.... inú už ani nebudem robiť =) dám ešte svoj typ: podliala som ju vývarom, nie vodou a pridala som aj hrášok,. lebo takú lúbime =) ďakujem ešte raz=) a dobrú chuť všetkým =)
sovka62
@veronicko , som rada, že vám chutilo. Ja tiež inú nerobím. S vývarom je výborná, ak mám, použijem ho aj ja, aj hráškovú mám rada, lenže len ja a manžel, ostatní takú nemusia, tak ju robím zriedka. Ešte chcem dodať, že rovnakým spôsobom ako ryžu pripravujem aj tarhoňu, nemusím sa báť, že prihorí, že ostane tvrdá, alebo zlepená.
sniclova
Práve som ju dorobila a je úžasná, recept na jednicku
sovka62
Ďakujem, a kde si prosím ťa vyhrabala tento starý recept?
labuska
v činžáku som mala plynový sporák a vždy vydarenú ryžu , potom sme sa presťahovali do domu a ani za svet nie a nie prísť na to ako v teplovzduchu urobiť taku skvelu ryžu ako predtým, potom som našla váš recept a konečne sú moji chlapy zasa spokojný že ryža je taká ako má byť - inak ju už ani nerobím tie stupne mi na túto ruru sadli presne
sovka62
Akurát nedávno som v diskusii písala, že by som si želala mať vedľa seba plynovú a elektrickú rúru. Každá má svoje plusy a mínusy, tiež mi chvíľu trvalo, kým som sa v tejto teplovzdušnej naučila nastaviť správne teploty. Som rada, že sa ti ryža darí.
anjelinka
@sovka62 Už dlho chcem napísať komentár k tejto ryži. Ďakujem za úžasný recept, jednoduchý. Zatiaľ sa mi vždy podaril. Prvýkrát vyskúšané podľa neho v rúre, už nikdy viac na sporáku. Ešte raz, veľká vďaka ;).
sovka62
Jéj, už som aj zabudla, že som tento recept pridala. Ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia