Zaručene mäkká a sypká ryža

Autor receptu: sovka62

Na prípravu ryže existuje veľa receptov. I ja som niektoré vyskúšala, ale vždy som sa vrátila k spôsobu, ktorý ma naučila moja mama. Takto pripravená ryža je mäkká, ale sypká, nelepí sa, je veľmi chutná.

5 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Postup

  1. Základom je kvalitná ryža. Používam guľatozrnnú ryžu Bask, alebo dlhú SOS. Na dlhú však treba pridať 2 šálky vody na šálku ryže. Veľkosť šálky nie je dôležitá, ide len o pomer, prispôsobte sa podľa počtu stravníkov.
  2. Predhrejeme rúru, teplovzdušnú na 200 st.C, elektrickú na 220. Ryžu prepláchneme horúcou vodou a necháme odkvapkať na site. Do kastróla (bez plastových častí) nalejeme olej. Ak ryžu budeme podávať k mäsu bez šťavy, oleja dáme viac, inak stačí tenučká vrstva na dno kastróla. Olej zohrejeme, pridáme ryžu a za stáleho miešania poopekáme. Prilejeme horúcu vodu, osolíme a pridáme vegetu (ak varíme aj pre deti, radšej pridáme Solčanku). Tekutinu ochutnáme, aby ryža bola dosť slaná, musí byť tekutina trochu presolená.
  3. Kastról zakryjeme a vložíme do rúry na 25 minút. Vyberieme a skontrolujeme. Ak sa nám ryža pri okrajoch kastróla zdá suchá, prilejeme po okrajoch 1/4 šálky vody. Nemiešame. Zakryjeme, zabalíme do utierky a necháme pol hodinu stáť. Pred podávaním premiešame. Nie je chybou, ak je ryža na dne a po okrajom trošku žltá, po premiešaní sa to stratí.