Zapekané pšeno

vodalucka - bez fotkyvodalucka, 20. augusta 2010
Zapekané pšeno
Foto: vodalucka

Komerčný recept.

Podľa mňa nie je pravda, že to čo je zdravé, nechutí dobre. Príkladom je tento vynikajúci recept, ktorý chutí každému, od Zobraziť celý popis
Komerčný recept.

Podľa mňa nie je pravda, že to čo je zdravé, nechutí dobre. Príkladom je tento vynikajúci recept, ktorý chutí každému, od detí až po drsných chlapov. Je to sladké (a napriek tomu plné minerálov a vitamínov) a zdravé, takže si ho môžete dopriať aj často. Pšeno je druh obilniny, ktorú veľmi dobre poznali už naše babky, ale postupne sa naň zabudlo (asi preto lebo ho nepodávajú v rýchlom občerstvení :-). Autorka receptu: Katarína Štefanovská.

6-8
porcií
70 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 šálky (malozrnné)
4 šálky
1 šálka
1 šálka
2 ks
1/2 šálky
 kúsok
 podľa chuti




Postup

  1. 1

    Pšeno dobre vo vlažnej vode premyjeme, aby sa zbavilo prípadných cudzích chutí a dáme do hrnca, zalejeme 4 šálkami dojčenskej vody Lucka a varíme 5-10minút.

  2. 2

    Zakryté necháme postáť ďalších 10 minút, ako keď sa robí ryža.

  3. 3

    Vo vedľajšej miske si zmiešame smotanu, mlieko, vajíčka, cukor a dobre premiešame.

  4. 4

    Uvarené mäkké pšeno zalejeme touto zmesou a pridáme hrozienka.

  5. 5

    Prelejeme do pripravenej zapekacej misy, ktorú sme pred tým trochu vymastili a na vrch dáme kúsok masla.

  6. 6

    Pečieme pri 200 stupňoch C asi 45 minút až kým nie je stuhnuté aj uprostred.

  7. 7

    Aj zdravé veci sú veľmi chutné a nezabudnite v čase sezóny jedlo vyšperkovať aj čerstvým ovocím.

  8. 8

    Môj tip: Hrozienka môžete nahradiť sušenými brusnicami, majú mierne trpkastú chuť, ale majú vynikajúce preventívne zdravotné účinky. Sušené hrozienka aj brusnice je potrebné pred použitím poriadne prepláchnuť teplou vodou, aby sa odstránili prípadné síridlá a konzervanty (alebo môžete siahnuť po bio kvalite).

Diskusia k receptu

elisticka
@Vodalucka vyborny recept skoda ze si to aj nenafotila a je to vyborne aj pre celiatikov mozes do nazvu pripisat (celiaticke) ukladam lebo dcera je celiaticka vyskusam tvoj receptik .dakujem:-))
samanka
pokukávam po pšene v obchode, čo by som z neho ukuchtila. A tu je super receptík. Veď je priam zákusok, nie jedlo.
huck
super zdravy dezertik! Doteraz som pšeno pripravovala len na slano.. Ozaj aka smotana sa pužije - sladka alebo kysla?
evanaaa
A koľko podobných zdravých jedál, hlavne z obilovín je, len ľudia nad tým ohŕňajú nos, lebo majú iné, lepšie, aj keď nie takéto ( aj ja ), na druhej strane, nie sú informovaní, hlavne, že je reklama na hamburger a podobné jedlá, kde viac zarobia. Ale toto si uložím, lebo je pravdou, že nie je veľa takýchto receptov, aj keď suroviny dostať, len mnohokrát nevieme, čo je a načo je to.
evanaaa
A ako som si všimla, Vodalucka je jedna z mála, ktorá sem takéto zdravé dobroty dáva ( nehovorím, že jediná, je vás tu ešte pár).
elab
Pšeno poznám ešte z kuchyne mojej babičky - ako kašu ( na slano) a ako jedlo "opatance". Robievam to, veľmi mi to chutí. Na recept sa zmôžem až potom, keď odmeriam suroviny. Robím to totiž len tak "od oka".
miskam
Tak po tomto mi srdce pisti:) uz od detstva. Aj moje deti vedia ocenit kuchynu starych mam. Dakujem, toto urcite urobim.
huck
elab - opatance , tak sme ich volali aj my, som už straaašne davno nejedla . Som strašne rada ,že si ich spomenula. Myslim ,že moja mamička ich robievala s drobnymi jačmennymi krupkami. Prosim, pridaj receptik na tvoje pšenove opatance! :)
moli
Samé slová chváli, iné sa ani nedá pridať.Aj ja túžim práve po takýchto receptoch, tak že som rada..., ďakujem a určite budem používať! :o)))
kuchticka
prima recept! - je to vlastne psenovy nakyp. Takto robim i ryzovy nakyp. Pseno pouzivam velmi casto, ale nakyp som este nerobila z neho, tak mozem vyskusat. Ano, do nakypov sa moze dat akekolvek ovocie.
celka
Když mi lékař oznámil, že mám celiakii a musím dodržovat bezlepkovou
dietu, našla jsem si hodně receptů právě z pšena a každé jídlo z něho
mi moc chutnalo. Vložila jsem taky recept z pšena na varechu
na moučník, který u nás chutnal úplně všem, ale od pečení asi každého
odrazuje složitější příprava. Z pšena dělám také šišky sypané cukrem
a mákem. Tyto má v oblibě můj vnuk a když je u mě, tak je musím
vždy uvařit.
dora
vkusne naaranzovane, krasna foto! :-)
garanco
Jedlo som pripravila presne podľa Tvojho receptu, pred zapekaním to chutilo vynikajúco, ibaže po dopečení to bolo tuhé, skôr nechutné, tak som nákyp poliala domácim višňovým sirupom, a na zvyšku si pochutilo stvorenie na obrázku - ono vôbec neprotestovalo.