Zapekané pšeno

Autor receptu: vodalucka

Komerčný recept.

Podľa mňa nie je pravda, že to čo je zdravé, nechutí dobre. Príkladom je tento vynikajúci recept, ktorý chutí každému, od detí až po drsných chlapov. Je to sladké (a napriek tomu plné minerálov a vitamínov) a zdravé, takže si ho môžete dopriať aj často. Pšeno je druh obilniny, ktorú veľmi dobre poznali už naše babky, ale postupne sa naň zabudlo (asi preto lebo ho nepodávajú v rýchlom občerstvení :-). Autorka receptu: Katarína Štefanovská.

6-8
porcií
70 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pšeno dobre vo vlažnej vode premyjeme, aby sa zbavilo prípadných cudzích chutí a dáme do hrnca, zalejeme 4 šálkami dojčenskej vody Lucka a varíme 5-10minút.
  2. Zakryté necháme postáť ďalších 10 minút, ako keď sa robí ryža.
  3. Vo vedľajšej miske si zmiešame smotanu, mlieko, vajíčka, cukor a dobre premiešame.
  4. Uvarené mäkké pšeno zalejeme touto zmesou a pridáme hrozienka.
  5. Prelejeme do pripravenej zapekacej misy, ktorú sme pred tým trochu vymastili a na vrch dáme kúsok masla.
  6. Pečieme pri 200 stupňoch C asi 45 minút až kým nie je stuhnuté aj uprostred.
  7. Aj zdravé veci sú veľmi chutné a nezabudnite v čase sezóny jedlo vyšperkovať aj čerstvým ovocím.
  8. Môj tip: Hrozienka môžete nahradiť sušenými brusnicami, majú mierne trpkastú chuť, ale majú vynikajúce preventívne zdravotné účinky. Sušené hrozienka aj brusnice je potrebné pred použitím poriadne prepláchnuť teplou vodou, aby sa odstránili prípadné síridlá a konzervanty (alebo môžete siahnuť po bio kvalite).