Foto: cesminaz
Začala sa sezona mladej žihlavy, tak prečo to nevyužit ;-) Je to jedna z najzdravších rastlín, z ktorej sa daju pripraviť aj rôzne Zobraziť celý popisZačala sa sezona mladej žihlavy, tak prečo to nevyužit ;-) Je to jedna z najzdravších rastlín, z ktorej sa daju pripraviť aj rôzne jedlá :-)
na 180 °C
Suroviny
300 - 400 g |
|
100 g |
|
1 ks |
|
2 dl |
|
2 dl |
|
4 ks |
|
3 PL |
|
1 ČL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 kopcovitá ČL |
|
3 dl |
|
Postup
-
1
Na pripravu nakypu potrebujeme 2 dl celych ovsenych vločiek a 2 dl drvenych vločiek. V jednej nadobe ich zalejeme s 3 dl teplou vodou a nechame napucat. Dalej potrebujeme cca 300 - 400 g mladej čerstvej žihlavy. A napokon este 100 g medvedieho cesnaku.
-
2
Žihlavu aj medvedi cesnak si pokrajame na menšie kusky. Dalej si nakrajame aj cibulu na kocky.
-
3
Na troche oleja si zosklovatime cibulu, ktoru sme si trocha osolili. Potom pridame pokrajanu zeleň, osolime a nechame trocha poškvrčat. Nasledne podlejeme cca 1dl vodou a zakryte podusime do polomäkka. Hotove nechame vychladnut.
-
4
Do vychladnutej žihlavy dame napucane vločky, 3 pl muky zmiesanej s PDP, sol ,mlete čierne korenie, 1kl drveneho tymianu a žltky. Cele dobre premiesame a nakoniec opatrne vmiesame tuhy sneh z bielkov. Masu vylejeme do pekaca s peciacim papierom. Moj pekac ma vnutorny rozmer 28 cm.
-
5
Nákyp dame piect do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 180°C na cca 30minut, treba si to sledovat, lebo kazda rura inak pecie :-) Vrch ma byt pekny hnedkasty.
-
6
Nákyp je chutovo velmi dobry, vdaka vločkam a snehu je nadýchany a jemny :-) Ja som ho podavala s kôprovou omáčkou, ale velmi sa hodi aj k rôznym privarkom. Dobru chuť.
Diskusia k receptu