Zapečený žihľavový nákyp (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Začala sa sezona mladej žihlavy, tak prečo to nevyužit ;-) Je to jedna z najzdravších
rastlín, z ktorej sa daju pripraviť aj rôzne jedlá :-)
Postup
- Na pripravu nakypu potrebujeme 2 dl celych ovsenych vločiek a 2 dl drvenych vločiek. V jednej nadobe ich zalejeme s 3 dl teplou vodou a nechame napucat. Dalej potrebujeme cca 300 - 400 g mladej čerstvej žihlavy. A napokon este 100 g medvedieho cesnaku.
- Žihlavu aj medvedi cesnak si pokrajame na menšie kusky. Dalej si nakrajame aj cibulu na kocky.
- Na troche oleja si zosklovatime cibulu, ktoru sme si trocha osolili. Potom pridame pokrajanu zeleň, osolime a nechame trocha poškvrčat. Nasledne podlejeme cca 1dl vodou a zakryte podusime do polomäkka. Hotove nechame vychladnut.
- Do vychladnutej žihlavy dame napucane vločky, 3 pl muky zmiesanej s PDP, sol ,mlete čierne korenie, 1kl drveneho tymianu a žltky. Cele dobre premiesame a nakoniec opatrne vmiesame tuhy sneh z bielkov. Masu vylejeme do pekaca s peciacim papierom. Moj pekac ma vnutorny rozmer 28 cm.
- Nákyp dame piect do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 180°C na cca 30minut, treba si to sledovat, lebo kazda rura inak pecie :-) Vrch ma byt pekny hnedkasty.
- Nákyp je chutovo velmi dobry, vdaka vločkam a snehu je nadýchany a jemny :-) Ja som ho podavala s kôprovou omáčkou, ale velmi sa hodi aj k rôznym privarkom.
Dobru chuť.