Zapečený žihľavový nákyp (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Začala sa sezona mladej žihlavy, tak prečo to nevyužit ;-) Je to jedna z najzdravších rastlín, z ktorej sa daju pripraviť aj rôzne jedlá :-)

30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Na pripravu nakypu potrebujeme 2 dl celych ovsenych vločiek a 2 dl drvenych vločiek. V jednej nadobe ich zalejeme s 3 dl teplou vodou a nechame napucat. Dalej potrebujeme cca 300 - 400 g mladej čerstvej žihlavy. A napokon este 100 g medvedieho cesnaku.
  2. Žihlavu aj medvedi cesnak si pokrajame na menšie kusky. Dalej si nakrajame aj cibulu na kocky.
  3. Na troche oleja si zosklovatime cibulu, ktoru sme si trocha osolili. Potom pridame pokrajanu zeleň, osolime a nechame trocha poškvrčat. Nasledne podlejeme cca 1dl vodou a zakryte podusime do polomäkka. Hotove nechame vychladnut.
  4. Do vychladnutej žihlavy dame napucane vločky, 3 pl muky zmiesanej s PDP, sol ,mlete čierne korenie, 1kl drveneho tymianu a žltky. Cele dobre premiesame a nakoniec opatrne vmiesame tuhy sneh z bielkov. Masu vylejeme do pekaca s peciacim papierom. Moj pekac ma vnutorny rozmer 28 cm.
  5. Nákyp dame piect do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 180°C na cca 30minut, treba si to sledovat, lebo kazda rura inak pecie :-) Vrch ma byt pekny hnedkasty.
  6. Nákyp je chutovo velmi dobry, vdaka vločkam a snehu je nadýchany a jemny :-) Ja som ho podavala s kôprovou omáčkou, ale velmi sa hodi aj k rôznym privarkom. Dobru chuť.