Zapečené prekladané zemiaky s dubákmi fotorecept

pusta - fotkapusta, 14. januára 2014
Zapečené prekladané zemiaky s dubákmi (fotorecept)
Foto: pusta

Priatelia mi darovali vlastnoručne nazbierané a sušené krásne voňavé dubáky a iné pravé hríby i domácu údenú slaninu a nápad bol na svete :-) Zobraziť celý popisPriatelia mi darovali vlastnoručne nazbierané a sušené krásne voňavé dubáky a iné pravé hríby i domácu údenú slaninu a nápad bol na svete :-) Spravila som prekladané zemiaky, pekáčik som vyložila plátkami v šupe uvarených zemiakov, na ne som dala zmes opečených dubákov na cibuli s údenou slaninkou,druhú vrstvu zemiakov, ktoré som po upečení poliala zmesou vajec s kyslou smotanou a zapiekla. Nič viac som nedávala a úžasne chutné jedlo zaplnilo nádhernou vôňou kuchyňu i žalúdok, za čo im dakujem

4
porcie
60 minút
príprava
30 + 15 minút minút
na 180 horný a dolný oh °C

Suroviny

1000 g
2 veľké hrste
1 ks väčšia
150 g (/domáca bravčová masť)
50 g
podľa chuti
podľa chuti
3 - 4 ks podľa veľkosti vajec
150 ml




Postup

  1. 1

    Cibuľu som pokrájala na tenké mesiačiky,...

    Zapečené prekladané zemiaky s dubákmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...domácu údenú slaninku na plátky a potom na prúžky.

    Zapečené prekladané zemiaky s dubákmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dubáky som namočila do teplej vody na 30 minút, scedila som ich a vodu z namočenia zachytila do misy. Pridala som aj hríb smrekový a niekoľko suchohríbov.

    Zapečené prekladané zemiaky s dubákmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mala som výpek z krkovičky po cigánskej pečienke a do rozpáleného výpeku som dala orestovať mesiačiky cibule asi 3 - 4 minúty,...

    Zapečené prekladané zemiaky s dubákmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...pridala som prúžky domácej údenej slaniny, ktorú som orestovala tiež asi 3 - 4 minúty a...

    Zapečené prekladané zemiaky s dubákmi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...napokon scedené dubáky, opekala som z prudka asi 3 - 4 minúty,..

    Zapečené prekladané zemiaky s dubákmi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...podliala som ich vodou , v ktorej boli dubáky namočené, dusila som ich, kým neboli mäkké - asi 10 minút.

    Zapečené prekladané zemiaky s dubákmi (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Očistila som v šupke uvarené zemiaky a pokrájala som ich na plátky o hrúbke asi 3 - 4 mm.

    Zapečené prekladané zemiaky s dubákmi (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dubáky som vydusila až na tuk, krátko ešte opiekla asi 1 minútu pekne do hneda a nechala som hotovú zmes úplne vychladnúť. Zmes som nesolila, výpek z krkovičky bol slaný dosť, ani som ich nekorenila zatiaľ. Opečenie dubákov na výpeku z krkovičky im dáva úplne iný a lepší šmak, než opečenie na inom tuku, necháva vyniknúť chuti dubákov. Môžete použiť aj výpek z iného mäsa, ak nemáte k dispozícii práve výpek, kľudne použite bravčovú masť.

    Zapečené prekladané zemiaky s dubákmi (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pekáčik som jemne vymazala rozpustenou domácou bravčovou masťou pomocou mašľovačky.

    Zapečené prekladané zemiaky s dubákmi (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Plátkami zemiakov som vyložila spodok i boky pekáčika dookola,

    Zapečené prekladané zemiaky s dubákmi (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...zemiaky som osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.

    Zapečené prekladané zemiaky s dubákmi (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Na zemiaky som rovnomerne rozprestrela I. vstvu - vychladnutú dubákovú zmes, ktorú som ešte okorenila čerstvo mletým čiernym korením. Do tejto zmesi už naozaj netreba nič iné pridávať, lebo domáca údená slaninka ju krásne prevonia i ochutí.

    Zapečené prekladané zemiaky s dubákmi (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Dubáky som prekryla druhou vrstvou plátkov zemiakov, ktoré som osolila a okorenila.

    Zapečené prekladané zemiaky s dubákmi (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Pripravila som si zálievku, do pohára som rozklepla vajcia, ktoré som osolila,...

    Zapečené prekladané zemiaky s dubákmi (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...pridala som kyslú pochúťkovú smotanu a...

    Zapečené prekladané zemiaky s dubákmi (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    ...všetko som spolu rozšľahala dôkladne pomocou vidličky.

    Zapečené prekladané zemiaky s dubákmi (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Zemiaky som na povrchu jemne poliala rozpustenou bravčovou masťou,...

    Zapečené prekladané zemiaky s dubákmi (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    ..vložila som ich piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov C na funkcii dolný a horný ohrev s ventilátorom, piekla som ich 30 minút, kým povrch nedostali zemiaky peknú zlatohnedú farbu a boli do chrumkava.

    Zapečené prekladané zemiaky s dubákmi (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Zaliala som zemiaky teraz smotanovo-vajíčkovou zalievkou a ...

    Zapečené prekladané zemiaky s dubákmi (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    ...zapekala som ešte 15 minút, kým nechytili peknú zlato-hnedú kôrku.

    Zapečené prekladané zemiaky s dubákmi (fotorecept) - obrázok 21
  22. 22

    Podávala som ich horúce s domácimi nakladanými sladko-kyslými uhorkami, vhodná je i domáca čalamáda alebo domáca sudová kapusta. Ide o sýte mimoriadne chutné a nádherne voňavé jedlo, akýsi jednoduchý , ale vynikajúci "eintopf", ktorý zahreje a výborne zasýti. Recept vkladám ako podakovanie mojim priateľom za úžasné dubákky a iné pravé hríby i perfektnú domácu údenú slaninku, ktorými ma obdarovali. Odporúčam vyskúšať a prajem Dobrú chuť! :-)

    Zapečené prekladané zemiaky s dubákmi (fotorecept) - obrázok 22

Diskusia k receptu

kukulienka71
@pusta ,prekladané zemiaky s dubákmi môžu byť výborné.Určite skúsim,mám chuť na zemiaky a sušené huby sú tu tiež:-)Ukladám,*****
elef
aj mne sa pacia,urcite skusim,trz sa chystam na tvoju dubakovu natierku:)vdaka
pusta
@kukulienka71 , áno sú úžasné, bol to skvelý nápad :-)
som rada, že máš chuť na tieto zemiaky s dubákmi.
dakujem za pochvalu, uloženie do kk a 5*****
pusta
@elef , som rad, že aj tebe sa páčia, a že skúsiš, tiež, že sa chystáš aj na dubákovú nátierku.
to ja dakujem tebe.
havino
nepiekla som také, páči sa mi recept, určite vyskúšam v čo najbližšej dobe, samé dobré suroviny, 5*
eviana
Parádne si to vymyslela milá @pusta , zavoňalo až sem ku mne. Toto naozaj stojí za pokus, mňam :) 5*
pusta
@havino - tánička milá, hej, samé dobré suroviny, budem veľmi rada, ak aj ty vyskúšaš tento môj receptík :-) som rada že sa ti páči :-)
tie dubáky sú úžasné!!!
dakujem.
i za 5*****
pusta
@eviana milá, aj sama som bola prekvapená, ako dobre som to vymyslela - chutilo veľmi :-) jooooj a ako voňalo :-))))) som rada, že až k tebe :D
toto naozaj stojí teda za pokus!!! budem rada, ak aj ty vyskúšaš.
dakujem za pochvalu i za 5*****
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Krásny recept. Určite vyskúšam.
pusta
@goe , teší ma, že môj recept považuješ za krásny a budem veľmi rada, ak vyskúšaš.
dakujem za uznanie.
ola111
dobrota to musela byť,už len zohnať tie dubáky
nonna
To musela byť nádherná vôňa aj chuť........
pusta
@ola111 , je to dobrota, ja som tieto dubáky dostala, ale už som kúpila aj na internete v e -shopoch abola som veľmi spokojná, skús pozrieť tam, sú trocha drahé, ale veľmi kvalitné, oveľa viac ako v hypermarketoch. tiež ich majú v metre.
je to naozaj dobrota.
dakujem.
pusta
@nonna , presne tak, ako píšeš.
nádherná vôňa i nádherná chuť.
dakujem
sracz
... úúúúúúúžasná kombinácia, @pusta milá!!! "Živo" si dokážem predstaviť ten "festival" vôní slovenských lesov a strání a chutí domovov našich mamiek! ... zemiaky, hríby, výpek z krkovičky, údená slanina, všetko s "korunkou" kyslej smotany, už len ten výber ingrediencií dáva ***** _vý predpoklad výsledného gastro_efektu!
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, veru, kombinácia: zemiaky, hríby, výpek z krkovičky, údená slaninka, všetko s korunkou kyslej smotany - už len ten výber ingrediencií dáva úúúúúúžasnú kombináciu a festival vôní slovenských lesov a domovov :-))))) a výsledok gastro-efektu :-))))) svätú pravdu máš, môj vzácny priateľ :-)
dakujem ti za uznanie i s 5*****-mi.
evanaaa
Zapekané jedlá mám rada v rôznych variantách, lebo sa dajú ľubovoľne kombinovať a sú chutné, takisto aj tvoja kombinácia zemiakov a húh, @pusta. Nejaké sušené síce mám ale dubáky to nebudú ( modráky-suchohríby).
A @megdesign zasa mudruje - kópia je vtedy, ak je sa všetko zhoduje, v tomto prípade asi nie, len dve suroviny a aj to nie rovnako, v každom recepte je niečo iné. To potom napr. aj francúzske zemiaky, ktoré sú tu v niekoľkých verziách sú kópie? Veď každý ich robí inak a ak sa niekto inšpiruje nejakým receptom, nie je to hriech, veď nemáme všetko z vlastnej hlavy.
pusta
@evanaaa , aj my máme radi zapekané, sú možné ľubovoľné varianty a veľmi chutné. táto kombinácia zemiakov, dubákov,cibule, údenej slaniny s výpekom z krkovičky sa mimoriadne vydarila.kúpila som si na jeseň sušené dubáky v e-shopoch a mám doma rôzne kvalitné a vlastnoručne nazbierané sušené huby vdaka mojim dobrým priateľom, ktorí ma nimi obdarovali, týmto receptom z vlastnej hlavy som sa im za to podakovala a chcela som potešiť úžasným receptom nielen ich, ale aj iných prajných milých varecháčov a podarilo sa. :-)))))
som rada, že aj tebe sa recept páči. ved modráky a suchohríby sú vynikajúce :-)
toho pána ignorujem a neriešim :-)
dakujem za pochvalu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia