Zapečené kapustové šúľance fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 29. septembra 2015

Ide o kapustové cesto, ktoré treba ešte zapiecť spolu so slaninkou a šunkou..jedná sa o Staročeský recept, ktorý ma prekvapil najviac svojou jednoduchosťou prípravy Zobraziť celý popisIde o kapustové cesto, ktoré treba ešte zapiecť spolu so slaninkou a šunkou..jedná sa o Staročeský recept, ktorý ma prekvapil najviac svojou jednoduchosťou prípravy a iba 3 surovín..neprišla som mu ešte na kobylku s čím by toto jedlo najviac chutilo..hádam poradíte, keď ho vyskúšate..zdroj TVPaprika..

7-8
porcií
25 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

1/2 hlávky biela
150 g
Na ochutenie a omastenie:
1/2 PL domáca
50 g
200 g




Postup

  1. 1

    Kapustu som očistila,odstránila hlúbik a pokrájala na tenké rezance..

    Zapečené kapustové šúľance (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pokrájanú som osolila..

    Zapečené kapustové šúľance (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    preložila som ju väčšej misy, aby som ju mohla miešať a mrviť..rukami som ju premiešavala a rukami silno stláčala...po tejto procedúre by mala zostať z nej iba polovica objemu..

    Zapečené kapustové šúľance (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pučila som ju pokiaľ som nedostala z nej šťavu..hádam som ju mohla ešte dlhšie..

    Zapečené kapustové šúľance (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pridala som ku kapuste hrubú múku a všetko som spolu zmiesila..a nechala som 10 min.aby sa chute spojili..zatiaľ som si dala do hrnca zovrieť vodu..iba trošku som ju osolila, lebo soľ je už v kapuste..druhý krát pridám do cesta aj mleté čierne korenie..

    Zapečené kapustové šúľance (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pokrájala som si slaninku aj šunku..

    Zapečené kapustové šúľance (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a nechala som opiecť s troškou bravčovej masti..

    Zapečené kapustové šúľance (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a teraz som mokrými rukami formovala šúľance..do tvaru šišky..šúľance majú byť väčšie, ako zvykneme robiť zo zemiakového cesta..

    Zapečené kapustové šúľance (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    dala som ich do vriacej vody a počkala, pokiaľ sa vyplavia na vrch..trošku dlhšie im to trvá, než obyčajným šúľancom..

    Zapečené kapustové šúľance (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    vybrala som ich do misy a poliala výpekom zo slaninky aj kockami šunky a slaniny..premiešala..

    Zapečené kapustové šúľance (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    preložila som ich na plech...trúbu som nechala vyhriať na 200 st. a zapekali sa 20 min..

    Zapečené kapustové šúľance (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    hotové zapečené...zapečenie potrebujú, lebo keď som ochutnala uvarené šúľance, tá kapusta v ceste sa mi zdala nie celkom uvarená..

    Zapečené kapustové šúľance (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    uložila na taniere ..ja som si ich posypala syrom a jedla som ich so smotanou..sú výborné, ale hádam zapíjať domácim kyslým mliečkom by boli lepšie... prajem vám dobrú chuť..

    Zapečené kapustové šúľance (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

alena45
zaujímavé, možno by som radšej z kyslej kapusty skúsila. Ale máš to prezentované veľmi pekne.
micca
ja sa tiez priklanam ku kyslej kapuste a s pecenov cibukov a uden,krkovickou
gitka61
Tvoje zapecene sulance budu u nas na stole az v piatok .Tesim sa na ne je to pre mna novinka som zvedava ,ako bude chutit.ale vyzeraju skvele .Rada skusam nove zaujimave recepty.Hlavne tie zabudnute,ktore su po nasich babickach.tie kuchtili z 3 surovin,*****:-)
afataga
naozaj zaujimave, moze to byt dobre, bod 10 by som uplne vynechala, staci zaspinit iba pekac :-), podla mna by sa k tomu hodila kysla kapusta
molym
Ja som to tiež pozerala,ale oni tú slaninu pražili spolu s cibulou nakrájanou na kocky. Tiež ma to veľmi zaujalo a určite vyskúšam. Máš krásny fotorecept.
izabella929
@alena45 , no neviem, ako by sa dalo urobiť z kyslej kapusty, je už vykysnutá a teda nesaje do seba múku, asi by to nedržalo spolu len za pomoci vajca..neviem..@kukulienka71 , iste by ti to chutilo..je to sýte, som nevládala zjesť iba 2 šúľance..@micca , kombinácia super, len to treba vyskúšať..@farbuska , verím, že budeš spokojná..@patroveckypitrs ,nuž papaníčko je to ako pre drevorubača., je sýte dosť, ale chutné a neošúchané..)@gitka61 , sa teším, ako vám budú chutiť..mám tu viac receptov od mojej babičky a sú všetky výborné a chutné jedlá..)@afataga ,nemám ešte kyslú kapustu a z obchodu ja nekupujem..ak budem mať , iste vyskúšam..)@molym , tiež som na záver opražila cibuľku a poliala som šúľance, ale ešte stále mi tam čosi chýba..Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre.-)
venusa
No to nemá chybu, tiež by so to zapíjala tym kyslým mliekom, alebo aj len tak mackat v kyslej smotane.
denyany
Normálne slintám pri týchto šúľancoch! Čoskoro vyskúšam.
evanaaa
Niečo podobné som raz videla v TV relácii o varení, kde to robila zhodou okolností moja bývalá kolegyňa a priateľka z Rače, lenže ona tuším tú kapustu strúhala, asi aby bola jemnejšia.
ubka
Mila@ izabella929, sledujem tvoje kulinarske aktivity a nechápem...kedy to všetko stihas a pre koho ,koľko stravnikov jedlo pripravujes?.. máš neuveriteľnú schopnosť kreativity a perfis servirovanie.Klobúk dolu:-)
junior
Milá @izabella... si skvost tu na vareche, vieš krásne ľudí inšpirovať, naštartovať, toto tiež asi odskúšam... teším sa na to, 5 hviezd Ti posielam ;-)
katka78
Zaujímavé. Odložím pre istotu do KK, lebo zvyčajne keď robím niečo z kapusty, časť mi zvýši. Takto mám ďalší tip na jej využitie. Ďakujem Izka.
izabella929
@venusa ,tak som to predsa dobre odhadla, kyslé mlieko by bolo super.-)@denyany , potešila si ma.-)@evanaaa ,ja som to nevidela v SK tv...ale v každom prípade všetkým to chutilo.-)@ubka , robím to pre mojich najmilejších a dnes to veru chutilo každému.-)@junior ,budem veľmi potešená, ak vám to bude chutiť..pridaj si do cesta troška čierneho korenia, mne to tam chýbalo, ale zase moji hostia tvrdili, že vôbec tam nič netreba , je to chutné takto..za hviezdičky moc ďakujem..)Všetkým vám úprimne ďakujem za komentáre.-)
mesiar50
Veľmi vábivo a chutne vyzerajúce jedlo.Si jednoznačne šikulka.
gabriele
tieto sulance su vyborne s pecenou baraninou alebo s platkami krkovicky na prirodno...ale bez sunky...slaninka tam moze byt...podobne sa daju robit aj kelove
jozka2
Izka,velmi dobry napad.Muselo to byt velmi chutne.Zaiste to moze byt aj s kyslej kapusty,ale so sladkou je to tiez vyborne a moze sa pouzit aj ako priloha k masu.Tak ako pise @venusa na vrch kopcek dobrej kyslej smotany,ani maso netreba.Myslim si,ze aj zeleninovy salat k tomu nebude na zahodenie.
jozka2
Napadla ma,ze som pred 2 tyzdnami robila postruhanu kapustu zmiesanu s ryzou opiekla som to ako cufty,iba jemne a zaliate potom piekla v rure.Vola sa to lenive holubky a tiez velmi chutne.Kto to robil mi da za pravdu.
marianne
Aj mne by si ulahodila s tymto jedlom, vyzeraju vyborne. A viediet, ze sa nerozpadnu, bez vajicka..sa mi velmi pacia na slano
izabella929
@mesiar50 , vďaka za pochvalu.-)@gabriele , veru s pečenou baraninkou si to dokážem predstaviť, to by bola veru hostinka.-)@jozka2 ,nuž veru by sa toto jedlo dalo variovať rôzne a vždy by chutilo..tie lenivé holubky je dobrý nápad.-)@marianne , bolo dosť ochutnávačov a všetci mi to chválili..)@babkamt , srdečná vďaka.-) všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre.-)
sracz
"Yami, yami, yami for my tami", beriem a "ciskam do hlavi jak kačka nokerdľe"; ďalší nádherný domáci rcp z Tvojej kuchyne milá @izabella929 od ktorého ma neodoženie ani "delostreleckoraketová príprava"!!!
izabella929
@sracz , potešil si ma.-)veru tieto šúľance by aj kačky papkali s radosťou.-)vďaka, že si nazrel do mojich receptov.-)