Zákusok Oblížprst

tankaa - fotkatankaa, 23. júna 2010
Zákusok Oblížprst
Foto: tankaa

Tento zákusok je náš najobľúbenejší a robím ho pri každej príležitosti.

30
porcií
180 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Orechová piškota:
5 ks
25 dkg
20 dkg
1 ks
5 dkg
Plnka :
8 ks
1 l
2 ks
40 dkg
2 PL
2 ks
3 PL
sneh:
8 ks
50 dkg
2 pl




Postup

  1. 1

    Piškota: Celé vajcia vyšlahať s cukrom do peny, potom po troche pridávať múku s orechami a práškom do pečiva . Pečieme na papieri .

  2. 2

    Plnka: Mlieko si uvaríme s cukrom potom pridáme v troche mlieku rozmiešané žltky, zlaté klasy a múku a uvaríme hustú kašu. Za stáleho miešania necháme vychladnúť. Potom všlaháme maslo a rum.

  3. 3

    Sneh: Bielka šlaháme s cukrom do hustej peny, potom pridame ocot a šlaháme nad parou kým nie je sneh teplý.Potom ho necháme vychladnúť. Plnku natrieme na piškotu necháme stuhnúť na to natrieme sneh a posypeme strúhanou čokoládou.

Diskusia k receptu

lucylee
tento zákusom už tu na vareche je, ale v troška inej verzii, vyskúšam aj túto :-)
klaura
je výborný ... poznám ho pod názvom "sviatočné rezy"
tankaa
pivonka, neviem co som spravila ,ale zmizol mi Vaš odkaz ospravedlnujem sa a ten cukor ide len do plnky a do snehu ide na každe bielko 7 dkg ja som to tam aj pisala ale asi nejako zle lebo to tam nenaskocilo som tu prví krat ja sa to naucim
tankaa
Ahoj evusik urcite sa poznáme ,dnes som tu prvý krat aešte neviem presne ako sa tu odpisuje a ako to tu chodi na vareche ja davam recepty len na mimibazar dúfam že to zvládnem aj tu
hefi
tak ako Klaura píše je výborný, aj ja ho poznám a robievam tak 2-3x do roka. Vrelo odporúčam.
jeka
tuto nedeľu máme odpustovú,hneď ho aj upečiem.Ďakujem za recept
evusik
@tankaa tak vitaj na Vareche, keď sa nestretneme ináč tak aspoň tu, teším sa na tvoje recepty - hlavne sladké :-)
hrky
konečne mám tento recept - keď moja naj kamoška toto urobila a prišla jej návšteva, ukázala ho s dovetkom ako sa toto volá -"oblížprst" kamoške, tá neváhala, oblízala si prst a praskla ho do stredu plechu :-))... a ty čo robíš ??:-)) - no kázala si mi oblízať prst nie ?:-))))))))))))))))))))
evanaaa
Už som raz niekde čítala tento recept, ale si ho nepamätám. V plnke chápem, že sa pudinková kaša zmieša s maslom, aj keď to nie je napísané, len neviem, čo s vyšľahaným snehom.
chorvatka
Ja by som ho velmi rada upiekla na nedelu, ale kto mi prezradi aku hmotnost ma 1 sacok toho zlatého klasu ?
Help !!!
tankaa
evusik dakujem som milo prekvapena,že som už nieco vyhrala
tankaa
Neviem prečo tam nenabehlo všetko ako som napisala ,či som ja spravila nejakú chybu,ale ja som tam pisala aj kde ide ten sneh a na to este nastruhana čokoláda.
evusik
@tankaa svoje recepty môžeš opraviť - musíš ísť na Moja varecha - Moje recepty a tam máš pri každom svojom recepte Upraviť, tam klikni a recept môžeš opraviť, len potom musíš prejsť celý postup až do konca - čiže na konce potvrdíš uloženie :-)
tankaa
evusik dik za radu skusim to.dúfam že to zvládnem, vieš ja ked nieco dávam sama z obrazkov tak mám tomaša stale na telefone ,lebo vždy niečo dovržem,ale však ja sa to časom naucim
marienka44
Tento recept je velmi sladky. Ja mam inu verziu:
cesto:5 žľtkov,200 g cukor / z toho polovica do snehu/. Ja davam vsade kryst. cukor, je cistejsi. 5 PL vlaznej vody, 160 g polohrubej múky, 1/2 prasok do peciva, 1 PL kakao. Cesto je hnede. Vymiesat zvlast zltka a zvlast sneh...
Krém: 0,5 l mlieka, 5 zltkov, 4 PL polohrubej muky, uvarit besamel a ten vychladnuty zmiesat s 250 g masla a 200 g cukru praskový.
Na vrch: 5 bielkov vyslahat nad prou s 200 g cukru. Pridat stavu z 1 citrona. Na ozdobu povrch posypat postruhanou cokoladou, grankom, kakaom alebo aj polevou cokoladovou poliat.

Vas recept je narocny aj na pocet vajec. Do kremu moze ist aj menej ako 5 zltkov, ked máme v chladnicke odlozene starsie bielky. Vlastne tolko zltkov je napisanych tak vela preto, aby sme ziskali aspon 5 bielkov na zaverecny sneh. Dobru chut.
tankaa
marienka44 v čom je iny v sladkosti ten môj a Váš ja mám v ceste o 50g viac ale inak ja mám 1 l mlieka a 400g a vi 1/2l mlieka a200g cukru
dogagador
ja by som ho asi nazvala PRILEZITOSTNY, kedze ho robis pri kazdej prilezitosti :-), aj ked prst som si tiez oblizala ...
3sandra3
dobrý koláčik,,,,prečo až dnes som si ho všimla :-)) no toto...
jozka2
ja davam do snehu citron.stavu a kolac je velmi chutny




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia