Základ na lečo z ačokči fotorecept

dorisa - fotkadorisa, 14. októbra 2011
Základ na lečo z ačokči (fotorecept)
Foto: dorisa

Dnes som si pripravila základ na lečo z ačokči. Plody obsahujú pre náš organizmus dôležité látky ako betakarotén, horčiny, vitamíny C, B1 a B2. Zobraziť celý popisDnes som si pripravila základ na lečo z ačokči. Plody obsahujú pre náš organizmus dôležité látky ako betakarotén, horčiny, vitamíny C, B1 a B2. Konzumácia čerstvých plodov napomáha metabolizmu cukrov a zlepšuje psychickú pohodu. Vhodné sú na priamu konzumáciu vo forme zeleninových šalátov. V kuchyni sa odporúča naplniť ich mletým mäsom, použiť do zmesi s inou zeleninou, zapekať či pridávať do polievok. Plody sú chutné aj sterilizované v sladkokyslom náleve ako nakladané uhorky alebo ako paprika

120 minút
príprava
30 minút
na 90 °C

Suroviny

  ( všetko podľa chuti)




Postup

  1. 1

    Posledné ačokči....

    Základ na lečo z ačokči (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Malé plody som nakrájala na plátky.

    Základ na lečo z ačokči (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vo veľkej mise ich osolíme a necháme hodinu postáť.

    Základ na lečo z ačokči (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na kocôčky nakrájame aj paradajky.

    Základ na lečo z ačokči (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po hodine zmiešame obe zeleniny.

    Základ na lečo z ačokči (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravíme si poháre.

    Základ na lečo z ačokči (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zmes paradajky a ačokči plníme nasucho do pohárov tak, že ich natlačíme čo najviac. Potom poháre zavrieme.

    Základ na lečo z ačokči (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Sterilizujeme pri teplote 90 stupňov asi 30 minút.

    Základ na lečo z ačokči (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keď by sme si chceli robiť z polotovaru lečo, jednoducho na olej dáme cibuľu( možeme aj klobásky) a postupujeme ako pri klasickom leči, pridaním vajec.

    Základ na lečo z ačokči (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Z mojej dávky vyšlo 5 malých 3 dcl pohárikov. Na skúšku je to akurát.

    Základ na lečo z ačokči (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

tatranka
Kým začínam písať tento komentár,musela som si vygooglovať,čo sú to akčoky.Teraz už viem,že je to papriková uhorka.Nestretla som sa s touto zeleninou.Je príma,že má takéto ohromné uplatnenie aj u teba.
Pekný recept.
dorisa
@tatranka , ďakujem za komentár, ja som začala rastlinu pestovať tento rok, skúšam recepty z plodov, uvidím, ako bude chutiť.
danculka
Takže sa jej u teba darilo,keď aj teraz máš čo robiť,ešte som to nejedla..:))))
dorisa
@danculka , zatiaľ som jedla len lečo a surové, odkladám semienka, potom rozdám..... nepestuje sa to náročne, takže nasadím aj na rok. Ďakujem za komentár.
akeber
ale sa ti toho urodilo , vidím že nezaháľaš a plníš si svoju komôrku , aj ja som už konečne včera zamávala mojej záhradke všetko je už na svojom mieste v pivnici a komore.......dnes príjemne unavená.....krásne nafotené si šikulka :-))
dorisa
@akeber , ďakujem za komentár. Aj ja som už na záhrade všetko spratala, už chodíme len venčiť psíkov a na kontrolu:)
hubata
@dorisa (doriska) - aj keď bohužiaľ nemám záhradu, chodím sa len zatiaľ kochať k jednej babke - tak jej ačokču poradím. Je to nová zelenina, ale ako vidím úroda bola bohatá, asi je nenáročná na pestovanie. Zrejme ale potrebuje veľa vody a slnka (niečo ako paprika?). Čítala som o nej na stránkach českého Receptára. A ako vidím je to vďačná rastlinka, nahradí aj drahú papriku keď si to zavárala ako lečo. Pre istotu ukladám, čo keď sa mi podarí nejakú tú záhradu splašiť. Vďaka.
dorisa
@hubata , ano, potrebuje veľa vody a slniečko tiež a ešte potrebuje oporu, plot, alebo niečo, kde sa bude ťahať. Je to popínavá rastlina, ktorá sa vytiahne aj na strom , ak sa nemá kde ťahať. Inak, vydržala tie suchá, ktoré boli, tak som spokojná s pestovaním. Semienka budem mať, tak možem potom poslať.
helenocka
Ačokča je naozaj velmi nenáročná - poznám, pestujem. Stačí k pletenému
plotu vysadiť pár semienok. Samé sa chytia na pletivo a rozťahajú sa
až do susedov. ˇUroda je stále veľká. Ja som to už zunovala, lebo mne
to chutí ako tráva. Ale vyskúšajte, nechcem odradiť.
dorisa
@astheart , ďakujem, niečo som vedela, inak, ma láka tie plnené ačokči spraviť v paradajkovej omáčke, ale už som ju zrušila. Pozrite si aj nasledujuci link:  achocha.unas.cz
astheart
je toho na netu hodně. Stačí hogit do googlu: ačokča recepty. .......... lol A už fakt mlčím.......:=)
astheart
hehehehe, hodit do googlu... to je správně, omlouvám se....
enge149
vyzerá to super aj by som si dala ale tiež som to ešte nepestovala ani nejedla,teším sa,že je veľa novej zeleniny aj veľa receptov...
ela77
Doporučujem ačokču pestovať. je to nenáročná rastlina, len ja som tohto roku mala veľké oči (prvýkrát) a zasadila som jej viac a hustejšie, takže keď sa rozrástla, tak to bola ozaj hotová detektívka hľadať v tých hustých listoch plody, lebo majú rovnakú farbu ako listy. Nesmie sa však nechať prerásť na väčšie plody,. Ochránilo mi to zároveň aj plot, aspoň nám cezeň prestali skákať cudzie mačky. Na rozdiel od uhoriek má tú výhodu že vydrží aj prvé mrazíky. My sme ju dnes už strhli z plotu, lebo sa už nechcelo nikomu oberať. Za plotom máme morušu a tá sa stala vďačnou oporou pre ňu, takže som vyzerala, že oberám strom.
marika554
Zaujímavá zelenina,určite by som chcela také semiačka ,uvidím či zoženiem.
dorisa
@marika554 semiačka som nasušila, napíš mi potom niekde( adresy sú v mojom profile)môžem ti semiačka poslať.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia