Foto: janger
Nie su wafle ako wafle...Odlisuju sa druhom cesta, tvarom, chutou... Tieto pochadzaju z belgickeho mesta Luik (Liège, po slovensky aj Lutych). Su trochu tazsie, Zobraziť celý popisNie su wafle ako wafle...Odlisuju sa druhom cesta, tvarom, chutou... Tieto pochadzaju z belgickeho mesta Luik (Liège, po slovensky aj Lutych). Su trochu tazsie, robia sa z pevnejsieho kysnuteho cesta. Obsahuju dost cukru, hlavne toho hrudkoveho, preto sa volaju aj cukrove wafle. Je viacero receptur. Vyskusala som ich viacej, ale tieto sa mi (nam doma) pacia zatial najviac. Vyborne su hlavne hned po upeceni...Cukor pocas pecenia na povrchu skaramelizuje, co sposobi ich chrumkavost.
porcií
Postup
-
1
Cesto robime bud rucne, alebo nam pomoze robot...Suroviny nemusime vopred zahrievat. Maslo nechame pri izbovej teplote trosku zmaknut. Na dosku preosejeme muku. Spravime si taky krater. Na muku dookola nasypeme krystalovy a vanilkovy cukor, sol, trosku to zamiesame do muky a pridame maslo pokrajane na kusky. Mozeme dat aj trosku skorice, ak mate radi. Ja som ju v tomto bode zabudla pridat, dala som az neskor.
-
2
Do stredu dame cerstve kvasnice a nalejeme na to studene mlieko, v ktorom sme rozmiesali vajcia.
-
3
Zamiesime cesto. Nemiesime dlho. Ked sa to uz nebude prilepovat na dosku, tak to staci. Podla potreby pridame este muku. Cesto trosku pomucime a nechame pod utierkou odpocivat 15 minut.
-
4
Potom primiesame hrudkovy cukor. Dufam, ze je taky druh na Slovensku dostat.
-
5
Z cesta spravime valcek.
-
6
Pokrajame ho na mensie kusky. Tie moje mali okolo 60g. Ak chcete vacsie wafle, mozu byt kusky aj vacsie. No ak date cesta moc, tak wafle budu mat iny tvar, ako by mali mat. Tento druh by nemal byt stvorcovy, ale viac taky oblukovity, s neuzavretymi okrajmi. Vyslo mi 15 kuskov. Kludne mozete robit aj mensie.
-
7
Z tychto kuskov spravime gulicky. Nechame ich na pomucenej doske, pod utierkou, na dalsich 10 minut postat. Este cesto nebude viditelne kysnut.
- 8
Potom z nich spravime take ovalceky (az tu som primiesila tu zabudnutu skoricu) a nechame asi 45minut na teplom mieste kysnut. Ja som ich dala kysnut do slabucko zapnutej rury (stupen na kysnutie cesta), do rury som dala aj misku s vriacou vodou, aby tam bolo trosku vlhko (tu vodu som parkrat vymenila, aby sa v rure udrziavala vlhkost).
- 9
Pekne zvacsili svoj objem. Mozete ich nechat kysnut aj mimo rury, ale v tom pripade by som ich zakryla, aby nevysychali.
- 10
Potom ich vo waflovaci postupne budeme piect. Mne stacilo piect tak asi 2,5 minuty. Ale to uz zalezi aj od waflovaca. V niektorych to moze trvat dlhsie.
- 11
Teraz vam ukazem, ako by nemali vyzerat. Ak date vela cesta, tak budu take stvorcove, ako ten lavy. To mam zaber este z davnejsieho pecenia. Clovek sa uci na vlastnych chybach ;-). A pozor, aby ste ich nepiekli prilis dlho, lebo sa mozu pripalit...
- 12
Najlepsie su hned po upeceni. Ak by vam zostalo, tak sa daju ohriat napriklad na sucho v panvici. Alebo v opekaci na hrianky. V mikrovlnke radsej nie. Nebudu potom uz take chrumkave. Tieto wafle netreba po upeceni posypat cukrom, lebo su uz dost sladke.
- 13
Tip: Po peceni, ak budete mat waflovac zacukrovany s rozpustenym a pripalenym cukrom, tak najlepsie je vycistit ho hned, kym je este teply. Okrem toho sa da vycistit este aj inym sposobom. Spravte si taku kasicku zo skrobovej mucky a vody. Nalejte do este zapnuteho waflovaca. Ono sa to upecie (akoby na taku gumu) a tym to nasaje vsetku tu cukrovu necistotu a pekne vam waflovac vycisti. Podla potreby zopakujte.
- 14
Dufam, ze vyskusate. Ak ano, tak prajem dobru chut...
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 8
Deti budú mať prekvapenie!Janka ..Ďakujem za inšpiráciu a skvelý recept.Pekne pozdravujem z NL.
Uhádla si Janka...nepoužívam ho už roky.
Ale naštartujem ho.. keďže tvoj rcp chcem odskúšať.
Niekedy o mesiac keď budem na sk
Pá pá
ozaj su vyborne!
Prepac, @Barbori222 , ze neskoro reagujem. Zbadala som tento tvoj komentar len nahodou, pretoze uz dlhu dobu vobec nedostavam notifikacie do mailov....Takze ak ma na mna niekto otazku, neviem nic :-(....Kompetentni nie su schopni (alebo ochotni) to dat do poriadku. Asi maju stale ine priority...
Teraz k tvojej otazke....Nie, mnozstvo masla suhlasi. Recept je v poriadku. Tieto "luikse wafels" maju take "bohatsie cesto", je tuhsie. Toto nie su take wafle z takeho liateho cesta.
Ak vyskusas, budem rada. Su to velmi chutne wafle, na tie netreba uz ani kopec slahacky, su dobre aj tak :-).
Este raz, dakujem za zaujem a pozdravujem :-).
Janka, prosím Ťa, ak sa dostaneš k mojej otázke do 15.8.,prosim Ťa ako sa chovajú tieto wafle, je možné, aby cestovali v balíku, zostanú jedle aj viac dní. Ďakujem a prajem pekné letné dni :-)
Neviem, co spravia "luikse wafels" v baliku. Ani nie tak kvoli pevnosti, ze by sa rozpadli, nie su to nejake krehke wafle. Ale kvoli cerstvosti. Podla toho, ze ako dlho... Par dni by sa dalo, myslim.
Ale najlepsie su uplne cerstve, este teple.
Ak mi zostanu a chcem ich prihriat, tak ani nie v mikrovlnke, to uz sa potom ta ich "povrchova" chrumkavost trochu strati.
Da sa zohriat v rure....ale mne sa kvoli waflu nechce ruru rozpalovat, tak zohrejem na panvici, chvilu z jednej strany, chvilu z druhej...a su zase ako cerstve.
Ale priznam sa, ze som uz aj v mikrovlnke prihriala, ked som sa nevedela ovladnut a chcela som rychlo, rychlo maskrtit ;-).
Nuz, tak som ti asi moc nepomohla mojou odpovedou. Ale tak sa to zachova asi, ako by sa zachoval nejaky kysnuty kolac.
No, v kazdom pripade drzim palce :-). Pekny vikend.
Janka, ďakujem veľmi pekne, pomohla si samozrejme:-) určite zúročim Tvoje rady. Pozdravujem a prajem všetko dobré :-)
Janka, wafle podla Teba precestovali pol zemegule :-) Dala som si robotu a medzi každý kus som vložila papier na pečenie a všetky, z dvoch dávok ešte do krabice. Keďže si mi poradila, že nie MV na zohrievanie, tak mi napadlo, že by si ich mohli prihriat v toustovači. Radosť bola veľká, prišlo niečo z domu. Dnes som wafle zohrala v toustovači aj ja a boli výborné, lepšie, ako čerstvé, tak dávam aj ja Tebe tip, vyskúšaj, možno oceníš. Pozdravujem a ešte raz vďaka 💕
Deti budú mať prekvapenie!Janka ..Ďakujem za inšpiráciu a skvelý recept.Pekne pozdravujem z NL.
Uhádla si Janka...nepoužívam ho už roky.
Ale naštartujem ho.. keďže tvoj rcp chcem odskúšať.
Niekedy o mesiac keď budem na sk
Pá pá
ozaj su vyborne!
Prepac, @Barbori222 , ze neskoro reagujem. Zbadala som tento tvoj komentar len nahodou, pretoze uz dlhu dobu vobec nedostavam notifikacie do mailov....Takze ak ma na mna niekto otazku, neviem nic :-(....Kompetentni nie su schopni (alebo ochotni) to dat do poriadku. Asi maju stale ine priority...
Teraz k tvojej otazke....Nie, mnozstvo masla suhlasi. Recept je v poriadku. Tieto "luikse wafels" maju take "bohatsie cesto", je tuhsie. Toto nie su take wafle z takeho liateho cesta.
Ak vyskusas, budem rada. Su to velmi chutne wafle, na tie netreba uz ani kopec slahacky, su dobre aj tak :-).
Este raz, dakujem za zaujem a pozdravujem :-).
Janka, prosím Ťa, ak sa dostaneš k mojej otázke do 15.8.,prosim Ťa ako sa chovajú tieto wafle, je možné, aby cestovali v balíku, zostanú jedle aj viac dní. Ďakujem a prajem pekné letné dni :-)
Neviem, co spravia "luikse wafels" v baliku. Ani nie tak kvoli pevnosti, ze by sa rozpadli, nie su to nejake krehke wafle. Ale kvoli cerstvosti. Podla toho, ze ako dlho... Par dni by sa dalo, myslim.
Ale najlepsie su uplne cerstve, este teple.
Ak mi zostanu a chcem ich prihriat, tak ani nie v mikrovlnke, to uz sa potom ta ich "povrchova" chrumkavost trochu strati.
Da sa zohriat v rure....ale mne sa kvoli waflu nechce ruru rozpalovat, tak zohrejem na panvici, chvilu z jednej strany, chvilu z druhej...a su zase ako cerstve.
Ale priznam sa, ze som uz aj v mikrovlnke prihriala, ked som sa nevedela ovladnut a chcela som rychlo, rychlo maskrtit ;-).
Nuz, tak som ti asi moc nepomohla mojou odpovedou. Ale tak sa to zachova asi, ako by sa zachoval nejaky kysnuty kolac.
No, v kazdom pripade drzim palce :-). Pekny vikend.
Janka, ďakujem veľmi pekne, pomohla si samozrejme:-) určite zúročim Tvoje rady. Pozdravujem a prajem všetko dobré :-)
Janka, wafle podla Teba precestovali pol zemegule :-) Dala som si robotu a medzi každý kus som vložila papier na pečenie a všetky, z dvoch dávok ešte do krabice. Keďže si mi poradila, že nie MV na zohrievanie, tak mi napadlo, že by si ich mohli prihriat v toustovači. Radosť bola veľká, prišlo niečo z domu. Dnes som wafle zohrala v toustovači aj ja a boli výborné, lepšie, ako čerstvé, tak dávam aj ja Tebe tip, vyskúšaj, možno oceníš. Pozdravujem a ešte raz vďaka 💕
S toustovacom, to mas uplne pravdu. Moj muz si aj tak zohrieva.
Ja som uz davno nerobila, waflovac uz nemam. Len taky strasne stary, este predpotopny, ten sa zohrieva na plynovom sporaku...
Ale mame tu aj v obchode dobre wafle, sem tam kupim.
No, ahojcek, este raz dakujem za spravu. Vsetko dobre🤗, pekne leto! Pa-pa.
💕👍