Wafle z belgického mesta Luik (fotorecept)

Autor receptu: janger

Nie su wafle ako wafle...Odlisuju sa druhom cesta, tvarom, chutou... Tieto pochadzaju z belgickeho mesta Luik (Liège, po slovensky aj Lutych). Su trochu tazsie, robia sa z pevnejsieho kysnuteho cesta. Obsahuju dost cukru, hlavne toho hrudkoveho, preto sa volaju aj cukrove wafle. Je viacero receptur. Vyskusala som ich viacej, ale tieto sa mi (nam doma) pacia zatial najviac. Vyborne su hlavne hned po upeceni...Cukor pocas pecenia na povrchu skaramelizuje, co sposobi ich chrumkavost.

15
porcií

Postup

  1. Cesto robime bud rucne, alebo nam pomoze robot...Suroviny nemusime vopred zahrievat. Maslo nechame pri izbovej teplote trosku zmaknut. Na dosku preosejeme muku. Spravime si taky krater. Na muku dookola nasypeme krystalovy a vanilkovy cukor, sol, trosku to zamiesame do muky a pridame maslo pokrajane na kusky. Mozeme dat aj trosku skorice, ak mate radi. Ja som ju v tomto bode zabudla pridat, dala som az neskor.
  2. Do stredu dame cerstve kvasnice a nalejeme na to studene mlieko, v ktorom sme rozmiesali vajcia.
  3. Zamiesime cesto. Nemiesime dlho. Ked sa to uz nebude prilepovat na dosku, tak to staci. Podla potreby pridame este muku. Cesto trosku pomucime a nechame pod utierkou odpocivat 15 minut.
  4. Potom primiesame hrudkovy cukor. Dufam, ze je taky druh na Slovensku dostat.
  5. Z cesta spravime valcek.
  6. Pokrajame ho na mensie kusky. Tie moje mali okolo 60g. Ak chcete vacsie wafle, mozu byt kusky aj vacsie. No ak date cesta moc, tak wafle budu mat iny tvar, ako by mali mat. Tento druh by nemal byt stvorcovy, ale viac taky oblukovity, s neuzavretymi okrajmi. Vyslo mi 15 kuskov. Kludne mozete robit aj mensie.
  7. Z tychto kuskov spravime gulicky. Nechame ich na pomucenej doske, pod utierkou, na dalsich 10 minut postat. Este cesto nebude viditelne kysnut.
  8. Potom z nich spravime take ovalceky (az tu som primiesila tu zabudnutu skoricu) a nechame asi 45minut na teplom mieste kysnut. Ja som ich dala kysnut do slabucko zapnutej rury (stupen na kysnutie cesta), do rury som dala aj misku s vriacou vodou, aby tam bolo trosku vlhko (tu vodu som parkrat vymenila, aby sa v rure udrziavala vlhkost).
  9. Pekne zvacsili svoj objem. Mozete ich nechat kysnut aj mimo rury, ale v tom pripade by som ich zakryla, aby nevysychali.
  10. Potom ich vo waflovaci postupne budeme piect. Mne stacilo piect tak asi 2,5 minuty. Ale to uz zalezi aj od waflovaca. V niektorych to moze trvat dlhsie.
  11. Teraz vam ukazem, ako by nemali vyzerat. Ak date vela cesta, tak budu take stvorcove, ako ten lavy. To mam zaber este z davnejsieho pecenia. Clovek sa uci na vlastnych chybach ;-). A pozor, aby ste ich nepiekli prilis dlho, lebo sa mozu pripalit...
  12. Najlepsie su hned po upeceni. Ak by vam zostalo, tak sa daju ohriat napriklad na sucho v panvici. Alebo v opekaci na hrianky. V mikrovlnke radsej nie. Nebudu potom uz take chrumkave. Tieto wafle netreba po upeceni posypat cukrom, lebo su uz dost sladke.
  13. Tip: Po peceni, ak budete mat waflovac zacukrovany s rozpustenym a pripalenym cukrom, tak najlepsie je vycistit ho hned, kym je este teply. Okrem toho sa da vycistit este aj inym sposobom. Spravte si taku kasicku zo skrobovej mucky a vody. Nalejte do este zapnuteho waflovaca. Ono sa to upecie (akoby na taku gumu) a tym to nasaje vsetku tu cukrovu necistotu a pekne vam waflovac vycisti. Podla potreby zopakujte.
  14. Dufam, ze vyskusate. Ak ano, tak prajem dobru chut...