Výborný makový koláčik

galka01 - fotkagalka01, 2. mája 2010
Výborný makový koláčik
Foto: galka01

Výborný makový koláčik...naozaj je veľmi jemný, makový a čo je hlavné...je to veľmi starý recept, ktorý mám odpozeraný od mojej mamini... Foto síce nič Zobraziť celý popisVýborný makový koláčik...naozaj je veľmi jemný, makový a čo je hlavné...je to veľmi starý recept, ktorý mám odpozeraný od mojej mamini... Foto síce nič moc, ale koláčik je výborný.....

60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

7 ks
3 poháre(200ml)
2 poháre
2 poháre
6 PL(polievková lyžica)
 polovičku
1 ks
400 ml
250 g
100 g
1 ks
1 PL(polievková lyžica)
1 PL(polievková lyžica)




Postup

  1. 1

    6 žĺtkov vyšľaháme spolu s 2 pohármi kryštálového cukru do peny, pridáme 6 PL(polievková lyžica) teplej vody, postupne pridáme 2 poháre polohrubej múky s práškom do pečiva, 2 poháre maku a na koniec jemne primiešame sneh zo 7 bielkov. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme pri 180-tke. Vychladnuté cesto pozdĺžne prekrojíme.

  2. 2

    V studenom mlieku si rozmiešame 1 žĺtok, 1 pohár kryštálového cukru a zlatý klas.Uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť. Do studenej pudingovej kaši pridáme maslo a vyšľaháme šľahačom na jemný krém. Väčšiu časť plnky natrieme na jeden plát, prikryjeme druhým plátom a naň dáme zvyšok plnky.

  3. 3

    Posekané orechy opražíme na 1PL masla, pridáme vanilkový cukor, kryštálový cukor. Za stáleho miešania necháme cukor rozpustiť( nie skaramelizovať). Po vychladnutí dáme na koláč....

Diskusia k receptu

honestka
robievam mojej nevesticke na narodeniny takuto tortu- ona je velmi makova... ozaj dobry kolacik
kuchticka
galka, a co je to "zlaty klas"? Ten mak ma byt nepomlety? Ja vzdy peciem iba z pomleteho maku. Ked je nepomlety si myslim, ze dostatocne nevynika jeho chut. Ale i tak niekedy skusim, len neviem co namiesto "zlateho klasu".
kuchticka
honestka, a kde ty beries mak? Nechavas si ho posielat zo Slovenska, alebo je u vas bezne k dostaniu? U nas mavali v italskych delikatesach, ale bol vatsinou zlkly - stary. Americania ho nekupuju.
galka01
kuchticka, mak je naozaj nepomletý...aspoň v tomto koláčiku, naozaj je to super.Zlatý klas je krémový prášok-kukuričný škrob....môžeš ho nahradiť napríklad vanilkovým pudingom....nech sa Ti darí.
papradka
kuchticka, ten mak si radsej pomel, je to naozaj lepsie, tak ako pises
honestka
@kuchticka : mak tu kupujeme normalne v obchode a je velmi dobry vobec nie horky. pozri v internet obchodoch, ak nie mozeme skusit ti to poslat?
sejla
Ahoj všetkým, ten koláč pečieme s kolegyňou no povrch polejeme čokoládou alebo cit. polevou no na plnku je potom dobrý cit.puding a do cesta potretá cit.kôra
tatranka
Tento makový koláčik robím.Mám ho v receptoch na Azete.Doporučujem vareškárkam.Je veľmi chutný.
honestka
dnes som urobila tento kolacik presne podla tvojho rozpisu. Ako som spomenula nevesitka ma narodky a tak som piekla aj ine maoviny, ale zrejme tento a este makova trota budu naj. predtym som vzdy ma iba pomlela, lebo tu, ked mak pouzivaju, tak nemelu do nicoho, nepoznaju to, ani ho vlastne namali na com pomliet. Mne to nikdy nechutilo ale tu sa to ozaj hodi. Dakujem!
galka01
...nech sa Ti darí aj nabudúce.....mám napláne piecť dnes večer....zajtra bude ku kávičke...ahoj...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia