Vtáčie mlieko

orchidea - fotkaorchidea, 23. februára 2012
Vtáčie mlieko
Foto: orchidea

Kedže sa nám žiadalo niečo sladké, urobila som vtáčie mlieko. Receptov na jeho prípravu je tiež viac. Ja pridávam recept, podľa ktorého som robila dnes.

6
porcií

Suroviny

1 l
2 ks
4 ks
2 PL
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z mlieka odliať asi 3 dl, pridať žĺtky a múku (nie kopcovité lyžice), dobre rozšľahať. Zvyšok mlieka variť s vanilkovým cukrom a kryštálovým cukrom.

  2. 2

    Z bielkov vyšľahať tuhý sneh, lyžicou odkrajovať z neho kúsky- halušky a klásť na vriace mlieko. Asi minútu povariť, otočiť ich na druhú stranu a tiež povariť asi minútu. Vybrať na misku a vložiť ďalšie snehové halušky, pokračovať kým neminieme celý sneh.

  3. 3

    Do vriaceho mlieka vliať odobraté mlieko zmiešané so žĺtkami a múkou. Povariť kým nevznikne riedky krém.

  4. 4

    Hotové vtáčie mlieko naliať do pohárov, rozdeliť na porcie snehové halušky a podľa chuti prizdobiť lekvárom.

Diskusia k receptu

33 komentárov k receptu
jéééj,asi som našla základ na egrešový zóós :-).... u nás bolo vtáčie mlieko v obľube,hlavne keď sa kojilo .....to sa aj do nemocnice nosilo a so zapráženou polievkou tvorba mliečka bola zaručená :o))
Robievam ho ak mám čerstvé vajíčka.Niekedy pekných pár rokov do zadu, v socializme,po narodení dieťatka nám ho nosili vo veľkých sklenených miskách.Naberačkou sme si mohli nabrať,koľko nám hrdlo ráčilo.Bolo to vraj kvôli úspešnému dojčeniu,aby mamičkám podporili tvorbu mliečka.
No,ale o tom tvojom vtačom mliečku.Robím ho s vanilkovým pudingom a lyžicou maizény.Takú krémovú hmotu s múkou,robím do krémeša.
Najradšej mám chutné bielkové halušky,keď si tak krásne hovejú na žltom krémiku.
Toto som ako dieťa milovala, vždy mi ho robil môj tatino, keď som bola chorá, vtáčie mliečko dodáva silu a tým sa rýchlejšie uzdravuje, resp. ako @tatranka spomína, sa tvorí mlieko. Je treba sa fakt viac držať tých starých skúseností, nie je všetko dobré, čo je moderné.
nám so sestrou ho robievala maminka,bolo to také čudo-judo vždy sme sa divili že čo to vlastne je:))) ale chutilo nám aj našim deťom som ho robievala ale to len tak raz za čas nejak to človeka ani nenapadne robiť.Tvoje vtáčie mliečko chutí určite dobre.
Pohádka mládí, ako hovoria bratia Češi. Ak sme chceli od mamy niečo sladké a hneď, bolo práve toto na rade. A jeden z mojich zaťov ho zbožňuje, čo mi pripomína, že mu ho musím zase raz po dlhšom čase spraviť.
Mimochodom, viete, že Rusi tomu hovoria "ničevó"? Priliehavé, nie?
fakt sa z toho tvori mliecko?? tak ukladam do KK ked raz budem mat babenko :) moja mamina mi to raz skusila uvarit, vtacie mlieko sa podarilo a bolo super ale tie snehove sa jej dako vo vriacom mlieku postracali, tak sme to nakoniec vypili zo salok :))
... moja mamina ale ani ja sme do toho múku ani puding, či zlatý klas nedávali, ale mamina pridávala vždy troška rumu a tom sme ako deti mali obzvlášť radi ( rumu iba kvapku aby voňalo a nie aby s nás boli alkoholici)...
mňam,toto milujem,ale veru som ho dávno nerobila,tiež dávam zlatý klas,je to jemnejšie ako s múkou,urobím čím skôr,vďaka za pripomenutie ;-)), mimochodom krásne naaranžované ..:-)
ďakujem všetkým za pekné komentáriky, @marienka44 ja do snehu cukor niekedy dám niekedy nie, ale ten sneh pri varení stuhne, môžeš dať trošku cukru, tým určite nič nepokazíš a ak chceš, môžeš tiež namiesto múky použiť zlatý klas, mne však viac chutí tento múkový krém, to už každému podľa chuti.

Pridaj komentár k receptu: