Vreštiace zemiaky

glosterka - fotkaglosterka, 17. februára 2011

Jednoduchý recept na chutné a chrumkavučké pečené zemiaky. Vreštiace preto, lebo keď sa pečú, tak vreštia. :-)) Sú vhodné ako obed, večera, no môžu Zobraziť celý popisJednoduchý recept na chutné a chrumkavučké pečené zemiaky. Vreštiace preto, lebo keď sa pečú, tak vreštia. :-)) Sú vhodné ako obed, večera, no môžu sa podávať aj ako príloha k dusenému a pečenému mäsu, či k vyprážanému syru. Sú krásne do chrumkava upečené a miestami sú na spodku pekáča aj také čipsíky...;-).

4-6
porcie
8 minút
príprava
40-45 minút
na 250 °C

Suroviny

1-2 kg
1-2 KL
hrsť
3-4 PL
125 g




Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme a umyjeme. Nakrájame ich na hrubšie kolieska alebo štvrťky. (Kto ako chce.) Dáme ich na plech (hlbší alebo do zapekacej misy), posypeme soľou, rukami ich na plechu premiešame, potom posypeme dobre drvenou rascou, polejeme olejom a na vrch uložíme plátky masla.

  2. 2

    Pečieme vo vyhriatej trúbe na 250°C cca 40-45 minút. Po 15-20tich minútach pečenia, pekáč vytiahneme a zemiaky podberačkou poprehadzujeme, aby sa lepšie prepiekli.

  3. 3

    Keď sú také zlatohnedé, chrumkavučké a vo vnútri mäkkučké, mali by byť hotové. Aj vôňa vám veľa prezradí...

  4. 4

    Keď ich podávame ako samostatné jedlo, výborne sa k nim hodí kyslá pochúťková smotana a na zapíjanie acidko alebo zakysanka. Dobrú chuť. :-)

Diskusia k receptu

1956
Ja robím tak isto, ibaže prdávam čerstvý alebo sušený cesnak, pretože zbožňujem vo varenía pečení vôňu cesnaku.
1956
Opravujem nie prdávam, ale samozrejme pridávam.
klaura
robievam presne takto, väčšinou ako samostatné jedlo s kyslým mliekom ... Keď sú hotové, položím plech (robím ich v hlbšom plechu, aby sa piekli v jednej - dvoch vrstvách) na stôl a všetci zobkáme ... :)
vladkaku
Super názov , p. Dočolomanský v Receptáriu podobné predvádzal, zakryté v alobale. To bolo ale na systém - čo s miniatúrnymi zemiakmi, ktoré chceme vyhodiť - tak to robievam - a spomeniem si na tohto vzácneho umelca, vďaka za tip
hviezdickaz
aj ja ich tak robievam,ale bez masla...niet nad pecene zemiacky... perfektny nazov :DDD
sovka62
Robievam aj ja, ale pred pečením ich nesolím. Už neviem, kde som čítala, či videla, že ak sa surové zemiaky na plechu neosolia, neprilepia sa. Vyskúšala som, naozaj sa neprilepili, takže nesolím a nemusím ich prácne oškrabovať z plechu. A upečú sa pekne do chrumkava a keď ich solím až hotové, miniem menej soli ako na surové.
glosterka
@sovka62 , práve to solenie pred pečením je výsledkom čarovných a chutných čipsíkov. Mne sa to nepripaľovalo, lebo som počas pečenia zemiačky sem-tam poobracala. ;-)
marienka44
Suhlasím so @Sovka62 ,aj ja som to citala a odskusala. Pripadne sa maju predvarit v neosolenej vode a potom dat piect. Kto ma vysoky tlak, obmedzuje solenie. :-)
ketty3811
OK.Recepty s fotkou sú zaujímavejšie.Hneď dostaneš chuť si to urobiť.:-)
3sandra3
aj ja chcem , aby mi zemiaky vrešťali v rúre... musím to vyskúšať :-))
kikinka222
@Glosterka (27.3.2011 12:15)

Z maminou sme skúšali a sú vynikajúce. Tento recept robievala moja starká z Bánovej a tiež to volá Vreštiace zemiaky. :-) Vždy keď ku nej prídem už vie čo má urobiť na obed. :-) ;-)
radost
@Kikinka222 (4.4.2018 19:27)

v prvom rade HLAD...
potom krem kyslomliečnych aj kyslá kapusta zo suda môže byť..:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia