Vreštiace zemiaky

Autor receptu: glosterka

Jednoduchý recept na chutné a chrumkavučké pečené zemiaky. Vreštiace preto, lebo keď sa pečú, tak vreštia. :-)) Sú vhodné ako obed, večera, no môžu sa podávať aj ako príloha k dusenému a pečenému mäsu, či k vyprážanému syru. Sú krásne do chrumkava upečené a miestami sú na spodku pekáča aj také čipsíky...;-).

4-6
porcie
8 minút
príprava
40-45 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky očistíme a umyjeme. Nakrájame ich na hrubšie kolieska alebo štvrťky. (Kto ako chce.) Dáme ich na plech (hlbší alebo do zapekacej misy), posypeme soľou, rukami ich na plechu premiešame, potom posypeme dobre drvenou rascou, polejeme olejom a na vrch uložíme plátky masla.
  2. Pečieme vo vyhriatej trúbe na 250°C cca 40-45 minút. Po 15-20tich minútach pečenia, pekáč vytiahneme a zemiaky podberačkou poprehadzujeme, aby sa lepšie prepiekli.
  3. Keď sú také zlatohnedé, chrumkavučké a vo vnútri mäkkučké, mali by byť hotové. Aj vôňa vám veľa prezradí...
  4. Keď ich podávame ako samostatné jedlo, výborne sa k nim hodí kyslá pochúťková smotana a na zapíjanie acidko alebo zakysanka. Dobrú chuť. :-)