Voňavý ovseno-jablkový koláč
Foto: siuuu
Jablkové koláče patria podľa mňa medzi NAJ koláče. Zrejme preto, že milujem vôňu škorice, badiánu, hrebíčku - a práve tieto voňavé koreniny sa Zobraziť celý popisJablkové koláče patria podľa mňa medzi NAJ koláče. Zrejme preto, že milujem vôňu škorice, badiánu, hrebíčku - a práve tieto voňavé koreniny sa hojne používajú najmä pri príprave jablkových koláčov. Okrem toho občas rada vymením klasické suroviny za tie zdravšie a práve preto ma zaujal aj tento recept, ktorý som pred pár rokmi našla už ani neviem kde - ale myslím že pochádza z kuchyne gastro experta a foodstylistu Rudolfa Hégera.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
3 ks |
|
60 g (alebo iný) |
|
100 g |
|
600 g strúhané |
|
60 g |
|
1 bal. |
|
z 1/2 citróna |
|
1 ČL |
|
1 bal. (alebo vanilkový struk) |
|
podľa chuti |
|
|
|
|
Postup
-
1
Vyšľaháme žĺtky s brezovým cukrom a práškom do pečiva do peny, vmiešame ovsené vločky. Očistíme a nastrúhame jablká (ja som polovicu ošúpala a polovicu som postrúhala aj so šupou), pridáme citrónovú šťavu, kokosovú múku, a obe hmoty zmiešame. Pridáme škoricu, vanilku a nakoniec jemne vmiešame sneh.
- 2
Rovnomerne rozvrstvíme do tortovej formy alebo pekáča, ktoré vystelieme papierom na pečenie (ja som použila tortovú formu s priemerom 22 cm). Vrch torty posypeme vlašskými orechmi, mandľovými lupienkami a môžeme pridať aj sušené ovocie (dala som sušené brusnice).
- 3
Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C cca 30-40 minút (vyskúšame špajdľou - každá rúra pečie inak, ja som piekla 40 minút). Po vychladnutí, ozdobíme čerstvými malinami a posypeme práškovým alebo brezovým cukrom.
Tiež jablkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
áno - je trocha drobivý, ale chuťovo výborný, tak sa to vzájomne vykompenzuje ;-)
Brezový cukor v Bille a kokosovú múku väčšinou v bio predajni.