Foto: elysa
Naše zajtrajšie raňajky. Recept mám z časopisu Život.
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
500 g |
|
štipka |
|
50 g |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
250 ml |
|
180 g |
|
100 g |
|
1 ks |
|
3 ks |
|
štipka |
|
nemusia byť |
|
100 ml |
|
50 g |
|
na potretie |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Z vlažného mlieka,lyžice hladkej múky,lyžice cukru a droždia pripravíme kvások.
-
2
Preosiatu múku so štipkou soli zmiešame s práškovým cukrom,vanilkovým cukrom,muškátovým orieškom.Pridáme roztopené maslo,žľtka,vykysnutý kvások.Pridáme hrozienka namočené v rume,ja som nedala,moje deti hrozienka nechcú.
-
3
Vypracujeme cesto,ja mám super pomocníka...
-
4
Cesto prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto kysnúť,kysnutie trvá 2 hodiny.
-
5
A tu je po 2 hodinách...
-
6
Cesto na doske rozdelíme na 9 rovnakých dielov.
-
7
Z dielov cesta vytvoríme rovnako dlhé valčeky.
-
8
Začneme splietať,najskôr zo štyroch valčekov.Neviem to opísať,ale takto som to robila,je v tom troška logiky a nejakej kamufláže...:)
-
9
Z troch valčekov urobíme klasický "vrkoč" a dva omotáme okolo seba.
-
10
Plech som vymazala herou.
-
11
"Vrkoče uložíme na seba.Preložíme na plech.
-
12
Vianočku spevníme špajlami,aby pri pečení držala pokope.
-
13
Prikryjeme utierkou a necháme ešte 30 minút kysnúť.
-
14
Potrieme rozšľahaným vajcom,posypeme mandľovými lupienkami a dáme piecť do vyhriatej rúry.
-
15
Pečieme asi 30-40 minút,sledujeme cesto čistou špajlou,keď sa nelepí,vianočka je hotová.
-
16
A tu po upečení...
-
17
Vianočku necháme chladnúť do druhého dňa,je vätšia ako tá z obchodu a aj lepšia...
-
18
Pred podávaním pocukrujeme-teda zajtra:)
Diskusia k receptu