Voňavá vianočka (fotorecept)

Autor receptu: elysa

Naše zajtrajšie raňajky. Recept mám z časopisu Život.

10
porcií
50 minút
príprava
30-40 minút
na 160 °C

Postup

  1. Z vlažného mlieka,lyžice hladkej múky,lyžice cukru a droždia pripravíme kvások.
  2. Preosiatu múku so štipkou soli zmiešame s práškovým cukrom,vanilkovým cukrom,muškátovým orieškom.Pridáme roztopené maslo,žľtka,vykysnutý kvások.Pridáme hrozienka namočené v rume,ja som nedala,moje deti hrozienka nechcú.
  3. Vypracujeme cesto,ja mám super pomocníka...
  4. Cesto prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto kysnúť,kysnutie trvá 2 hodiny.
  5. A tu je po 2 hodinách...
  6. Cesto na doske rozdelíme na 9 rovnakých dielov.
  7. Z dielov cesta vytvoríme rovnako dlhé valčeky.
  8. Začneme splietať,najskôr zo štyroch valčekov.Neviem to opísať,ale takto som to robila,je v tom troška logiky a nejakej kamufláže...:)
  9. Z troch valčekov urobíme klasický "vrkoč" a dva omotáme okolo seba.
  10. Plech som vymazala herou.
  11. "Vrkoče uložíme na seba.Preložíme na plech.
  12. Vianočku spevníme špajlami,aby pri pečení držala pokope.
  13. Prikryjeme utierkou a necháme ešte 30 minút kysnúť.
  14. Potrieme rozšľahaným vajcom,posypeme mandľovými lupienkami a dáme piecť do vyhriatej rúry.
  15. Pečieme asi 30-40 minút,sledujeme cesto čistou špajlou,keď sa nelepí,vianočka je hotová.
  16. A tu po upečení...
  17. Vianočku necháme chladnúť do druhého dňa,je vätšia ako tá z obchodu a aj lepšia...
  18. Pred podávaním pocukrujeme-teda zajtra:)