Voňavá vianočka (fotorecept)
Autor receptu: elysa
Naše zajtrajšie raňajky. Recept mám z časopisu Život.
10 porcií |
50 minút príprava |
30-40 minút na 160 °C |
Postup
- Z vlažného mlieka,lyžice hladkej múky,lyžice cukru a droždia pripravíme kvások.
- Preosiatu múku so štipkou soli zmiešame s práškovým cukrom,vanilkovým cukrom,muškátovým orieškom.Pridáme roztopené maslo,žľtka,vykysnutý kvások.Pridáme hrozienka namočené v rume,ja som nedala,moje deti hrozienka nechcú.
- Vypracujeme cesto,ja mám super pomocníka...
- Cesto prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto kysnúť,kysnutie trvá 2 hodiny.
- A tu je po 2 hodinách...
- Cesto na doske rozdelíme na 9 rovnakých dielov.
- Z dielov cesta vytvoríme rovnako dlhé valčeky.
- Začneme splietať,najskôr zo štyroch valčekov.Neviem to opísať,ale takto som to robila,je v tom troška logiky a nejakej kamufláže...:)
- Z troch valčekov urobíme klasický "vrkoč" a dva omotáme okolo seba.
- Plech som vymazala herou.
- "Vrkoče uložíme na seba.Preložíme na plech.
- Vianočku spevníme špajlami,aby pri pečení držala pokope.
- Prikryjeme utierkou a necháme ešte 30 minút kysnúť.
- Potrieme rozšľahaným vajcom,posypeme mandľovými lupienkami a dáme piecť do vyhriatej rúry.
- Pečieme asi 30-40 minút,sledujeme cesto čistou špajlou,keď sa nelepí,vianočka je hotová.
- A tu po upečení...
- Vianočku necháme chladnúť do druhého dňa,je vätšia ako tá z obchodu a aj lepšia...
- Pred podávaním pocukrujeme-teda zajtra:)