Vlašský orech - liečivé účinky

eldina - fotkaeldina, 6. mája 2014
Vlašský orech - liečivé účinky
Foto: Shutterstock

na obrázku sú zelené orechy, trochu sa zameriame na toto obdobie orecha, keď má ešte mladé listy a plody plné jódu..Jód, tak potrebný na Zobraziť celý popisna obrázku sú zelené orechy, trochu sa zameriame na toto obdobie orecha, keď má ešte mladé listy a plody plné jódu..Jód, tak potrebný na funkciu štítnej žľazy (hypotyreózy) ...

Suroviny





Postup

  1. 1

    MED SO ZELENÝMI ORECHMI: v tomto prípade je med najmä konzervans. Účinky z orecha pomáhajú pri anémii, pri zhoršenom krvnom obraze, pri bolestiach hrdla, respiračných chorobách (najmä pri bronchitíde), hypotyreóze....PRÍPRAVA : 40 ks zelených orechov rozkrojiť na štvrťky /pracovať v rukaviciach/, dať do sklenej fľaše, zaliať 1/2 L medu , fľašu zatvoriť a nechať stáť 40 dní /nie na slnku, kľudne v špajzi/, užíva sa 1ČL ráno /nalačno/...orechy sa rozpadnú, pustia šťavu, konzistencia bude ako sirup..

  2. 2

    LIKÉR ZO ZELENÝCH ORECHOV: táto pochúťka /aj "liek" môže chutiť"..:) / sa pije pri zníženej funkcii štítnej žľazy, pri chorobách tráviaceho traktu /bolesti žalúdka, vredy/ , pri bolesti hlavy, pri menštruačných bolestiach...alebo len na zlepšenie nálady..:).. POSTUP: 1 L domácej pálenky / najlepšie, nie veľmi aromatickej, bud z jablka alebo hrozna/ , 12 zelených orechov, 400 g cukru, 4 klinčeky, 5 zrniek kávy, 2 x vanilkový cukor, 1 bio citrón...orechy umyť, prekrojiť na polovičky, citron nakrájať na kolieska, všetko dať do fľaše/aj cukor, káva, klinčeky/, premiešať, dobre zatvoriť a nechať na slnku 40 dní..občas fľašou potriasť, aby sa cukor rozpustil a aby sa všetko dobre spojilo-fľašu neotvárať, aby alkohol nevyprchal..potom scediť a popíjať s kockou ľadu..:)

  3. 3

    ČAJ Z MLADÝCH LISTOV ORECHA: mladé listy orecha obsahujú triesloviny (Účinkom trieslovín sa zvýšená priepustnosť kapilár dostáva na normálnu úroveň, vracia sa pružnosť a priepustnosť ich stenám, triesloviny pomáhajú pri kapilárnom krvácaní, kapilárnych oxikózach, reumatickom zápale, pri vysokom krvnom tlaku a skorbute )..najlepšie účinky má čerstvý list, ale môže sa aj sušiť..čaj sa pije pri problémoch s tráviacim traktom, pri DNE , pri hnačke, pri ranách, ktoré sa zle hoja , pri gynekologických problémoch /výtoku/, ale aj ako obklad na zapálené oči, ak máte problémy s akné-môžte sa ním aj umývať..POSTUP: listy nakrájať nadrobno, 1 PL listov zaliať 2 dcl vriacej vody a nechať 2 hodiny lúhovať, potom scediť..pije sa 3x denne 1 PL pred jedlom../môžte spolu s medom/

  4. 4

    OLEJ NIELEN NA OPAĽOVANIE : vyživuje pokožku, používa sa aj na lepšie hojenie popálenín, jaziev, chráni pred UV žiarením (opaľovanie samozrejme s rozumom) ..POSTUP: 7 zelených orechov, 2 mrkvy, olivový olej..orechy rozštvrtiť, , mrkvu nastrúhať, vložiť do fľaše a všetko zaliať olivovým olejom, fľašu zavrieť.. nechať asi mesiac na slnku, olej získa tmavú farbu / a môže sa použiť aj do šalátov...:) / , ak chcete, môžte neskôr do neho pridať éterický olej, kvôli vôni /napr. levanduľa, rozmarín, či ich kombináciu/........olej pomáha aj pri psoriáze, ekzémoch, vráskach, stareckých škvrnách, herpesoch....

  5. 5

    PROTI POTENIU NôH : do 2 litrov vody dať 5 PL nakrájaných listov, spolu s kôrou z duba ..povariť cca 10 minút..vo vlažnom kúpeli umyť nohy a nechať ich uschnúť..

  6. 6

    tento článok sem dávam preto práve teraz, že pomaly nastáva obdobie mladých, zelených orechov-na prelome mája až do polovice júna je ich zber najvhodnejší..

  7. 7

    Vedeli ste , že zrelý vlašský orech /plod/ obsahuje najviac antioxidantov spomedzi všetkých jadrovín? orech patrí aj medzi 3 najzdravšie potraviny, ktoré pomáhajú zachovať Vaše srdce zdravé.. vraj stačí zjesť 7 orechov denne /pravidelne/, aby ste znížili riziko infarktu (orechový koláč sa neráta) :).. ale zrelý orech je už iná téma, možno niečo viac na jeseň..:))

Diskusia k receptu

32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
@eldina veľmi zaujímavé, v ten prvy recept iba med dať? Orechy potom vybrať ?Ďakujem:-)
jozka2
Eldina,ked som videla obrazok hned son vedela,ze je tovoj recept.Tieto zelene orechy su nesmierne liecive,citala som ak sa tento orech cely zje 26.5.prehltne cely,ze to zbavi cloveka od dny,neskusala som to a aj na mnoho inych chorob extract z neho je liecivy.
sovka62
Veľmi užitočný recepis, môžem odprisahať, že ten likér žalúdkárom naozaj pomáha. Kedysi sa predával likér Jakamarus, mal podobné zloženie. Dostali sme ho do daru, nemal ho kto piť, pochúťka to teda nebola. Ale zistila som, že ak mám problém so žalúdkom a nalejem si za polievkovú lyžicu, naozaj mi to pomôže skoro okamžite. Jakamarus sa už zohnať nedá, ale orechový likér sa mu veľmi podobá a zaberá rovnako. Nedám naň dopustiť.
eldina
@lba áno, iba med ide k orechom...môžeš s cediť a nemusíš, konzistencia bude redšia
@safran množstvo také, aké dáš..stačí ak len zaleješ , ak chceš aj na šalát použiť-daj aj liter..:), v tomto prípade nejde o presné váženie..
eldina
@jozka2 ten presný dátum je zaujímavý, ale môže byť aj pravdivý, lebo presne teraz, medzi májom a júnom, je v ňom najviac jódu..(ale či už nikdy nebude mať choroby?) ..:)
ampara
"Orechovku"-teda likér zo zelených orechov robím už dlhé roky( podľa Helenky Ružičkovej),ale tie orechy v mede ma zaujali,pretože minulý rok som prekonala čierny kašeľ a spolu s mojou alergiou som sa dopracovala až k astme. Len ma zaujíma,či tých 40 orechov nie je veľa na 1/2 litra medu a či sa toho medu nemôže dať viac.
eldina
@ampara orechy majú momentálne (max) veľkosť lieskovca, takže nie, nie je to veľa...a samozrejme medu možno pridať viac..koľko len chceš.:)
ale nie menej, o to išlo
peta5
takéto recepty "starých materí" mám veľmi rada, častokrát pomôžu skôr a lepšie ako predražené zaručené novodobé blbinky. ukladám,,, vďaka :)
eviana
@eldinka , mám veľmi rada Tvoje príspevky a som Ti veľmi vďačná za každý jeden, veľa som sa z nich naučila... ďakujem, aj za tento :)
manya
likér vyskúšam aj keď alkohol nemusím, len si vyčkať na správny čas, kedy budú orechy na to vhodné;
alex37
ukladám do kolónky užitočné, tak ako všetky rady od teba @eldinka :-) a nevšímaj si ...veď ty vieš :-)
eldina
@jamarlen vdaka ti za tip, netušila som o takom niečom, aj som bola nadšená, ale len pokiaľ som nečítala "ošúpať 1 kg malých zelených orechov"..:( viem, že na to by som sa nedala)
ale pozerám Nikoletine recepty, tiež z Balkánu, takže sa inšpirujem, ešte raz vdaka
@alex37 snažím sa nevšímať si-aj ked to nie je ľahké, dotyčnému niekto ublížil a ja to schytávam
garanco
Zaujímavé typy na liečebné postupy, ukladám si. Mne kedysi vraveli, že zelené orechy sa majú oberať na Jána (24.6.)- vraj majú zázračnú moc...
Ja zelené orechy rozštvrtím, vysuším a potom z nich a ďalších ingrediencií "vyrábam Capa-negru". Z tohto alkoholu ešte nikdy nikomu nebolo zle, skôr naopak, ako ste písali vyššie, pomáha pri žalúdočných problémoch.
havino
výbornééé, ukladám postupy, potvrdzujem likér na žalúdok liek, nosím si ho z Chorvátska každý rok a aj ho cuckám za jeden z času na čas po celý rok
evanaaa
@eldina , aj toto si uložím, možno sa niekomu zídu rady, ja mám síce hypothyerózu, ale keď všetky liečivé sirupy, vodičky, ap. potrebujú k macerovaniu aj cukor alebo med, a to ja nemôžem, ale aspoň iným to pomôže.
eldina
@evanaaa viem, že máš DM II , ale nedalo by sa ani za 1 ČL denne? ved med/samozrejme v kontrolovanom množstve/ môžu aj diabetici, nie?
evanaaa
@eldina , no vidíš, mňa to ani nenapadlo, veď to naraz nevychlípem :-), xixi. Takže také "lyžičkové" by som snáď aj mohla, už len orechy ( nezrelé) zohnať. Malé množstvo by nemalo vadiť, vďaka.
arkana
@eldina mila pani eldina chcela by som sa Vas spytat ci nepoznate nejaku medicinku na zapalene usko u psika-nas sukromny ludovy liecitel nam poradil stavu zo skalnej ruze ze to sa pouziva u ludi len si nebol isty ci to bude mat rovnaky efekt aj u psika kedze maju inac zahnute ucho dnu.Dakujem za radu.
eldina
@arkana /tykajme si/ napíš mi na email/ email adresu mám v profile, medzi textom/, tam ti odpíšem
aby nebolo, že tu "ordinujem"..:)
45678
Zelene orechy zaliate medom mi skysly:-(
Orechy som mala ako lieskove /velkost/ med od vcelara.
Vyskusal recept niekto?
Dakujem za odpoved.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia