Višňový sirup
Višňový sirup

Domáci sirup z višní

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 4. júla 2022
Domáci sirup z višní
Foto: Shutterstock

Do limonád, kokteilov, k zmrzline alebo k pudingu.

30 minút
príprava
4 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 kg
300 g
1 ks (v biokvalite)
1 ks
1 l
10 g




Postup

  1. 1

    Višne opláchneme, odstopkujeme, vykôstkujeme a rozpolíme. Preložíme do veľkého hrnca a zasypeme 150 g kryštálového cukru, jemne ich roztlačíme, prikryjeme a necháme hodinu postáť.

  2. 2

    Polovicu limetky opláchneme v horúcej vode a osušíme. Odkrojíme z nej tenkú kôru a tú spolu s 1 paličkou škorice a 1 l vody pridáme k višniam. Za stáleho miešania sprudka 2 – 3 minúty povaríme. Necháme vychladnúť.

  3. 3

    Višne scedíme cez sitko vystlané gázou a nakoniec gázu vyžmýkame. Višňovú šťavu privedieme do varu spolu so zvyšným cukrom a 10 g kyseliny citrónovej, sprudka povaríme asi minútu.

  4. 4

    Prelejeme do 3 vysterilizovaných fliaš s objemom 500 ml, dôkladne uzatvoríme. Sirup vydrží v chladničke aj niekoľko týždňov. Pridávame ho do limonád, kokteilov, k zmrzline alebo k pudingu.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia