Vianočný pečený (môže byť aj varený) čaj

martaja - bez fotkymartaja, 17. novembra 2010

tento recept mám od kamarátky a do tohto obdobia - obdobia adventu je ako stvorený, pretože nám krásne predvianočne rozvonia celý príbytok :)

20-30 minút
príprava
30-45 minút
na 220 °C

Suroviny

1 kg , (môže byť mrazené i čerstvé) hrušky, jablka, pomaranče, ríbezle, slivky, mandarinky, jahody, maliny, čučoriedky a pod.
1200 g
2 dcl, (nemusí byť, ale s ním je to chutnejšie a voňavejšie:)
1 lyžica
1 ks
3  ks, nemleté




Postup

  1. 1

    Ovocie nakrájame na kúsky (jablka a hrušky nemusíme lúpat). Vo väčšej miske zmiešame nakrájené ovocie a cukor, pridáme rum, citron (nakrájaný na kúsky), skorici a klinček. Všetko dôkladne premiešame a dáme do vyhriatej rúry v hlbšom pekáči na 220 stupňov, na cca 45 minut. Pečte tak dlho, aby ovocie pustilo šťavu. Podľa toho sa riaďte, čas pečenia je ibae orientačný, pretože každý má inú rúru. Behem pečenia občas premiešajte Skúšala som to aj variť a je to rovnako dobré, hlavne pre tých, ktorí môžno nemajú rúru. Po upečení (varení), ešte horúce dávame do pohárov, ktoré zavíčkujeme a otočíme na 5 minut hore nohami :)  Podáváme tak, že do hrnčeka dáme 1-3 lžičky pečeného čaju a zalejeme horúcou vodou.  Necháme vyluhovat a pijeme. Vonia po tom celý dom a každý chce recept :)

Diskusia k receptu

anina43
pečené ovocie, voňavé koreniny, rum- úžasná dobrota, urobím v predvianočnom čase, dik za receptík
evanaaa
Keďže toto pečené ovocie už tu je, tak som ho robila až 2 krát, síce dlho trvalo, kým som všetko nakrájala, nastrúhala, ale ozaj to stojí za to, tá vôňa a chuť. Dobré to je aj na palacinky, lievance a pod. Ale skúsim aj čaj. A na druhý rok si znovu pár dávok urobím. J asom to síce sterilizovala, mala som strach, že s ato pokazí, preto by som chcela poznať tvoju skúsenosť s tým, Martaja, ako dlho to vydrží bez sterilizácie, nekazí sa to?
reba
dostala som hotové poháre od priateľky, naozaj je to dobrota :O)
martaja
Nemusíš to sterilizovať, naozaj stačí, keď sa zahorúca naloží doplna do pohárov a prevráti hore dnom, ja mám ešte zopár pohárov (robím to totiž do malých od detskej výživy) z min. roka a ani jeden nebol "chytený" :)
goldinka
Tak toto som robila iba raz a naposledy,podla tohto receptu a poviem vam preco totiz je vtom strasne vela cukru a cukor ako vieme je velmi nezdravy.Ja som to zmenila,tak ze vsetko tam dam okrem cukru a postup je ten isty dam tam este aj goji a uvarim sipkovy caj a dochutim medom.
používateľ nemá avatar
isa
isa
A ja pridávam aj badyán,citrony a pomaranče na plátky.Ovocie nekrájam na drobno,ale na väčšie kúsky,zasypem cukrom,kedže je tam citron,jablká a hrušky nezoxidujú.Nechám pár hodín,nech pustí šťavu a až potom pečiem,ked je menšie množstvo alebo varím
,.ked je ovocia viac.
duschko
Recept ma zaujal. Beriem aj s komentarmi. Vyskusam. Ukladam do MKK.
martaja
super nápad, nabudúce vyskúšam, len neviem čo je goji :)
evanaaa
Goji - kustovnica čínska, tuším tak sa to volá, je to drobné ovocie, podobné šípkam, malé, červené, podlhovasté, má to kyslastú chuť ( veľa vit.C), a predávajú to sušené v Bille, asi pred troma dňami som si kúpla. Je to síce trochu drahšie, ale oplatí sa, najmä teraz v zime. A pre Goldinku - ja by som sa nevzdávala, veď ak nechceš, cukor nedaj. Ono to závisí aj od sladivosti ovocia, ja som tam dala všetko možné, viac kyselkavé než sladké a sladila som to sladidlom, tekutým.
alaba
vyskusam....az sem mi to zavonalo :-)
goldinka
Evaneaaa dobry napad to tekute sladidlo.Ja som si dnes kupila velmi zdrave sladidlo sirup psenicny,maju to v Potravinach pre zdravie Lubka na Srobarovej ulici,stal 3,15,890g maju tam velky vyber aj inych zdravych sirupov ja ich pouzivam aj na pecenie pridam do toho aj trstinovu melasu,teraz,ked sa chystame piect na vianoce je to zdravsia alternativa ako biely cukor.
soniatko
juhuuuuuu tak toto isto dam... ukladam do KK dakujem za krasny recptik mnam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia