Vianočný pečený (môže byť aj varený) čaj

Autor receptu: martaja

tento recept mám od kamarátky a do tohto obdobia - obdobia adventu je ako stvorený, pretože nám krásne predvianočne rozvonia celý príbytok :)

20-30 minút
príprava
30-45 minút
na 220 °C

Suroviny

  • 1 kg , (môže byť mrazené i čerstvé) hrušky, jablka, pomaranče, ríbezle, slivky, mandarinky, jahody, maliny, čučoriedky a pod. ovocie
  • 1200 g cukor kryštál
  • 2 dcl, (nemusí byť, ale s ním je to chutnejšie a voňavejšie:) rum
  • 1 lyžica škorica
  • 1 ks citrón
  • 3 ks, nemleté klinčeky

Postup

  1. Ovocie nakrájame na kúsky (jablka a hrušky nemusíme lúpat). Vo väčšej miske zmiešame nakrájené ovocie a cukor, pridáme rum, citron (nakrájaný na kúsky), skorici a klinček. Všetko dôkladne premiešame a dáme do vyhriatej rúry v hlbšom pekáči na 220 stupňov, na cca 45 minut. Pečte tak dlho, aby ovocie pustilo šťavu. Podľa toho sa riaďte, čas pečenia je ibae orientačný, pretože každý má inú rúru. Behem pečenia občas premiešajte Skúšala som to aj variť a je to rovnako dobré, hlavne pre tých, ktorí môžno nemajú rúru. Po upečení (varení), ešte horúce dávame do pohárov, ktoré zavíčkujeme a otočíme na 5 minut hore nohami :)  Podáváme tak, že do hrnčeka dáme 1-3 lžičky pečeného čaju a zalejeme horúcou vodou.  Necháme vyluhovat a pijeme. Vonia po tom celý dom a každý chce recept :)