Vianočný koláč s ananásom a macadamia orieškami fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 3. decembra 2011

Tento druh kolacov peceny s hrozienkami namocenymi v rume, s roznym ovocim a orechami je tu tradicny vianocny kolac. Pecie sa par tyzdnov pred Zobraziť celý popisTento druh kolacov peceny s hrozienkami namocenymi v rume, s roznym ovocim a orechami je tu tradicny vianocny kolac. Pecie sa par tyzdnov pred vianocami. Upeceny kolac sa zabali a odlozi na chladne miesto.

10-12
porcií
20 minút
príprava
50 minút
na 160 °C

Suroviny

2 salky
80 ml , brandy
190 g
80 g
3 ks
300 g - kúsky
1 salka
280 g
2 KL
80 ml
brandy omacka:
1 salka
100 ml
120 g
2 ks
20-50 ml , brandy




Postup

  1. 1

    Na kolac som pouzila zmes susenych hrozienok, citronovej a pomarancovej kory. Odmeranu zmes som dala do mensej krabicky. Zmes som zaliala rumom, (kto chce moze pouzit aj brandy) premiesala som ju a uzatvorila. Takto zaliate hrozienka je treba nechat lezat v rume aspon 24 hodin. Je dobre hrozienka obcas pretriast.

    Vianočný koláč s ananásom a macadamia orieškami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na pecenie som pouzila okruhlu formu priemeru 24cm. Myslim si ale ze kolac bol trochu nizky, forma moze byt aj trochu mensia, aj 20cm priemeru. Na spodok formy som dala papier na pecenie. Papier a boky formy som potrela maslom. Formu som zvonku obalila novinovym papierom. Robi sa to preto aby sa cesto nevysusovalo.

    Vianočný koláč s ananásom a macadamia orieškami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Najprv som vyslahala maslo s cukrom. Potom som do masla za staleho miesania postupne pridala vajicka.

    Vianočný koláč s ananásom a macadamia orieškami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do masla som potom zamiesala posekane macadamia orechy, hrozienka a ananasove kusky, z ktorych som vytlacila stavu.

    Vianočný koláč s ananásom a macadamia orieškami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na koniec som primiesala muku s praskom do peciva a mlieko.

    Vianočný koláč s ananásom a macadamia orieškami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto som rozlozila do pripravenej formy.

    Vianočný koláč s ananásom a macadamia orieškami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Formu som polozila na noviny a cesto som piekla vo vyhriatej rure 160C 50 minut. Ked som videla, ze cesto je uz zvrchu hnede, prikryla som ho alobalom a tak som ho dopiekla.

    Vianočný koláč s ananásom a macadamia orieškami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Upeceny kolac som nechala vychladnut vo forme.

    Vianočný koláč s ananásom a macadamia orieškami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vychladnuty kolac som vybrala z formy a ozdobila. Kolac sa podava poliaty s brandy omackou.

    Vianočný koláč s ananásom a macadamia orieškami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Brandy omacka; Do kastrola som dala cukor, smotanu, maslo a zltka. Za staleho miesania som vsetko spolu na miernom ohni povarila. Uvarenu omacku som odlozila zo sporaka a primiesala som do nej rum. Mnozstvo rumu zalezi od vas, ake silne to chcete mat.

    Vianočný koláč s ananásom a macadamia orieškami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Omacku som naliala do pohara a v chladnicke ju mozeme skladovat 1-2 tyzdne. Salka ma obsah 200ml.

    Vianočný koláč s ananásom a macadamia orieškami (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

pivonka
Veľmi sa mi páči, že omáčka s alkoholom je zvlášť. Môže sa odložiť časť bez alkoholu pre deti. Ukladám.
evanaaa
Dobre vyzerajúci koláčik, aj na chuť, dostupné suroviny, tie makadamiové oriešky budú u nás od pondelka, ale slané, môžu sa použiť aj také? A zaujímavé je aj to obalenie novinami, aj podloženie, ako to, že sa nespália? Možnože ten papier je tam u vás, Danielka iný ako u nás, bála by som sa ho použiť. Dá sa aj bez neho? Páči sa mi aj omáčka, dala by sa použiť aj pri iných koláčikoch. Ihneď si to ukladám do KK.
cica2
aj tento nádherne vyzerá, musí úžasne chutiť:) Krásne si ho ozdobila
babav
Jedinecny recept .....paci sa mi lepsie ako moj tradicny vianocny biskupsky chlebik .Tento rok upeciem australsky...podla teba;-)
palokuchki
Velmi ma potesili vase komentare. Dakujem! @jamarlen , dakujem za pozdrav. @evanaaa , ja som sa tiez prvykrat bala to tak piect s tymi novinami. Nic sa nestalo, noviny neboli ani trosku ohnednute. V receptoch podobnych tomuto kolacu to vsade odporucaju takto piect. Piekla som uz aj bez papiera, treba to kontrolovat aby sa kolac nevysusil. @babav som rada, ze som ta inspirovala.
janger
Danka, podla obrazku som vynuchala, ze si to ty. Kazdy tvoj recept sa mi paci, fakt!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia