Vianočný koláč s ananásom a macadamia orieškami (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Tento druh kolacov peceny s hrozienkami namocenymi v rume, s roznym ovocim a orechami je tu tradicny vianocny kolac. Pecie sa par tyzdnov pred vianocami. Upeceny kolac sa zabali a odlozi na chladne miesto.

10-12
porcií
20 minút
príprava
50 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Na kolac som pouzila zmes susenych hrozienok, citronovej a pomarancovej kory. Odmeranu zmes som dala do mensej krabicky. Zmes som zaliala rumom, (kto chce moze pouzit aj brandy) premiesala som ju a uzatvorila. Takto zaliate hrozienka je treba nechat lezat v rume aspon 24 hodin. Je dobre hrozienka obcas pretriast.
  2. Na pecenie som pouzila okruhlu formu priemeru 24cm. Myslim si ale ze kolac bol trochu nizky, forma moze byt aj trochu mensia, aj 20cm priemeru. Na spodok formy som dala papier na pecenie. Papier a boky formy som potrela maslom. Formu som zvonku obalila novinovym papierom. Robi sa to preto aby sa cesto nevysusovalo.
  3. Najprv som vyslahala maslo s cukrom. Potom som do masla za staleho miesania postupne pridala vajicka.
  4. Do masla som potom zamiesala posekane macadamia orechy, hrozienka a ananasove kusky, z ktorych som vytlacila stavu.
  5. Na koniec som primiesala muku s praskom do peciva a mlieko.
  6. Cesto som rozlozila do pripravenej formy.
  7. Formu som polozila na noviny a cesto som piekla vo vyhriatej rure 160C 50 minut. Ked som videla, ze cesto je uz zvrchu hnede, prikryla som ho alobalom a tak som ho dopiekla.
  8. Upeceny kolac som nechala vychladnut vo forme.
  9. Vychladnuty kolac som vybrala z formy a ozdobila. Kolac sa podava poliaty s brandy omackou.
  10. Brandy omacka; Do kastrola som dala cukor, smotanu, maslo a zltka. Za staleho miesania som vsetko spolu na miernom ohni povarila. Uvarenu omacku som odlozila zo sporaka a primiesala som do nej rum. Mnozstvo rumu zalezi od vas, ake silne to chcete mat.
  11. Omacku som naliala do pohara a v chladnicke ju mozeme skladovat 1-2 tyzdne. Salka ma obsah 200ml.