Foto: kejtuska5
Koláčik so značne obmenenou pôvodnou receptúrou, ale i tak sa dá :)
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Najskor si spracujeme plnku/ pretože musí dlhšie chladnúť/ Vajcia, cukor, kakao vymiešame dostatočne nad parou na hustý krém- kým riadne zhustne, potrvá to aj peknú polhodinku
- 2
Krém odstavíme a necháme poriadne vychladnúť
- 3
Pri príprave cesta musíme oddeliť žltka od bielok
- 4
Bielka spracujeme na hustý sneh
- 5
Žltka, múku, cukor, kypriaci prášok vymiešame a po lyžiciach do zmesy pridávame tuhý sneh.
- 6
Do zmesy nakoniec pridáme lyžicu oleja a poriadne zamiešame
- 7
Takto pripravenú zmes vylejeme na plech, vystlaný papierom na pečenie
- 8
Pečieme pri 180 stupňoch cca 15 minút / kontrolujeme špáradlom,pokiaľ sa cesto neprestane lepiť/
- 9
Po dopečení na cesto prehodíme čistú navlhčenú utierku, vyklopíme ho na dosku a zrolujeme do tzv. rolády
- 10
Cesto chladne, zatiaľ vymiešame čokoládový krém s polovicou balenia smetolu.
- 11
Cesto rozrolujeme a potrieme plnkou, následne opäť stočíme
- 12
Roládu si v určitej časti do šikma prekrojíme / podľa fantázie / a takto prekrojenú časť rolády proložíme k druhej časti, aby nám vzniklo naše polienko
- 13
Zbytok krému rozotrieme na polienko
- 14
A hotovo. Kto má chuť, môže na polienko poukladať kúsky čokolády. Ja osobne som čokoládu klasicky roztopila, vyliala na papier na pečenie a po vychladnutí rozlámala- uložením čokolády na polienko mi vznikol taký dôveryhodnejší kmeň :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
varecha.pravda.sk/recepty/vianocne-poleno-fotorecept/2259...