Foto: zuzananoskova
Keďže sa stále viac a viac s dcérou uberáme smerom raw stravovania, aj nepečené koláče - cukrovinky na našom vianočnom stole nesmeli chýbať. Veľmi Zobraziť celý popisKeďže sa stále viac a viac s dcérou uberáme smerom raw stravovania, aj nepečené koláče - cukrovinky na našom vianočnom stole nesmeli chýbať. Veľmi som sa inšpirovala Cecíliou z Najím se a zhubnu, má naozaj úžasné a ľahké recepty. Ak je Vám raw blízke alebo sa Vám nechce zapnúť rúru a míňať elektrinu ;-) , rozhodne vyskúšajte :-)
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Marhuľové srdiečka: | |
40 g |
|
20 g |
|
1 PL |
|
|
|
Ružové guľôčky: | |
40 g |
|
40 g |
|
10 g |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
2 PL (alebo med) |
|
|
|
na obaľovanie |
|
Vanilkové rožteky: | |
70 g |
|
50 g |
|
1 ks |
|
2 - 3 PL (alebo med) |
|
12,5 g |
|
Raw hnedé guľôčky: | |
100 g |
|
2 - 3 PL |
|
|
|
1/3 ks |
|
Besan Ladoo (cícerové guľôčky): | |
88 g |
|
100 g |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
50 g |
|
3 tobolky |
|
Postup
-
1
Marhuľové srdiečka: marhule rozmixujeme nadrobno, nie veľmi najemno, nech cítime kúsky marhúľ, mandle tiež rozmixujeme na úplne jemno, pridáme citrónovú šťavu, perníkové korenie (ja som dala 1KL) a spolu "vymodelujeme" kompaktnú hmotu. Rozvaľkáme na papieri na pečenie cez papier a vykrajujeme srdiečka. Nechala som ich pár hodín usušiť na plechu s papierom na pečenie na radiátory :-) http://www.najimseazhubnu.cz/vlacne-merunkove-pernicky/#more-1001
-
2
Ružové guľôčky: rozmixujeme kokos aj kešu, nad jemnou parou si rozpustíme maslo, pridáme med - agáve, datlový sirup, citrónovú šťavu a polejeme tým orechy s kokosom. Premiešame na hmotu, tvoríme guľôčky, ktoré obaľujeme v kokose a v košíčkoch odložíme do chladničky. Môžeme plniť aj mandľou (ja som pozabudla, ale nevadilo to). http://www.najimseazhubnu.cz/ruzove-kokosove-kulicky-s-prekvapenim/
-
3
Vanilkové rožteky: orechy najemno pomelieme - rozmixujeme. Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo. Agáve či med zmiešame s vanilkovou dreňou, pridáme k maslu, orechom, premiešame a vytvoríme šulec. Odkrajujeme kolieska, ktoré ušúľame a zatočením vytvoríme rožtek. Mne z tejto polovičnej dávky vyšlo 16 ks asi 5cm. Dáme do chladničky odležať. http://www.najimseazhubnu.cz/rychle-vanilkove-rohlicky/
-
4
Raw hnedé guľôčky: datle rozmixujeme s kakaom (nešetrite, pridajte či uberte podľa Vašich chuťových buniek). A určite použite kvalitné kakao, v chuti je to cítiť ;-) Pridajte strúhaný kokos a môžete i nemusíte banán. Zo zmesi tvarujte guľôčky, vyváľajte v kokose a v košíčkoch odložte do chladničky. Už som ich robila na trikrát, tak nám chutia :-)
-
5
Besan ladoo (cícerové guľôčky): Ako povedala Miška -Methi: U nás chodí taká rozprávka, Chotha Bheem. Všetky deti ho milujú, pretože, keď zje besan ladoo, tak má veľkú silu (ako Pepek námorník a jeho špenát). Mne tieto guľôčky veľmi chutia, sú dosť sladké, preto odporúčam robiť ich menšie ;-) V kastróli som rozpustila maslo a pridala múku, ktorú som pražila 15 minút (stále som miešala). Potom som pridala kokos, orechy a kardamóm, premiešala a odstavila zo sporáka. Primiešala som cukor a nechala chvíľu postáť. Ešte z teplej masy som robila guľôčky, ktoré som vkladala do košíčkov a po chvíli vychladnutia dala ešte do chladničky. Tu som sa inšpirovala: http://varecha.pravda.sk/recepty/cicerove-gulocky-vegan/34912-recept.html
-
6
Ešte raz všetky spolu, dobrú chuť :-)
Diskusia k receptu