Foto: esi
Toto je recept, ktorý som dlho hľadala. Nakoniec kombináciou viacerých som dosiahla taký ktorý sa pri prečení nerozlieva a drži svoj tvar medovníčkov
porcií
príprava
na 175 °C
Postup
-
1
Vajcia a cukor vymiešať, pridať roztopený teplý tuk/nie horúci/, med a perníkové korenie. V miske si preosejeme múku so sódou bicarbónou. Vymiešané vajcia s ostatnými prísadami vylejeme do polovice preosiatej múky, miešame varechov a stále pridávame zvyšnú múku. Na to potrebujeme už ruku, aby sme cesto dobre vymiesili na vláčne a nelepivé ale nie veľmi tvrdé . Cesto dáme do mikroténového sáčku a odložíme do chladu na min. 24 hodín.
- 2
Ak chceme začať pracovať s medovníkmi, je potrebné cesto preložiť do izbovej teploty. Pripravíme si vajíčko na potieranie medovníčkov, vďaka tomu budú medovníčky tmavšie a lesklejšie a bude pekne vynikať Vaša výzdoba. Do maličkej nádoby / ja dávam do väčšieho štamperlíka/ dáme med a kakao a dobre vymiešame na hladkú lesklú hmotu. Pridáme do rozšľahaného vajíčka a dobre vymiešame. Vzniknutú penu odoberieme. Perníkové cesto rozvaľkáme na 3-5 mm, vykrajujeme rôzne tvary a pečieme na 175 st.C. nie veľmi dlho, aby sa nevysušili. Po upečení perníčky ešte horúce potierame vajíčkom ktoré sme si pripravili.
- 3
Zdobíme bielkovou polevou : vymiešať 150 gr. práškového cukru (2x preosiaty) s jedným bielkom. Miešať varečkou najmenej 20 min. Zdobíme mikrotenovým sáčkom alebo kronútkom podľa vlastnej fantázie.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Eva
Ak budeš zdobiť, toho cukru daj aj viac, ono to záleží od veľkosti bielka. Tak min. 5 polievkových lyžíc.
ale ona má aj širší repertoár, pečie krásne svadobné srdiečka, zimné krajinky, medovníčky na výročia...
www.peciemenavianoce.sk/sk/moje-fotky/...
kľudne mi napíš na evula49@gmail.com
• 800 g hladkej múky
• 200 g tekutého medu
• 300 g práškového cukru
• 5 vajec
• 2 KL jedlej sódy
• 2 KL mletej škorice
• 2 KL Perníkového korenia
• na polevu:
• 1 bielok
• 6-8 PL práškového cukru
• KL citrónovej šťavy
Postup: Múku zmiešame s práškovým cukrom, koreninami a sódou . Pridáme zohriaty med, vajcia a vypracujeme cesto, ktoré necháme postáť cez noc pri izbovej teplote. Cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 5 mm a vykrajujeme medovníčky. Pečieme v predhriatej rúre na 185 stupňov asi 15-20 min. Asi po 4 minútach pečenia potrieme rozšľahaným vajíčkom. Suroviny na polevu dôkladne vymiešame, naplníme polevou cukrárske vrecko a zdobíme.
Pri recepte daj pozor na množstvo tuku, lebo niektorej sa rozliali a bolo to tým že dala väčšiu dávku tuku. Veľa úspechov.
Inak neviem poradiť.
Ďakujem za vyskúšanie. Tá vôňa je fakt vianočná. Ja ich dávam aj ako aranžmán na jedličkové vetvičky do vázy. Po vianociach chutia aj našim sliepkam. Unás sa ani jeden medovník nezje, ale robím ich kvantum.
Niekomu sú odporné, niekomu sú dobré. Receptov je veľa. Aj ja používam rôzne recepty, záleží čo robím. Krásne vianoce.
...A netreba si všímať “odporné” komentáre, niektorí ľudia sú zlomyseľní aj počas Vianoc....piecť a variť sa musí s láskou, inak vzniknú len nepodarky. Krásne sviatky!