Vianočné medovníčky

Autor receptu: esi

Toto je recept, ktorý som dlho hľadala. Nakoniec kombináciou viacerých som dosiahla taký ktorý sa pri prečení nerozlieva a drži svoj tvar medovníčkov

50 ks podľa veľkosti
porcií
15 minút
príprava
30+ zdobenie minút
na 175 °C

Postup

  1. Vajcia a cukor vymiešať, pridať roztopený teplý tuk/nie horúci/, med a perníkové korenie. V miske si preosejeme múku so sódou bicarbónou. Vymiešané vajcia s ostatnými prísadami vylejeme do polovice preosiatej múky, miešame varechov a stále pridávame zvyšnú múku. Na to potrebujeme už ruku, aby sme cesto dobre vymiesili na vláčne a nelepivé ale nie veľmi tvrdé . Cesto dáme do mikroténového sáčku a odložíme do chladu na min. 24 hodín.
  2. Ak chceme začať pracovať s medovníkmi, je potrebné cesto preložiť do izbovej teploty. Pripravíme si vajíčko na potieranie medovníčkov, vďaka tomu budú medovníčky tmavšie a lesklejšie a bude pekne vynikať Vaša výzdoba. Do maličkej nádoby / ja dávam do väčšieho štamperlíka/ dáme med a kakao a dobre vymiešame na hladkú lesklú hmotu. Pridáme do rozšľahaného vajíčka a dobre vymiešame. Vzniknutú penu odoberieme. Perníkové cesto rozvaľkáme na 3-5 mm, vykrajujeme rôzne tvary a pečieme na 175 st.C. nie veľmi dlho, aby sa nevysušili. Po upečení perníčky ešte horúce potierame vajíčkom ktoré sme si pripravili.
  3. Zdobíme bielkovou polevou : vymiešať 150 gr. práškového cukru (2x preosiaty) s jedným bielkom. Miešať varečkou najmenej 20 min. Zdobíme mikrotenovým sáčkom alebo kronútkom podľa vlastnej fantázie.