Vianočné guľky do papuľky

cokomilka - fotkacokomilka, 15. decembra 2010
Vianočné guľky do papuľky
Foto: cokomilka

Čokoládové bonbóny s ľahkou a rýchlou prípravou. Ak máme nachystané všetky ingrediencie, ide výroba vianočnej bonboniéry veľmi rýchlo.

33
porcií
30 minút
príprava
4 minút
na 100 °C

Suroviny

220 g, - min. 70% kakaovej hmoty
50 g
2 PL, sekané
2 PL, sekané nesolené
2 PL, sušené
3 pl, v koňaku
2 PL, surové
1 štipka
2 PL, papierové košíčky malé




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky zložky, nasekáme orechy, nalámeme čokoládu, premyjeme hrozienka a vložíme ich do malého množstva koňaku. Pripravíme bain mairie - kúpeľ. Keď začína voda pod ohňovzdornou sklenenou miskou vrieť, vložíme do nej polovicu čokolády a polovicu masla. Rozmiešavame. Keď je masa čokolády roztopená a hladká bez hrudiek, vsypeme do nej polovicu orieškov a hrozienok. Premiešame. Vyložíme z bain mairie, necháme najväčšiu horúčavu ochladiť.

    Vianočné guľky do papuľky - obrázok 1
  2. 2

    Z teplej masy formujeme dvoma čajovými lyžičkami kôpky čokolády, môžu byť i menej pravidelné. Vkladáme ich do vopred rozložených papierových košíčkov na podnose. Pracujeme rýchlo, aby nám predčasne nestuhla čokoládová hmota.

  3. 3

    Ten istý postup použijeme na druhú polovicu čokolády a masla. Do tejto masy dáme sekané pistácie a sušené brusnice. Dochutíme štipkou čili a lyžičkou koňaku, v ktorom sme mali naložené chvíľku hrozienka. Všetky guľky posypeme alebo celé obalíme v strúhanom kokose. Celkové množstvo surovín vyjde na 33 vianočných guliek. Držíme v chlade. Ak sa nám zdá hmota riedka, zahustíme ju kakaom a prevaríme chvíľku. To preto, že hmota čokolády musí byť formovateľná a neliať sa. jedlo je bez pridania cukru. Guľky sú jemne horkasto- sladké. Sladkú chuť získajú z brusníc a hrozienok.

    Vianočné guľky do papuľky - obrázok 3

Diskusia k receptu

dajanca
teda....neviem, ako by sa mi podarilo udržať ich hlavne mimo môjho dosahu, vyzerajú úžasne....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia