Veža z koliesok a bielej čokoládovej peny

Marek Ort
šéfkuchár reštaurácie Altitude v Bratislave a člen olympijského tímu Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, 24. apríla 2013
Veža z koliesok a bielej čokoládovej peny
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
60 minút
príprava
8-10 minút
tepelná úprava

Suroviny

100 g
100 g
1 ks
150 g
150 g
50 g
2 PL




Postup

  1. 1

    Mäkké maslo zmiešame s cukrom, pridáme vajce, pomarančovú kôru a múku. Vypracujeme hladké cesto, ktoré vytvarujeme na valec, zabalíme do papiera na pečenie a dáme do mrazničky.

  2. 2

    Keď je cesto zatuhnuté, vyberieme ho, necháme chvíľku „povoliť“ a nakrájame ho na tenké plátky, ktoré ukladáme na papier na pečenie a pečieme na 180 °C asi 8 – 10 minút dozlata.

  3. 3

    Mascarpone vyšľaháme, pridáme doň rozpustenú čokoládu a likér Southern Comfort. Necháme vychladiť. Kolieska a penu navrstvíme na seba.

Diskusia k receptu

weron0605
vyzera to super ale zaujimalo by ma, ci su tie kolieska makke alebo take tvrdie- keksikove, alebo ci zmaknu z toho kremu, teda v akom case pred podavanim ich treba pripravit. dakujem :)
gacy
Marscarpone...nôžem si pomocť a neviem či som mala vidiny ale v obchode som to vnímala ako syrový výrobok :D ale mám dojem že je to niečo ako smotana na šlahanie :D lebo sa to používa často do ľahkých krémov :)
elixir
@gacy pouziva sa ako nahrada double cream-u, co je nieco ako "dvojita" smotana, oboje ma priblizne 60% tuku
ethanel
@gacy Mascarpone je jemny, kremovy cerstvy syr vyrabany zo smotany posobenim kyseliny vinnej bez odstranovania srvatky no a kedze sa rychlo kazi, zvykol sa vyrabat v zime, pochadza z Lombardie niekde medzi mestami Lodi and Abbiategrasso a ma ochrannu znamku ako Champagne alebo nasa bryndza tzv. Prodotto agroalimentare tradizionale a v Taliansku dostalo meno odvodene od ,, mascarpa ,, co znamena nieco ako kratko zrejuci syr, podobny ricotte.
ethanel
@weron0605 K tomu cestu by som sa vyjadril takto je to podobne ako maslove cesto alebo nieco ako to volame tu v UK ,, shortbread ,, takze nema az taku tendenciu rychlo maknut.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia