Veľkonočný mazanec

pusta - fotkapusta, 6. marca 2011

Tento skvelý recept som našla v receptári Slovenskej televízie, odskúšala som, chutil nám a vkladám ho pre Vás.

8
porcií
150 minút
príprava
190/15 - 100/45minút minút
na 190/100 °C

Suroviny

500 g
90 g
250 ml.vlažné
30 g
1 ks
2 ks
štipka
125 g, rozpustené vlažné
50 g
40 g




Postup

  1. 1

    Do misky rozmrvíme droždie, pridáme 1 PL cukru a múky, zamiešame so 100 ml mlieka a necháme na teple vykysnúť. Do misy preosejeme múku, zmiešame so soľou a cukrom, pridáme žltky, vykysnutý kvások, 3/4 nasekaných mandlí, predtým namočené hrozienka, vlažné maslo a zvyšným mliekom spracujeme na tuhšie cesto, ktoré necháme na teple vykysnúť asi 1 hodinu.

  2. 2

    Z cesta vytvarujeme bochník a necháme kysnúť na plechu s pečiacim papierom ešte 15 minút, mazanec ozdobíme celými mandľami, potrieme rozšľahaným vajcom, ja potieram len žltkom - upečený má krajšiu farbu a ešte posypen vrch hojne kryštáľovým cukrom.

  3. 3

    Uprostred narežeme do tvaru kríža a pečieme v trúbe predohriatej na na 190 stupňov 15 minút, teplotu znížime na na 100 stupňov a pečieme daľších 45 minút.Upečený mazanec necháme vychladnúť, pokrájame a podávame ku káve, čaju alebo len samostatne.

Diskusia k receptu

sovka62
Uložené, mazanec môžem či je práve Veľká noc, alebo nie.
pusta
sovka, a vieš, že aj ja robím mazanec aj kedykoľvek inokedy, taký je dobrý.
pusta
lucylee, mám viacero receptov na mazanec, ale tento mi chutil najviac, tie hrozienka som namočila v rume, ale v recepte sa to neuvádza. dakujem,
mariaklara
Pusta, prosím ťa toto aj ten tvoj veniec je niečo podobné ako vianočka? Aspoň sa mi zdá, alebo nie? Ukladám do MKK.
pusta
mariaklara, áno je to akési kvalitnejšie cesto a bohatšie, ked som sa zamyslela skôr mi to pripomína chalu - židovské pečivo na sladko, teda nie našu vianočku. ved u nís ani hrozienka, ani mandle nerastú a sú spájané s Veľkou nocou, čoje u židov sviatok Pesach. na východnom Slovensku som sa stretla s názvom paschka, na južnom Slovensku pod názvom pustý koláč a tiež pečený na Veľkú noc. nech už je ako chce, pravdou je, že je to veľmi chutné
dajanca
už sa mi zbiehajú slinky....ako má človek držať diétu?? :-))
pusta
dajanca, aj mne, no povedz, ako mám vydržať do Veľkej noci?
marienka44
@Pusta , tento Tvoj recept som si vybrala zo vsetkych tu uverejnenych ako za najlepsi a zajtra idem nato. :-) Potom odfotim a uverejnim. Pozehnane velkonocne sviatky vsetkym prajem, aj tym, co ma kritizuju, vid. Sandra pri inom recepte na mazanec. Uz sa nechcem k nemu ani vracat, je mi to velmi luto...Treba si prestudovat aj technologiu pecenia kysnuteho cesta a jeho zasady. Myslela som to v dobrom a vsetko sa proti mne obratilo. Asi z Varechy odidem, tak som sa rozhodla po precitani davneho prispevku k mazancu /nahodou s odstupom casu najdeneho/ od Sandry a jej podobnym pritakavackam. Slzy zadrziavam, nie nebudem pre nich plakat...
radost
@marienka44
želám ti zobrať kritické slová z nadhľadu..netrápiť sa zbytočne-ak je možné...a z VARECHY preto neodchádzaj-prečo by si sa ochudobnila o to-čo ťa baví..?
želám ti radostné sviatky veľkonočné a očakávanie jarných dní vo viere v dobro..to dobro je v každom-aj v tom-kto má iný názor..:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia