Veľkonočný mazanec
Autor receptu: pusta
Tento skvelý recept som našla v receptári Slovenskej televízie, odskúšala som, chutil nám a vkladám ho pre Vás.
8 porcií |
150 minút príprava |
190/15 - 100/45minút minút na 190/100 °C |
Postup
- Do misky rozmrvíme droždie, pridáme 1 PL cukru a múky, zamiešame so 100 ml mlieka a necháme na teple vykysnúť. Do misy preosejeme múku, zmiešame so soľou a cukrom, pridáme žltky, vykysnutý kvások, 3/4 nasekaných mandlí, predtým namočené hrozienka, vlažné maslo a zvyšným mliekom spracujeme na tuhšie cesto, ktoré necháme na teple vykysnúť asi 1 hodinu.
- Z cesta vytvarujeme bochník a necháme kysnúť na plechu s pečiacim papierom ešte 15 minút, mazanec ozdobíme celými mandľami, potrieme rozšľahaným vajcom, ja potieram len žltkom - upečený má krajšiu farbu a ešte posypen vrch hojne kryštáľovým cukrom.
- Uprostred narežeme do tvaru kríža a pečieme v trúbe predohriatej na na 190 stupňov 15 minút, teplotu znížime na na 100 stupňov a pečieme daľších 45 minút.Upečený mazanec necháme vychladnúť, pokrájame a podávame ku káve, čaju alebo len samostatne.