Veľkonočný mazanec

Autor receptu: pusta

Tento skvelý recept som našla v receptári Slovenskej televízie, odskúšala som, chutil nám a vkladám ho pre Vás.

8
porcií
150 minút
príprava
190/15 - 100/45minút minút
na 190/100 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misky rozmrvíme droždie, pridáme 1 PL cukru a múky, zamiešame so 100 ml mlieka a necháme na teple vykysnúť. Do misy preosejeme múku, zmiešame so soľou a cukrom, pridáme žltky, vykysnutý kvások, 3/4 nasekaných mandlí, predtým namočené hrozienka, vlažné maslo a zvyšným mliekom spracujeme na tuhšie cesto, ktoré necháme na teple vykysnúť asi 1 hodinu.
  2. Z cesta vytvarujeme bochník a necháme kysnúť na plechu s pečiacim papierom ešte 15 minút, mazanec ozdobíme celými mandľami, potrieme rozšľahaným vajcom, ja potieram len žltkom - upečený má krajšiu farbu a ešte posypen vrch hojne kryštáľovým cukrom.
  3. Uprostred narežeme do tvaru kríža a pečieme v trúbe predohriatej na na 190 stupňov 15 minút, teplotu znížime na na 100 stupňov a pečieme daľších 45 minút.Upečený mazanec necháme vychladnúť, pokrájame a podávame ku káve, čaju alebo len samostatne.