Veľkonočné hniezda

douglas - fotkadouglas, 20. marca 2013
Veľkonočné hniezda
Foto: douglas

Veľkonočné hniezda možno budú pre niekoho inšpiráciou pre blížiace sa Veľkonočné sviatky. Časovo nenáročné, potešia vaše oči a rozveselia vašu slavnostnú tabuľu.

30 ks
porcií
10 minút
príprava
20 minút
na 160 °C

Suroviny

1/2 konzerva
1 ks z vajca XXL
1,5 ČL esencia
1/8 ČL
3,5 hrnčeka
 podľa potreby
 podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Salko, vanilkový extrakt, soľ a bielko z vajíčka XXL dobre vymiešame a pridáme kokos. Cesto dobre vypracujeme a tvarujeme z neho tvary hniezda. Palcom v strede hniezda vyhĺbime dieru. Pečieme v predom vyhriatej rúre na 160°C cca 15-20 mins, na pečiacom papiery pokiaľ hniezda sú mierne zlatavo hnedé.

  2. 2

    Po upečení necháme asi 5 min chladnúť, opakovane palcom vyformujeme diery v našich hniezdach a necháme dobre vychladnúť. Do vychladnutých dier opatrne pridáme potrebné množstvo nutely (v mojom rcp je použita Mocha Spread with coffee bean pieces - Mocca krém s kúskami kávy). Doozdobíme farebnými Veľkonočnými vajíčkami. Skladujeme v chlade a uzavretých potravinových boxoch.

  3. 3

    Ďakujem pekne za vaše laskavé komentáre a všetkým prajem požehnané Veľkonočné sviatky!

Diskusia k receptu

17 komentárov k receptu
Ďakujem za milé komentáre :).
Pre @brmbuska : S cestom sa pracuje docela OK. Tvary som spíchla veľmi narýchlo, a ani som nechcela mať všetky "hniezda" rovnaké a úhľadné, preto niektoré sú akože "rozlomené". S tvojou otázkou o muffnovej forme neviem, ani ma to nenapadlo... možno sa to dá, ale určite sa zkráti čas samotného pečenia... možno to stojí za vyskúšanie ;).
Ja Veľkú noc netradíciujem a myslím si, že chutí Božsky, len by som to skôr upravila na iný tvar, preto som chcela vedieť. Ja to skúsim a potom sem napíšem, či som to nevyhodila susedovmu psovi :-P
ha ha, si ma predbehla, tiez som mala toto v hlave, lebo som niekde videla tieto kosicky, ale nie zo salka, ale klasika z bielkov, a kedze tie bielkove su zdlhave ma napadlo, ze si skusim urobit salkove, ale ja mam v plane dorobit aj rucku, a tiez, ze dam do nich vajicka, ta nutella ma nenapadla... dobre, ze som nadabila na tvoj recept, aspon sa nebudem opakovat a este mi niekto znada, ze kopirujem... co by pravda nebola... krasne ich mas !!! som rada, ze si ich odskusala aj za mna a ze to funguje;-)))
no nič tento receptík ma upútal najviac, ani neviem čo by som už vymyslela aby to vyzeralo veľkonočne, sú super mám vajíčkové lentilky tak idem na to :D
Nooo, takže... Som asi akási "iná", lebo nech som robila čo som robila, s cestom mi nešlo hnúť.. Robila som ho presne podľa receptu, aj keď teda, asi som mala iný hrnček.. Na chuti a vôni to nič nemení, ale trochu som sa pri tom vynervačila.. Moja mam chytila rozum do hrsti a natlačili sme to do kruhovej vykrajovačky s jamkou v strede. Takže nemáme hniezdočká, ale košíčky.. Fakt klobúk dolu za to, ako to na tej fotke vyzerá... Rozhodne však nabudúce už nebudem pokúšať šťastie, na tento recept nemám!!!
Hmmm... hrncek á 200ml, som rada, ze si to urobila po svojom...nedavno som na inom blogu nasla diskusiu ohladne kvality surovin, konkretne ma zaujal koment o Salkach, ze su tzv. osizene, tj. ich kvalita nie je rovnaka...a cesta nechcu drzat pohromade (tvoj pripad) nabuduce mozno skus popracovat s cestom v zmysle ubrat alebo pridat tak, aby s cestom sa ti dobre pracovalo...hodne stastia!
Noo, tak salko je kapitola sama o sebe. Nemám veľa rokov, ale pamätám si, aké bývalo SALKO kedysi, toto je slabý šúsť oproti tomu.. Viem, že nie je maslo ako maslo, múka ako múka.. Snažím sa vždy používať slovenské suroviny aj pri varení. Chuťovo je to báječné. Mne chýba v rukách taká šikovnosť pre pečenie, musím trénovať :-P

Pridaj komentár k receptu: