Veľkonočná brokolicová omáčka s volským okom fotorecept
Foto: pusta
V tomto pôstnom období sa jedia tradičné pôstne jedlá, napr. na Zelený štvrtok to býva obvykle špenát, žihľava, hlávkový šalát, pripravila som pre mojich Zobraziť celý popisV tomto pôstnom období sa jedia tradičné pôstne jedlá, napr. na Zelený štvrtok to býva obvykle špenát, žihľava, hlávkový šalát, pripravila som pre mojich chlapov túto jednoduchú brokolicovú omáčku spôsobom ako robievam špenát, veľmi im chutila, vraj je ešte lepšia a jemnejšia, preto pridávam recept ako netradičné pôstne jedlo, ktoré môže byť výborné aj inokedy.
porcie
príprava
na 90 °C
Postup
-
1
Brokolicu som očistila, umyla, rozobrala na ružičky, koštiaľ nevyhadzujem, očistila som ho, pokrájala na plátky, dala som ho variť do malého množstva horúcej osolenej vody skôr ako ružičky brokolice, treba ho variť o niečo dlhšie ako ružičky, ked zmäkol koštiaľ,...
-
2
...pridala som ružičky brokolice, povarila som ich asi 3 - 4 minúty, kým sa odparila prebytočná voda, niekoľko ružičiek brokolice som vybrala a odložila bokom, pridala som ich až pri servírovaní jedla na tanier...
-
3
...pridala som olej,...
-
4
...maslo,...
-
5
...prelisovaný cesnak, krátko som ho opražila, kým sa pekne rozvoňal, asi 1 minútu,...
-
6
...brokolicu som posypala múkou, ktorú som opražila do svetlo - žemľovej farby za stáleho miešania,, aby sa neprichytila,...
-
7
...všetko som za poctivého miešania zaliala studenou sladkou smotanou, aby sa nevytvorili múčne hrudky a omáčka bola krásne hodvábna a hladká...
-
8
...pomaly priviedla do varu a za stáleho miešania uvarila na primerane hustú omáčku, aby sa stratila chuť múky, omáčku som nechala trocha vychladnúť,....
-
9
...rozmixovala som ju do hladka pomocou ponorného mixéra,...
-
10
..vrátila som omáčku nad mierny plameň, už som ju nevarila, len krátko prehriala,...
-
11
...nabrala ešte horúce na tanier, pridala som odložené ružičky brokolice a na vrch som položila čerstvo pripravené volské oko, zvlášť v mise som podávala pretláčané varené zemiaky a čerstvo upečený domáci chlebík, aby si každý mohol vybrať prílohu podľa svojej chuti.
-
12
Táto brokolicová omáčka je zdravá, má veľmi jemnú lahodnú chuť masla a sladkej smotany, nepoužila som žiadne mleté čierne korenie, ani strúhaný muškátový orech či iné koreniny, je výborná takto sama o sebe, je pomerne jednoduchá a najmä rýchlo hotová, príjemne spestrila netradičným spôsobom naše sviatočné pôstne dni, po takom ohlase doma iste spravím aj inokedy veľmi rada pre mojich chlapov, ked im tak veľmi chutila :-)
Brokolicu teraz doma nemám a do tej metelice sa mi naozaj nechce ísť, ale keď bude kúpená, vyskúšam, môže byť fajn.
slovnik.azet.sk/pravopis/slovnik-sj/?q=hl%C3%BAb...
avšak vieme o čo ide :-)
pre zmenu u nás teraz svieti slniečko, 2 dni boli aj parádne jarné búrky v BA, a u vás zase metelica, no typické bláznivé aprílové počasie, však? :-)
poteší ma, ak vyskúšaš môj receptík, :-)
garantujem ti, že budeš veľmi spokojná. je to naozaj veľmi jemná a chutná omáčka.
áno, koštiaľ znamená aj kosť, teda kde je čo ako zaužívané.
dakujem za tvoj komentík :-)
chcela som sa opytat, ci nemas odskusane nieco na sposob prazdneho kolaca, co dlhsie vydrzi cerstve a je to take trhacie cesto, nieco ako lupacky, len proste jeden velky kus, napr ako vianocka alebo tak :-)
@pusta , brokolicovú omáčku som ešte nerobila. Musím skúsiť, vďaka za inšpiráciu. Pekné a pohodové sviatky
toto je veľmi jemná a chutná omáčka, chutila lepšie ako tradičný špenátový prívarok.
som rada, že sa ti páči :-)
to ja dakujem tebe sa pekný komentík.
mám pripravených niekoľko pekných receptíkov, ak sa vydaria, tak pridám, každý si potom môže vybrať podľa seba :-)
som rada, že sa ti tento môj recept páči, dakujem za pochvalu, za uloženie do kk, za 5* a za povzbudenie :-)
a jo, chybička se vloudila, správně je "košťál", promiň :-)
tiež robievam krémovú brokolicovú polievku, máme radi brokolicu.
ked nakladám kapustu, tak môj obľúbený je tiež koštiaľ, rada ho chrúmam tak isto za surova.
musí povedať, že ste mali výborný obed a bude aj super večera :-)
som rada, že sa ti môj receptík na brokolicovú omáčku páči :-)
dakujem ti za pochvalu za uloženie do kk a za hviezdičky .-)
už veľa rokov robievam s obľubou jeden tradičný recept na veľkonočnú plnku, volá sa Veľkonočná hlavička, nám doma úžasne chutí, iste ho poznáš, tento variant sedí nám,je vynikajúci za tepla i za studena.
pridávam link pre teba:
varecha.pravda.sk/recepty/velkonocna-hlavicka-fotorecept/...
5 hviezdičiek KK! :)
dakujem za krásnu pochvalu, za 5*.
nevadí, že si receptík nvidela skôr, však spravíš inokedy, nemusí byť len na Veľkú noc, vždy dobre padne :-)
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty :-)))
dakujem za peknú pochvalu, za uloženie do kk a za 5*.
som rada, že som ťa inšpirovala :-)
to ja dakujem tebe.
Krásne a pohodové Veľkonočné sviatky želám aj ja tebe
napr. táto:
varecha.pravda.sk/recepty/morcacia-rolada-plnena-sviatocn...
dakujem za uloženie do kk a za pochvalu.
chcela som ti pridať k nej aj recept na Sviatočnú plnku, avšak spadla mi Varecha.sk, nedala sa znovu načítať.
To je tá plnka, o ktorej som písala:
varecha.pravda.sk/recepty/sviatocna-plnka-do-hydiny-a-roz...
som rada, že je pre teba ok.
dakujem ti.
vitaj pod mojim receptíkom :-)
veľmi dobre ti rozumiem.
to ja dakujem tebe za krásnu pochvalu, prajem ti krásne a veselé Veľkonočné sviatky :-)
my sme v detstve mali často rôzne zeleninové prívarky, na vrchu bývalo položené volské oko, vajce na tvrdo, vajce na hniličku, kúsok klobásky, inej chutnej údeniny, kúsok pečeného mäska, vareného hovädzieho mäsa, alebo fašírky, či zemiakové krokety a podobne :-)
moja dobrá mama a drahá mama nám nedovolila také nejesť alebo krútiť nad tým nosom, robievali sa takéto omáčky často a boli naozaj výborné :-)
je pravda, že brokolicu sme v mojom detstve nepoznali, ale robili sa omáčky zo zeleniny a strukovín rad radom podľa sezony.
som rada, že ťa táto omáčka inšpirovala :-)
dakujem ti za pekný komentárik.
veľmi pekne dakujem za pochvalu a za 5*.
dakujem za pochvalu.
dakujem za pochvalu, za uloženie do kk a za 5*