Sviatočná plnka do hydiny a rôznych mäsových rolád fotorecept

pusta - fotkapusta, 2. októbra 2013
Sviatočná plnka do hydiny a rôznych mäsových rolád (fotorecept)
Foto: pusta

V nedeľu som pripravovala obed pre návštevu a chcela som sviatočnejšiu plnku, než akú robievam obvykle. Použila som dubáky, kuraciu pečeň, domácu údenú slaninu, Zobraziť celý popisV nedeľu som pripravovala obed pre návštevu a chcela som sviatočnejšiu plnku, než akú robievam obvykle. Použila som dubáky, kuraciu pečeň, domácu údenú slaninu, posekanú petržlenovú vňať, cesnak, cibuľu, okorenila som čerstvo mletým čiernym korením a osolila, spojila vajíčkom a zahustila strúhankou. Hotovou plnkou som naplnila hydinovú roládu. Chutila každému a bola som pochválená. Odporúčam vyskúšať.

6 - 8
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

1 hrsť/200 g čerstvých
200 g
50 g
1 ks
2 - 3 strúčiky
1 malá viazanička
1 ks
podľa potreby
podľa chuti
podľa chuti
2 PL




Postup

  1. 1

    Dubáky som namočila do teplej vody na 30 minút.

    Sviatočná plnka do hydiny a rôznych mäsových rolád (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravila som si kuraciu pečeň.

    Sviatočná plnka do hydiny a rôznych mäsových rolád (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Očistila som cesnak.

    Sviatočná plnka do hydiny a rôznych mäsových rolád (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kuraciu pečeň som pokrájala asi na 1 cm kocky.

    Sviatočná plnka do hydiny a rôznych mäsových rolád (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dubáky som scedila, šťavu odložila na podlievanie neskôr a dubáky som pokrájala na menšie kúsky.

    Sviatočná plnka do hydiny a rôznych mäsových rolád (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesnak som pokrájala na plátky.

    Sviatočná plnka do hydiny a rôznych mäsových rolád (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na rozohriatom oleji som orestovala do sklovita na jemno pokrájanú cibuľu asi 4 - 5 minút, pridala som plátky cesnaku, ktoré som orestovala len krátko, kým sa rozvoňal - asi 1 minútu.

    Sviatočná plnka do hydiny a rôznych mäsových rolád (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridala som pokrájané dubáky a restovala som ich za podliatia šťavou, v ktorej boli namočené, kým nezmäkli a šťava sa neodparila - asi 7 -8 minút

    Sviatočná plnka do hydiny a rôznych mäsových rolád (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    K orestovaným dubákom som pridala pokrájanú kuraciu pečeň, a...

    Sviatočná plnka do hydiny a rôznych mäsových rolád (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...restovala som ju, kým sa nezatiahla na povrchu pekne do hneda - asi 5 minút, potom som všetko nechala úplne vychladnúť.

    Sviatočná plnka do hydiny a rôznych mäsových rolád (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Kým zmes chladla, domácu údenú slaninu som pokrájala asi na 0,5 cm kocky a petržlenovú vňať som posekala na jemno.

    Sviatočná plnka do hydiny a rôznych mäsových rolád (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    K vychladnutej zmesi húb a pečene som pridala vajce,...

    Sviatočná plnka do hydiny a rôznych mäsových rolád (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...posekanú petržlenovú vňať a pokrájanú údenú slaninu, zmes som jemne osolila, slanina je slaná dosť a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.

    Sviatočná plnka do hydiny a rôznych mäsových rolád (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pridala som strúhanku, ktorou som zmes primerane zahustila na požadovanú kontistenciu, aby sa dala ľahko rozotierať, ale zostala kompaktná,...

    Sviatočná plnka do hydiny a rôznych mäsových rolád (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...až som mala hotovú plnku.

    Sviatočná plnka do hydiny a rôznych mäsových rolád (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Pripravenú plnku som naniesla na rozprestretý plát mäsa a zrolovala do rolády. Táto plnka má vynikajúcu chuť dubákov a kuracej pečene, doplnenú údenou slaninkou, zelenou petržlenovou vňaťou, cesnakom a čiernym korením. Dáva vyniknúť použitému mäsu ako morčaciemu, kuraciiemu, hovädziemu, jahňaciemu, inému, všade tam, kde treba mäso premastiť a dochutiť. Výborne sa ňou plnia rôzne rezne, kuracie stehná, celé kura, kačka, morka, rôzne rolády, ale možno túto hmotu použiť aj na knedličky do polievky alebo na prílohové knedlíky k rôznym omáčkam, mäsu na šťave a inde.

    Sviatočná plnka do hydiny a rôznych mäsových rolád (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

sracz
... a nádhera s vôňou tej pravej mamko_babičkinej kuchyne, milá @pusta v rôznych variantoch pripravujem aj ja, ale "dubáčence", o tých môžem iba snívať!
manya
dubáky ešte mám, uložené, vyskúšam.
eviana
Neskutočná dobrota toto musí byť... aj ja som sa pohrávala s myslienkou hríbiky a plnka, ale skor okolo strateného kurčaťa som sa motala...toto je dokonalosť sama - naplniť do roládky... paráda... všetky hviezdičky a za toto tých 5 aj málo je... tlieskam, chválim, obdivujem... mňam :)
jerica
@pusta ver , keď vidím tvoje foto s popisom a postupom , ako keby som to robila , fakt niečo na tom bude , že sme z toho Tehelného poľa.
krásne a vynikajúce pre tých čo môžu hríby, lebo poznám aj takých čo majú hríby najradšej u suseda.
dunkelmi
určite vyskúšam, veľmi pekne a podrobne popísanie receptu................
stanojezik
U nás to voláme nádievka. Krásne podaný receptík.
Dávam širák dolu.
milamila
pri čítaní receptu som normálne cítila tú vôňu pri pečení, plnky mám veľmi rada, a tento Tvoj recept, ako obvykle od Teba, nemá chybu
pusta
@izabellka929 , aj ja rada robím rôzne plnky, najmä také, ktoré dodajú výslednému jedlu ešte na chuti.
dakujem za pochvalu.
pusta
milý@kredenc , rada ťa privítam :-) a pohostím.
kľudne dobehni...
dakujem.
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, pravdu máš, základ spočíva v mamko-babičkovskej kuchyni, ešte som okorenila vlastnou fantáziou.
je mi naozaj ľúto, ž tam ďaleko môžeš o dubáčencoch iba snívať, možno sa ti pošťastí od nás, ked prídeš na SK.
dakujem za uznanie.
pusta
@manya , to je fajn, že máš doma dubáky.
poteší ma, ak vyskúšaš.
dakujem.
pusta
@jerica , niečo čarovné na tom Tehelnom poli bude...pamätám sa, že takmer všetci varili podobne a vynikajúco..-)))
teší ma, že to v tebe evokuje našu domácu kuchyňu recept od receptu.
dakujem za uznanie.
pusta
@dunkelmi , budem rada, ak vyskúšaš. áno, snažím sa popísať recept podrobne, krok za krokom, aby bol zrozumiteľný pre každého.
dakujem za krásne hodnotenie
pusta
@eviana , pravdu máš, je to neskutočná lahôdka.
dakujem za úžasné hodnotenie, pochvalu i 5*****
pusta
@milamila , verím, že si cítila tú fantastickú vôňu tej plnky až tam :-) aj ja mám plnky veľmi rada.
dakujem za toľkú pochvalu, akej sa mi dostalo od teba.
kecemis
Tvoja plnka prisla akorat vcas. Urcite ju pouzijem na Den Vdakyvzdania, ktory sa rychlo blizi. Dakujem za skvelo vyzerajuci recept a foto postup.
pusta
@kecemis , tak to som veľmi rada, že si našiel plnku na Deň Vďakyvzdania, prajem ti, aby úžasne chutilo tebe i tvojim blízkym :-)))
dakujem za tvoje úžasné hodnotenie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia