Foto: sev111
toto je jeden z receptov ktorý robím podľa receptu mojej babičky, ktorá to robievala roky a vedela asi prečo základ ako ona hovorila je Zobraziť celý popistoto je jeden z receptov ktorý robím podľa receptu mojej babičky, ktorá to robievala roky a vedela asi prečo základ ako ona hovorila je všetko čo ľúbime na 1kg zeleniny 150g soli
Postup
-
1
vegeta nakladaná v soli recept ako to robili naše babičky a vedeli prečo zeleninu koreňovú očistiť pomlieť aj vňatku aj zelerovú ligurček, zelenina sa môže strúhať či pomlieť na mäsovom mlynčeku
-
2
na 1kg zeleniny ide 150g soli zasypať
-
3
premiešať a nechať do druhého dňa postáť
-
4
do druhého dňa pustí šťavu, zeleninu natlačíme do pohárov a dolejeme šťavou poriadne utlačíme a odložíme na chladné miesto vydrží aj rok
www.liecenie.info/liecive-koreniny/kurkuma/...
@safran ďakujem za radu :-) určite tento rok vyskúšam v malom množstve a uvidím ako doma im zachutí keď sú naučený len na túto verziu bez, určite v sušenej by bola ideálna a farbovo ako tá kúpenská s rôznymi E či inými pridanými vecami
"Mami a prečo to nemôžeme zjesť my?"
Odvtedy odšťavenú drť /máme šnekový odšťavovač, takže je jej hodne/ dám na sušičku ovocia . V druhej várke odšťavím zeleninu, ktorá by sa u nás doma pre jej chuť nevypila.Túto šťavu mrazím na kocky a v zime pridávam do polievok a pod.
Tu neváham použiť všetko ostatné čo máme v záhradke- kaleráb, cibuľu, papriku, paradajky, paštrnák, petržlen. K tomuto dám sušiť listy zo zeleru, petržlenu, ligurčeka.
Po vysušení všetko spolu rozmixujem, pridám troška soli a kurkumu.
Takáto zeleninová zmes mi vydržala 3 roky, resp. pokiaľ sa neminula a stále krásne voňala.