Vegeta podľa starej mamy

sev111 - fotkasev111, 9. februára 2014
Vegeta podľa starej mamy
Foto: sev111

toto je jeden z receptov ktorý robím podľa receptu mojej babičky, ktorá to robievala roky a vedela asi prečo základ ako ona hovorila je Zobraziť celý popistoto je jeden z receptov ktorý robím podľa receptu mojej babičky, ktorá to robievala roky a vedela asi prečo základ ako ona hovorila je všetko čo ľúbime na 1kg zeleniny 150g soli

Suroviny





Postup

  1. 1

    vegeta nakladaná v soli recept ako to robili naše babičky a vedeli prečo zeleninu koreňovú očistiť pomlieť aj vňatku aj zelerovú ligurček, zelenina sa môže strúhať či pomlieť na mäsovom mlynčeku

    Vegeta podľa starej mamy - obrázok 1
  2. 2

    na 1kg zeleniny ide 150g soli zasypať

    Vegeta podľa starej mamy - obrázok 2
  3. 3

    premiešať a nechať do druhého dňa postáť

    Vegeta podľa starej mamy - obrázok 3
  4. 4

    do druhého dňa pustí šťavu, zeleninu natlačíme do pohárov a dolejeme šťavou poriadne utlačíme a odložíme na chladné miesto vydrží aj rok

    Vegeta podľa starej mamy - obrázok 4

Diskusia k receptu

evanaaa
Páči sa mi, možno spravím v lete, len neviem, či aj v takých horúčavách, aké boli, vydrží dlhšie. Preto rozmýšľam aj o sušenej zelenine.
sev111
@evanaaa , tiež rozmýšľam nad sušičkou keďže mám svoje bio ovocie či zeleninku tak určite nájdem uplatnenie v mojej domácnosti :-)
pupava
nedávno som rozmýšľala, či existuje k obchodovej vegete nejaká domáca overená alternatíva, túto určite vyskúšam a teším sa, že som našla takýto recept :)
safran
do každej "vegety" by mala ísť kurkuma :-) (už bežne dostať v Kaufland) aj keď naše staré mamy nepoznali, pokaziť sa nič nedá... v malom množstve ako antiseptikum, vo väčšom ako dezinficiens o farbe, ktorú dodá, nehovoriac... pridávala by som spolu so soľou
 www.liecenie.info/liecive-koreniny/kurkuma/...
sev111
@pupava ďakujem verím že sa stane Vaším nový a stálim členom rodiny ako u Nás doma :-)
@safran ďakujem za radu :-) určite tento rok vyskúšam v malom množstve a uvidím ako doma im zachutí keď sú naučený len na túto verziu bez, určite v sušenej by bola ideálna a farbovo ako tá kúpenská s rôznymi E či inými pridanými vecami
nitrava
Chcem sa podeliť o moju domácu vegetu. Nápad mi vnukol syn, keď videl že odpad z odšťavenej zeleniny /hlavne mrkvy, cvikle, zeleru/ dávam sliepkam.
"Mami a prečo to nemôžeme zjesť my?"
Odvtedy odšťavenú drť /máme šnekový odšťavovač, takže je jej hodne/ dám na sušičku ovocia . V druhej várke odšťavím zeleninu, ktorá by sa u nás doma pre jej chuť nevypila.Túto šťavu mrazím na kocky a v zime pridávam do polievok a pod.
Tu neváham použiť všetko ostatné čo máme v záhradke- kaleráb, cibuľu, papriku, paradajky, paštrnák, petržlen. K tomuto dám sušiť listy zo zeleru, petržlenu, ligurčeka.
Po vysušení všetko spolu rozmixujem, pridám troška soli a kurkumu.
Takáto zeleninová zmes mi vydržala 3 roky, resp. pokiaľ sa neminula a stále krásne voňala.
gabi58
Akú teplotu by malo mať to chladné miesto?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia