Vegeta podľa starej mamy

sev111 - fotkasev111, 9. februára 2014
Vegeta podľa starej mamy
Foto: sev111

toto je jeden z receptov ktorý robím podľa receptu mojej babičky, ktorá to robievala roky a vedela asi prečo základ ako ona hovorila je všetko čo ľúbime na 1kg zeleniny 150g soli

Postup

  1. 1

    vegeta nakladaná v soli recept ako to robili naše babičky a vedeli prečo zeleninu koreňovú očistiť pomlieť aj vňatku aj zelerovú ligurček na 1kg zeleniny ide 150g soli zasypať premiešať nechať do druhého dňa postáť natlačiť do pohárov nesterilizovať! dávať pod mäso do polievok ale už potom nesoliť dané jedlo lebo je dosť slaná vegeta

    Vegeta podľa starej mamy - obrázok 1
  2. 2

    vegeta nakladaná v soli recept ako to robili naše babičky a vedeli prečo zeleninu koreňovú očistiť pomlieť aj vňatku aj zelerovú ligurček na 1kg zeleniny ide 150g soli zasypať premiešať nechať do druhého dňa postáť natlačiť do pohárov nesterilizovať! dávať pod mäso do polievok ale už potom nesoliť dané jedlo lebo je dosť slaná vegeta

    Vegeta podľa starej mamy - obrázok 2
  3. 3

    nakladaná v soli recept ako to robili naše babičky a vedeli prečo zeleninu koreňovú očistiť pomlieť aj vňatku aj zelerovú ligurček na 1kg zeleniny ide 150g soli zasypať premiešať nechať do druhého dňa postáť natlačiť do pohárov nesterilizovať! dávať pod mäso do polievok ale už potom nesoliť dané jedlo lebo je dosť slaná vegeta

    Vegeta podľa starej mamy - obrázok 3
  4. 4

    do druhého dňa pustí šťavu zeleninu natlačíme do pohárov a dolejeme šťavou poriadne utlačíme a odložíme na chladné miesto vydrží aj rok zelenina sa môže strúhať či pomlieť na mäsovom mlynčeku

    Vegeta podľa starej mamy - obrázok 4

Diskusia k receptu

8 komentárov k receptu
Páči sa mi, možno spravím v lete, len neviem, či aj v takých horúčavách, aké boli, vydrží dlhšie. Preto rozmýšľam aj o sušenej zelenine.
nedávno som rozmýšľala, či existuje k obchodovej vegete nejaká domáca overená alternatíva, túto určite vyskúšam a teším sa, že som našla takýto recept :)
@pupava ďakujem verím že sa stane Vaším nový a stálim členom rodiny ako u Nás doma :-)
@safran ďakujem za radu :-) určite tento rok vyskúšam v malom množstve a uvidím ako doma im zachutí keď sú naučený len na túto verziu bez, určite v sušenej by bola ideálna a farbovo ako tá kúpenská s rôznymi E či inými pridanými vecami
Chcem sa podeliť o moju domácu vegetu. Nápad mi vnukol syn, keď videl že odpad z odšťavenej zeleniny /hlavne mrkvy, cvikle, zeleru/ dávam sliepkam.
"Mami a prečo to nemôžeme zjesť my?"
Odvtedy odšťavenú drť /máme šnekový odšťavovač, takže je jej hodne/ dám na sušičku ovocia . V druhej várke odšťavím zeleninu, ktorá by sa u nás doma pre jej chuť nevypila.Túto šťavu mrazím na kocky a v zime pridávam do polievok a pod.
Tu neváham použiť všetko ostatné čo máme v záhradke- kaleráb, cibuľu, papriku, paradajky, paštrnák, petržlen. K tomuto dám sušiť listy zo zeleru, petržlenu, ligurčeka.
Po vysušení všetko spolu rozmixujem, pridám troška soli a kurkumu.
Takáto zeleninová zmes mi vydržala 3 roky, resp. pokiaľ sa neminula a stále krásne voňala.

Pridaj komentár k receptu: