Varená kukurica s makom, citrónom a vanilkou fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 18. decembra 2013

Týždeň pred Štedrým dňom moja babička varila jedlá zo surovín,ktoré sa urodili ten rok na poli.Boli to jedlá z tekvice, maku,hrachu, fazule, zeleniny, kapusty Zobraziť celý popisTýždeň pred Štedrým dňom moja babička varila jedlá zo surovín,ktoré sa urodili ten rok na poli.Boli to jedlá z tekvice, maku,hrachu, fazule, zeleniny, kapusty aj kukurice...každý deň v týždni varila iné jedlo, mala to už asi dávno premyslené, lebo ako zaujímvo na stredu pripadla kukurica s makom a teda každý si ju prilepšil podľa svojej chuti..mne sa najviac páčila s medom, makom a vanilkovým cukrom..

15 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 klasy
podľa chuti
2 pl
1 sáčok
3 pl
1




Postup

  1. 1

    Pripravila som si 2 klasy kukurice..

    Varená kukurica s makom, citrónom a vanilkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    kukuricu som pomrvila..

    Varená kukurica s makom, citrónom a vanilkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pomrvenú kukuricu som poriadne umyla a scedila..

    Varená kukurica s makom, citrónom a vanilkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    dala do rajnice a podliala vodou...vodu treba občas doplniť, lebo va varí dlho a časť sa odparí...ja som ju varila 3 hod.

    Varená kukurica s makom, citrónom a vanilkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    uvarenú kukuricu som scedila, preliala čistou vodou a dala do misy...

    Varená kukurica s makom, citrónom a vanilkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pripravila som si nálev...do malej misky som si dala 3 lyžice medu a pridala som šťavu z jedného citrónu a zmiešala...

    Varená kukurica s makom, citrónom a vanilkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    vyliala som medový nálev nas kukuricu a pomiešala...

    Varená kukurica s makom, citrónom a vanilkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pridala som vanilkový cukor a dobre premiešala..

    Varená kukurica s makom, citrónom a vanilkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    posypla makom a práškovým cukrom a hotovo...

    Varená kukurica s makom, citrónom a vanilkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    kukuricu mám veľmi rada aj počas leta, ale ja na ňu mám chuť aj v zime...úplne fantastická chuť ... kukurica takto pripravená je dosť sýta, tak že ak sa vám zdá, že 2 lusky je málo, je to klamlivé...prejem vám krásne chvíle pri konzumácii tejto fajnotky...) dobrú chuť..

    Varená kukurica s makom, citrónom a vanilkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na Luciu som odrezala halúzky z mojej čerešne, uložila do vázičky s vodou a do Štedrého dňa mi halúzky zvykli krásne rozkvitnúť...

    Varená kukurica s makom, citrónom a vanilkou (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

katka78
Waw, tak toto je pecka. Pre mňa netradičná kombinácia, ale ponúkať dvakrát by mi treba nebolo :-)
smejkad
parada :-)
u nas sa do uvarenej kukurice zamiesa spareny mak s medom,mnam mnam mnam :-)))
mariamka
toto je urcite pochutka,, pametam si, ako sa u nas takmer denne varievala kukurica pre prasiatko, vonala cela kuchyna a vzdy som mala na nu chut :) ale pre nas bola vzdy len tam mlada na varenie, nikdy sme si to takto nespravili, tak je hadam nacase.. dakujem izabelka za tento recept a krasne, ze pokracujes v tradiciach, :)
namarie
tak toto som nikdy nepočula, ale vyzerá to úžasne - na vianoce vyskúšam :)
katkat
to je krasne, nikdy som o tom nepocula ale velmi sa mi to paci :)
izabella929
@mariamka...ja mám tu dosť veľa receptov z kuchyne moje babičky...) veľmi rada spomínam jej jedlá na jej fortieľ v kuchyni, kde dokázala aj z mála urobiť skvelý obed...mali kravičku, kone a veľa domácich zvierat...dedko nosil vždy klobúk, pamätám sa tmavozelený...keď sa vracal s koníkami z poľa, nechal stáť zapriahnutý voz na dvore a jeho prvá cesta viedla ku mne...povedal...vieš čo ti dnes starký doniesol.?..mal za klobúkom jahody lesné, taká milá malá kytička, kľakol si na koleno a povedal, je iba tvoja a ja som si ju zobrala zpoza klobúka..inokedy mi priniesol nevädzu,vlčí mak, margaretky poľné,zvončeky. ale najviac som milovala vlčí mak..ten cestu z poľa nikdy neprežil, opadal..ale doniesol mi, to bolo podstatné..po rokoch sa mi vyjavujú najviac babičkine vynikajúce recepty...jednoduché,lacné ,ale veľmi chutné...chodila som pozerať do hrnca,či tá kukurica už bude uvarená...sledovali ma jej pozorné oči,aby som sa o horúci šporák nepopálila..na malý šámlik som sa postavila , držala som varechu v ruke a nemohla sa dočkať kukurice...mám ju veľmi rada...teším sa, že vás recept zaujal...ďakujem za komentár.-)
jozka2
to je krasny receptza cias kedludia boli chudobni,museli sa vynajst a urobit dobroty z toho co mali.
mariamka
@izabelka az si ma dojala :) tiez mam krasne spomienky na starych rodicov sice starky umrel, ked som bola este veelmi mala, ale na koci ma stihol povozit, a moja starka, skoro co tvoja, vedela si poradit s motykou aj s varechou a bylinky to bolo jej :) je pekne spominat ale treba zit zivot co tu je, tak sa tesme, ze tu sme a mame v com pokracovat.. :)
1x finczi
denyany
Zaujímavé jedlo. A prekrásna spomienka na starkých. Vďaka, že si sa s nami podelila.
sovka62
Aj ja milujem jednoduché staré recepty z čias keď sa varilo to, čo sa doma dochovalo a urodilo. Kukuricu sme mávali s mako a medom, bez citróna, kde by ho naša starká vzali? Do obchodu (pre nich do konzumu) sa chodilo hádam len pre soľ a petrolej, ostané bolo doma.
A náš starký boli podobný ako ten tvoj, napríklad ma naučili jesť slaninu. Mne pripadla ako tlsté mäso, nebola som ju ochotná ani ochutnať. Ale keď ju vyložili z tanistry po návrate z hory, kde boli rúbať a tvrdili mi, že mi ju poslal zajačik, dala som sa presvedčiť. Ak náhodou zjedli všetku slaninu, čo im starká nabalili, domov sa vracali cez komoru a kus slaniny mi ufikli, aby bola od zajačika.
1x finczi
radost
@izabella929
toto jedlo vôbec nepoznám..toto je sladká kukurica..alebo obyčajná krmna..teda myslím ešte surovinu..bo sladkú máme v lete veľmi radi-uvarenú-pestujeme sami-len pár riadkov-na maškrtenie..kedysi som ju aj zavárala-ale rada sa kazila-bolo treba aj dvakrát sterilizovať..
ale takto s makom-to je neznáma pre mňa chuť..
vetvičky u nás na sv.Barboru sme dávali do vázičky-rozkvitli na sviatočné dni..bratranec má aj teraz vetvičky čerešne vo váze..
krásne sa čítaš...máš dobré srdce..užívaj si sviatky lásky vospolok s najbližšími..
martinis
To by mi ani náhodou nenapadlo, ale takéto experimenty mám veľmi rád, navyše ak je to autentický vianočný recept, veľmi rád ho vyskúšam, už len tie klásky zohnať ... každopádne ďakujem za skvelý tip, teším sa na ochutnanie ! :-))
izabella929
@katka78...je to úplne skvelá maškrtka.-)@smejkad..no môže sa mak aj spariť.. záleží od chutí konzumentov...)@namarie..je to veru veľmi chutné...)@katkat..ak máš rada kukuricu, môžeš vyskúšať...)@jozka2.. úplne s tebou súhlasím,,,najviac si spomínam na babičkine domáce rezance...robila ich s makom, kapustou,lekvárom, volala ich ufúľané..ale ja som ich nechcela s ničím jesť...musela mi odobrať osobitne do malej rajničky a iba pomasťiť bravčovou masťou..neviem dodnes prečo to bolo...ale i teraz, keď ich robím s makom, orechami a čím koľvek, odoberiem si do malej rajničky, pomastím a s veľkou chuťou sa ich najem, ale potom už môžem aj s orechami, ale tá dávka v malej rajničke, zostala navždy vo mne..a tiež starkého starostlivosť, keď stál vedľa starkej s malou mojou rajničkou a čakal, kým scedí prvé rezance, tie boli vždy moje..)@denyany...m ám veľmi veľa zážitkov a rada na ne spomínam...)@sovka62..s ú to milučké spomienky na ľudí s prekrásnou a čistou dušičkou...)iste, že vtedy citróny neboli, ja som iba zmodernizovala starý recept a prispôsobila ho k dobe v ktorej žijeme..boli len s makom, medom a cukrom..Ďakujem ti za krásne spomienky na zajačika...)@radost..je to domáca kukurica pestovaná na sladko..v lete ju varím iba chvíľu a poskakujem okolo hrnca a ani ju nedovarím a už ju vyťahujem, osolím a len sa tak po nej zapráši..)keď je dobrý rok, zvyknem ju zavárať ako uhorky, ale tie mladé mäkké lusky, kde sa iba vyvýjajú zubky..úplná fajnotka, lenže tento rok bol dosť zlý, veľmi suchý a dosť mi ju pováľala aj veľká búrka, takže sa ťažko prebrala..taká bola aj úroda slabá...ďakujem, aj vám želám nádherné sviatky v kruhu svojich nejmilejších...) Veľmi pekne vám všetkým ďakujem za milé komentáre,..)
1x finczi
izabella929
@martinis..ja verím, že sa ti niekde podarí lusky zohnať..myslím, že skôr na trhu, kde predávajú svoje prebytky ženičky z dedín.. som presvedčedná, že ti táto maškrtka urobí radosť...) ďakujem ti pekne za komentár a želám nádherné, požehnané Vianoce.-)
leomax
Tak, ako píše Martin, v živote by ma takáto kombinácia nenapadla. Kukurica, mak, vanilka a citrón.... Ale prečo nie? Izabelka je chýrna kucharôčka a ešte ma ani jeden jej RP nesklamal.
an3da
@izabella929 , takto varenú kukuricu u nás voľakedy podávali na priadkach, ale pamätám že mamka varievala niekedy v zime, ale nie na vianoce.
manya
kukurica s makom sa u nás podávala na páračkách, ako dievča som sa na to veľmi tešila, vtedy môj žlčník nemal problém s makom, neviem, či sa kukurica vopred nenamáčala, aby varenie bolo kratšie.
izabella929
@leomax... ďakujem pekne za pochvalu.-)@an3da...v šak ja som ju nevarila na Vianoce, aj píšem, že sa varila týždeň pred Vianocami, kde sa varili jedlá, ktoré sa dopestovali na poli počas roka..myslým, že by už mala byť podľa všetkého zima..@manya...iste u nás ju ponúkali aj pri šúpaní kukurice aj páračkách..je dobre ju deň vopred namočiť, ako fazuľu, skráti sa tým čas varenia.. ďakujem pekne za komerntáre.-)
luss44
v záplave receptov na vianočné pečivá nejaká zmena - takáto dobrota. kukuricu mám rada, ale o takejto kombinácii som ešte nepočula, musí to byť fajné, sýte a zdravé, nepohrdla by som veru :)
siesta
V záplave samých medovnikov, pernikov, lepenych, kremovych, atď kolacov, keksikov... tento recept vyniká :-) málokto o takom počul, z ktorého regiónu to je? Aj debata pod receptom je zaujimava, dali by ste aj ďalšie recepty, čo zvykli vaši starí rodičia pripravovat?
ariela6
izka pripomenula si mi moju babičku ktora tiež na paračky peria varila tuto kukuricu aky boli ludia volakedy skromny stačila varena kukurica s makom a ludia boli spokojny usmievavy a priatelsky to sa neda teraz porovnat sama nahanačka za delikatesamy ukladam si tvoj recept dik za pripomenutie určite ho tiež urobim a pripomeniem si štastne a skromne časi s mojou babičkou dik
sracz
... tak @izabella929 milá zlatá, *t*o*t*o* je pre mňa taktiež dobrota, volajúca po ochutnaní a následnom maškrtení, minimálne vo dvojici! Ale čím si si najviac "šplhla" u tunajších "domácich" je práve kukurica! Kukurica je hlavnou plodinou štátu Iowa. Je jej veľa druhov a jeden chutnejší, ako druhý! Dokonca sám "veľký" Nikita Seregejevič Chruščov sa od tunajších farmárov dôkladne nechal poučiť o jej pestovaní a premiesol jej postupy na Kubáň! Odvtedy sa traduje všetečná otázka, aký je rozdiel medzi Jánošíkom a Chruščovom?!? Vraj, Jámošík sa pošmykol na hrachu a Chruščov na kukurici!
izabella929
@luss44.. áno, počas vypekania, treba niečo aj na zobnutie a toto je výborná mňamka.-)@siesta...t áto pochúťka sa skôr viaže k pohraničnej oblasti s Maďarskom-Nógrádska župa..naša kuchyňa má mnoho spoločného s touto oblasťou..chudobný kraj s veľmi srdečnými ľuďmi.)@ariela6..presne je to tak , ako píšeš...ku šťastiu nám tu nikdy nebolo treba bohatsvo,maličkosti urobili z nás šťastných a dobrosrdečných ľudí...)@sracz...posledn á tvoja veta ma rozosmiala..)nepočula som o tejto kombinácii dvoch hrdinov.-))takže máš bližšie ku kukurici v Iowe, ako my tu, čo ju v malom pestujeme na políčkach..asni ten svet nie je tak veľký, ako sa mi zdal.-) Veľmi pekne ďakujem za milé komentáre.-)
anad
Dakujem za pripomenutie tejto skvelej maskrty,hned som sa ocitla v detstve.Starka nam to obcas varievala. Ukladam do kk a niekedy si to urcite zase uvarim
izabella929
@siesta...m ôže, ti poradiť...v mojom albume sa náchádzajú tri vynikajúce babičkine recepty: Babičkin obed z bielej fazule...Babičkine smotanové nočky,,,Skvelé jablkové rezy,.Gánica..môžem ešte upriamiť tvoju poronosť na veľmi starý recept/moja babička má korene v Nemecku/ktorý sa robil na švábske svadby a veľké sviatky a to sú : Preckedli...recept mám v mojom albume a veľmi sa hodí aj na Vianoce...jednoduché pekné a chutné pečivko s orechami...určite budem ešte niečo pridávať z jej krabičky v budúcom roku...)
hubata
Íííha - takúto kombináciu kukuricu na sladko teda my Záhoráci nepoznáme! My len mladú kŕmnu (nie lahôdkovú) uvarenú na slano no a potom na poli sme si ju ako decká opekali nad ohníčkom - to ste mali vidieť tie čierne zuby a huby! Ale aj keď namočíš kŕmnu kukuricu a varíš ju až na druhý deň nie je tvrdá? Pochopila som ťa dobre: omoržovanú kukuricu namočíš do vody a potom varíš .......

Krásne spomienky máš na babičku, predstavujem si ju ako moju: robotná, výborná kuchárka, skromná, poriadkumilovná, šporovlivá ..... také boli naše babičky.
izabella929
@hubata...presne tak..omoržovanú namočím ako fazuľu a nechám napučať, potom varím 3 hodiny...nebola tvrdá, bola akurát...fajnučká s medom, makom aj citrónom...)Veru tie spomienky sú vždy krásne, to sa nejak nedá zabudnúť...bola skvelá kuchárka aj rada piekla..a ten fajnučký voňavý chlebík v murovanej peci...tiež bola veľmi šporovlivá...niečo som od nej pochytila aj ja...a keď niečo robím, vždy si poviem,,,,babička by to iste rebila inak...a často zmením recept a varím lepšie, aby som ušetrila, využijem všetko..páčil sa mi jej fortieľ v kuchyni...mala vždy v kuchyni čisto...a musela veru aj na veľkom poli dorobiť všetko...ďakujem ti za veľmi milý komentár.-)
siesta
Dakujem velmi pekne, pozrela som a je to ozaj zaujimave :-)
Len nazvat region, odkial boli Vasi prarodicia, chudobny kraj...co by potom povedali taki Kysucania, Oravci? Alebo taki Vaztania (z obce Vazec, podtatranska obec), mala som odtial prastaru matku, stara skola, povinne sme jej vsetci vykali, tak bolo zvykom vtedy, jej vlastne deti, vnucence i my pravnucence :-) Spominala, ze na ranajky mali zemiaky, na obed bolo zemiakove jedlo (napr s kyslou kapustou), na veceru zemiaky a cely den robili na poli, kde okopavali zemiaky :-) Dolniaci uz len kvoli lepsiemu pocasiu to mali jednoduhsie. Aj strava bola pestrejsia. Nehovoriac o tom, ze tam, kde zila prastara mat, boli sami evanjelici, ich strava bola o poznanie jednoduhsia, nez to bolo u katolikov. Pritom mali statky (kone, kravy, ovce, hydinu), ale maso len v nedelu...ja maso nejem vobec, ale som vdacna, ze tu kazdodennu drinu na poli zazit nemusim, ani vojny, ani prikazy koho si smiem vziat za muza, kolko deti mat...atd. Som sa rozpisala, ale prastara mat sa dozili 95 rokov, a to co rozpravali ma vzdy dostalo :-) Clovek si potom vazi, co ma
1x finczi
izabella929
@siesta.. ďakujem pekne za veľmi milý príbeh...starkí pochádzali z okolia B. Štiavnice, ale prišli tu bývať za prácou, dedko robil v bani,,a potom už tu prežili celý svoj život na slovensko-maďarskom pomedzí...
baobab
musim ta pochvalit ze si oprasila recept po starej mame, take si treba chranit a nezabudat




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia