Vanilková torta s jahodami
Foto: Tallivera
Čokoládový nadýchaný korpus , vanilkový krém, poleva z bielej čokolády a jahody... Torta nie je náročná a zvládnu ju aj menej zdatní, ako napríklad Zobraziť celý popisČokoládový nadýchaný korpus , vanilkový krém, poleva z bielej čokolády a jahody... Torta nie je náročná a zvládnu ju aj menej zdatní, ako napríklad ja :-) Túto tortu som robila manželovi k 30 tke .
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Krém: | |
2 ks |
|
300 g |
|
250 ml (33 %) |
|
1 ks |
|
4 kvapky |
|
Korpus (3 x): | |
12 ks |
|
3 PL |
|
9 PL |
|
2,5 ČL |
|
6 PL |
|
12 PL |
|
Na potretie korpusu: | |
|
|
Poleva - preliv: | |
100 g |
|
150 ml |
|
Zdobenie: | |
1 ks |
|
500 g |
|
Postup
-
1
Prvé si urobíme krém. Na šporáku si zohrejeme smotanu a do nej na kocky nahádžeme bielu čokoládu kým sa úplne nerozpustí. Pridáme arómu a zamiešame. Necháme vychladnúť a potom dobre mixérom vyšľaháme. Po lyžiciach pridávame mascarpone zakaždým mixujeme. Krém musí byť dobre vyšľahaný a nadýchaný. Nakoniec pridáme Smetafix a znova mixujeme. Krém dame tuhnúť.
- 2
Ja pečiem korpus na 2x. Raz z 8 vajec z toho sú dva korpusy a potom zo 4 vajec -1 korpus. A koľko vajec toľko lyžíc cukru a múkovej zmesi. Olej sa rozdelí na dve tretiny a jednu tretinu.... Korpusy pečieme na 170-180 stupňov cca 25 min. Cesto si spravíme tak , že do jednej misy dáme žĺtky a do druhej bielky. Cukor dáme do bielkov aj do žĺtkovej misy. Cukor tiež musíme rozdeliť na dve tretiny a jednu tretinu. Takže prvý krát v bielkovej miske vyšľaháme tuhý sneh s 4 lyžicami cukru a toľko isto cukru aj v druhej žĺtkovej mise. Žĺtky šľaháme do peny, až kým nie je úplne bledučká. (Na druhý krát je to 2 lyžice cukru bielky - misa ...2 lyžice cukru žltková misa)..... Žĺtky opatrne vmiešame do snehu varechou. Pridáme olej opatrne premiešame zdola nahor. Múku si preosejeme, zmiešame s kypriacim práškom a kakaom. Po lyžiciach pridávame do misy, vždy po každej lyžičke tejto múkovej zmesi , opatrne premiešame zdola smerom nahor . Vzniklo nám ľahučké cesto . Dame piecť. Na spodok formy dáme papier na pečenie a boky formy potrieme maslom. Korpusy musíme nechať úplne vychladnúť až potom môžme prerezať na viac častí.
- 3
Kým začneme plniť a zdobiť tortu, spravíme si z mliečnej čokolády tzv. hoblinky alebo piliny. Čokoládu nastrúhame pomocou škrabky na zeleninu do misky. Potom si umyjeme a osušíme jahody. Stopky aj listy im necháme. Najväčšie jahody nakrájame na ružičky ako mám na foto (dookola do jahôd, robíme malé zárezy akoby lupene. Malé jahody nechám v celosti. Zvyšok jahôd si nakrájame na stredne hrubé plátky ako mám ja po krajoch torty na foto.
- 4
Vyberieme si krém , inak ja si ho robím deň vopred, takže keď ho vyberieme ešte ho musím hodinku nechať pri izbovej teplote , lebo je tuhý. Korpus potrieme džemom, dáme plnku rovnomerne rozotierame, potom ide korpus . Jemne zatlačíme , znova džem, potom krém a na vrch dáme posledný korpus opäť jemne zatlačíme trochu krému si nechávame na boky torty. Zúbkovým nožíkom dookola pekne zarovname krém , zúbkovou časťou... pekne to ukáže.
- 5
Poleva: zohrejeme šľahačku a roztopíme bielu čokoládu, chvíľu počkáme tak minútku ak vidíte že hustne viac nečakajte a tortu oblejte. Poleva sa leje od stredu a jemne sa rozotiera smerom ku krajom , chceme spraviť preliv, čokoláda steká aj po bokoch. Pekne upravíme - zarovnáme. Ideme zdobiť: Najväčšiu ružičkovú jahodu zapicheme do stredu a ďalšie dookola. Medzi velke ružičkove jahody zapichneme malé v celosti. Potom plátkami jahôd zdobíme boky torty... Posypeme čokoládovými pilinami a šup na noc do chladničky :-)
- 6
Dobrú chuť :-)
Tiež vanilková torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ahoj haji, robila som ju druhýkrát :-) Krém ak necháš stuhnúť na noc v chladničke tak ti garantujem že bude tuhý až až.... Mascarpone a biela čokoláda sa o to postarajú :-) ja som musela počkať hodinu kým sa mi trochu pustí. A ak by krém nebol až tak tuhý pomôžeš si ďalšim smetafixom :-) takto vyzerá tortička zvnútra :-)
Díky za foto v reze a přiblížení. Jsi skromné děvče, že méně zkušeností, nemám ten pocit. Naopak, šikovná a pečlivá cukrárka. Vše nej manželovi ke kulatinám! To nej už má doma!
Ďakujeme :-)
Veľmi ma teší, že ťa oslovila moja tortička :-)
Ďakujem si zlatá :-)