Vaľkaná štrúdľa

tinca - fotkatinca, 25. januára 2010

Je tá najlepšia po ťahanej, ktorú vedela len moja maminka. Nemáte niekto na ňu recept. Neuchoval sa mi.

30-35
porcií
70 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

420 g
3 ks
100 g
70 g
10 ks
2-3 vrecká
100 g




Postup

  1. 1

    Hladkú múku /370 g/ preosejeme,pridáme soľ, 1 vajce a kyslú smotanu. Dôkladne vypracujeme hladké nelep.cesto. Prykryjeme utierkou a necháme aspoň 20 min. odležať. Zvyšnú múku opražíme na masti. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik hrubý asi 2 mm. Natrieme ho vychladnutou múkou s masťou, stočíme do rolády a znovu necháme 30 min.odležať. Potom cesto rozkrojíme na 4 časti a kadú časť rozvaľkáme na obdĺžnik.

  2. 2

    Jablká očistíme, porajbeme /ak treba vyžmýkame a rozložíme na cesto. Posypeme vanil.cukrom . Vajcia rozšľaháme a natrieme nimi okraje ciest, Pláty cesta stočíme a okraje založíme dospodu. U plnky sa fantázii medze nekladú, výborná plnka je aj orechová alebo maková a nat o višne proste kto má čo rád!

  3. 3

    Záviny uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, povrch natrieme zvyškom vajec a posypeme posekanými orechami. Pečieme v rúre pri teplote 180 st. 25-30 minút. Hotové štrúdle posypeme práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

kuchticka
Iba otazka.
Vyskusal niekto tuto strudlu s maslom namiesto masti?
Ja mozem piect iba s maslom alebo olejom . Taku mas ako mate na Slovensku u nas nedostanem.
Tahana strudla ako ju spominas sa robi tiez s pravou bravcovou mastou. S maslom sa mi to tak dobre nepodarilo. Americke maslo je ovela menej mastne ako v Europe. I cukor tu je menej sladky (trstinovy), tak musim stale prisposobovat recepty zo Slovenska i Ceska, aby vyrobok mal rovnako dobru konzistenciu a chut.
kuchticka
Ja mam recept na valkanu strudlu trochu inaksi. Napisem niekedy. Je s lineckeho cesta.
olinka12
už aj píšem do receptov moju vaľkanú štrúdlu je vynikajúca sme iba dvaja tak robievam iba polovičnú dávku hľadajte
bozulka
Pre kuchticku - ja som nasla preklad pre
pohanka - Buckwheat,
pseno,proso,jahly - Millet.
Neviem ci Ti to pomoze a tiez neviem ci je to spravne,ale dufam,ze ano.Su to stare obilniny,ktore su velmi stare a tiez velmi zdrave,ale nepouzivat kazdy den.
nyja
Ja som robievala štrúdľu z lístkového cesta alebo tiež podobnú vaľkanú. Ale od istého času robievam iba túto  varecha.pravda.sk/recepty/strudla-zaprazkou/3398-pouzi.ht...

pretože je geniálna. Je to úplne jednoduché, lístkuje sa parádne a chutí ako mamkina ťahaná štrúdlička. Recept je z jedného českého gastroprogramu.
brigita
Ťahaná štrudla 25 dg hladkej špecial.múky,5 dg margarín 1 vajce,soľ,2 pl octu, 3 pl teplej vody. Spracuj si hladké cesto a musíš ho vyplieskať o misku, ab si vytlačila vzduch. Potom ho daj na pomúčenú dosku a prilož kovovým hrncom, na vrch daj niečo teplé ale nie žeravé asi pol hodinu a môžeš pomaly ťahať na pomúčenom obruse. Plniť podľa chuti. Držím palce určite sa ti podarí.
evas13
Kuchtička a uvás nie je dostať slanina na vytápanie? 1 kg ti bude stačiť dlho. Skús to!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia