Vaľkaná štrúdľa

Autor receptu: tinca

Je tá najlepšia po ťahanej, ktorú vedela len moja maminka. Nemáte niekto na ňu recept. Neuchoval sa mi.

30-35
porcií
70 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Hladkú múku /370 g/ preosejeme,pridáme soľ, 1 vajce a kyslú smotanu. Dôkladne vypracujeme hladké nelep.cesto. Prykryjeme utierkou a necháme aspoň 20 min. odležať. Zvyšnú múku opražíme na masti. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik hrubý asi 2 mm. Natrieme ho vychladnutou múkou s masťou, stočíme do rolády a znovu necháme 30 min.odležať. Potom cesto rozkrojíme na 4 časti a kadú časť rozvaľkáme na obdĺžnik.
  2. Jablká očistíme, porajbeme /ak treba vyžmýkame a rozložíme na cesto. Posypeme vanil.cukrom . Vajcia rozšľaháme a natrieme nimi okraje ciest, Pláty cesta stočíme a okraje založíme dospodu. U plnky sa fantázii medze nekladú, výborná plnka je aj orechová alebo maková a nat o višne proste kto má čo rád!
  3. Záviny uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, povrch natrieme zvyškom vajec a posypeme posekanými orechami. Pečieme v rúre pri teplote 180 st. 25-30 minút. Hotové štrúdle posypeme práškovým cukrom.