Vaľkaná štrúdľa
Autor receptu: tinca
Je tá najlepšia po ťahanej, ktorú vedela len moja maminka. Nemáte niekto na ňu recept. Neuchoval sa mi.
30-35 porcií |
70 minút príprava |
25-30 minút na 180 °C |
Postup
- Hladkú múku /370 g/ preosejeme,pridáme soľ, 1 vajce a kyslú smotanu. Dôkladne vypracujeme hladké nelep.cesto. Prykryjeme utierkou a necháme aspoň 20 min. odležať.
Zvyšnú múku opražíme na masti. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik hrubý asi 2 mm. Natrieme ho vychladnutou múkou s masťou, stočíme do rolády a znovu necháme 30 min.odležať. Potom cesto rozkrojíme na 4 časti a kadú časť rozvaľkáme na obdĺžnik.
- Jablká očistíme, porajbeme /ak treba vyžmýkame a rozložíme na cesto. Posypeme vanil.cukrom .
Vajcia rozšľaháme a natrieme nimi okraje ciest, Pláty cesta stočíme a okraje založíme dospodu.
U plnky sa fantázii medze nekladú, výborná plnka je aj orechová alebo maková a nat o višne proste kto má čo rád!
- Záviny uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, povrch natrieme zvyškom vajec a posypeme posekanými orechami. Pečieme v rúre pri teplote 180 st. 25-30 minút. Hotové štrúdle posypeme práškovým cukrom.