Vaječná super špecialita v mikrovlnke fotorecept
Foto: ochino
Tento recept vznikol klasicky-keď chlap experimentuje s mikrovlnkou-po niektorých neúspešných pokusoch so samými vajcami som tam začal niečo pridávať,aby to nebolo suché-toto je úplne jednoduchá-základná Zobraziť celý popisTento recept vznikol klasicky-keď chlap experimentuje s mikrovlnkou-po niektorých neúspešných pokusoch so samými vajcami som tam začal niečo pridávať,aby to nebolo suché-toto je úplne jednoduchá-základná varianta a samozrejme- fantázii sa medze nekladú...
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
vajíčka zbavíme vhodným spôsobom škrupiny a dáme do kompótovej misky pridáme tam aj nakrájaný salám na malé štvorčeky-salám môže byť rôzny-aký práve máme doma-mäkký alebo trvanlivý- alebo aj šunka,debrecínka apod...
-
2
pridáme tam aj syry- aké práve máme- tavený , smotanový- napr. typu lunex apod. môže byť štvorcový alebo trojuholníkový, a tiež trochu mäkkého syra- z črievka- /ale nemusí byť/
-
3
všetko spolu s vidličkou zamiešať- syr tavený rozpučiť a zmiešať so salámou a vajíčkami
-
4
misku dať do mikrovlnky na cca 800W - na 30 sec. / bez vidličky.../
-
5
po prvých 30 sec. nám začnú tuhnúť okraje,stred je ešte tekutý-treba to tou vidličkou. alebo lepšie lyžičkou od okrajov oddeliť a rozsekať-premiešať,a dať na druhých 30 sec.
-
6
po druhých 30 sec,t.j. celkove po minúte to znovu zopakovať-oddeliť prituhujúce okraje od misky a vidličkou -lyžičkou trochu rozsekať a zamiešať a dať ešte na 30 sec. mikrovlnovať...
-
7
proces teda takto prerušujeme po 30 sec- a trochu premiešavame - pre dve vajíčka je potrebné cca 2 min. /pri jednom stačí menej-cca 1,5 min./
-
8
toto je výsledok po 2 min-vyzerá to ako praženička- a už v tomto štádiu sa to dá zjesť kto sa ponáhľa... ale treba to ešte vybrať z mikrovlnky a polievkovou lyžicou obísť dookola-oddeliť od skla, a na tú kompótovú misku dať malý tanierik a šikovným otočením to preklopiť na tanierik
-
9
vznikne taká homôlka -na ňu- pre vylepšenie, dáme ešte plátok syra a dáme to ešte raz do mikrovlnky-na 20-30 sec.
-
10
po zapečení plátkového syra ho necháme trochu vychladnúť a už len nejako ozdobiť ja som s kečupom chcel narýchlo spraviť akože smajlíka...chichi- ale lepšie je napr. srdiečko, a pod.. Inak to netreba vôbec soliť,lebo saláma a syry sú dosť slané. niekto si tam môže pridať iné druhy syra,alebo bylinky,atď...
- 11
pridávam ešte obrázok v reze -ako koláčik... K tomu už len kúsok domáceho chleba alebo pečiva... prajem všetkým /čo sa to odvážia spraviť.../ - Dobrú chuť!
- 11
no, ked robim v mikrovlnke volske oko, nadobku vytriem maslom alebo olejom a neprilepi sa, nemusis oddelovat :-)
ked das plytku nadobku, nemusis miesat, spravi sa ti skoroakobyhemendex :-)
a ked ta teraz zacnu pranierovat ze tavene syry a podobne - kasli na to, pokial to nejes 3x denne, umries na ine :-))))))))))
na komentáre odporcov tavených syrov sa snažím psychicky pripraviť-moja stará mama ešte kedysi ozaj dávno hovorila-chlapče-jedz-ani nevieš od čoho stučnieš...samozrejme že ak to človek nerobí často-je to O.K.
robí sa to samozrejme len občas-a každé jedlo sa aj tak
posväcuje modlitbou-takže potom to už vôbec neškodí...
Mikrovlny sú druhom elektromagnetického žiarenia definovanej frekvencie. V mikrovlnných rúrach sa používa frekvencia 2 450 MHz. Ak takáto elektromagnetická vlna zasiahne vhodnú elektricky nabitú látku, rozkmitá ju. Molekuly vody majú kladné a záporné náboje rozdelené nerovnomerne – na jednom konci prevláda kladný a na opačnom záporný náboj. Keď takúto molekulu zasiahne elektromagnetická vlna, pohne s ňou – pootočí ju a následne opačná polvlna žiarenia ju pootočí na druhú stranu. Molekuly vody takto do seba narážajú a dochádza k ich vzájomnému treniu. Dipóly pri rýchlo sa meniacom striedavom elektrickom poli nestíhajú sledovať tieto zmeny, pri natáčaní musia prekonávať určitý odpor, čo je spojené so stratou energie (tzv. dielektrické straty). Táto stratová energia sa premieňa na teplo. Technicky sa tento spôsob ohrevu nazýva dielektrický.
Zdrojom tepla sú dva procesy – teplo vznikajúce v dôsledku hysterézie, ktorá vzniká medzi pôsobiacim striedavým elektrickým poľom a v molekule indukovanou elektrickou odozvou vplyvom zotrvačnosti molekuly a čiastočne aj vplyvom medzimolekulového trenia, ku ktorému dochádza pri prekonávaní medzimolekulárnych príťažlivých síl. Veľkosť tepla závisí od veľkosti elektrického náboja, druhu a množstva ohrievanej látky a od tvaru jej molekúl.
Teplo vzniká v celom objeme žiarením zasiahnutej zohrievanej látky takmer súčasne (žiarenie preniká aj do objemu látky a tú zohrieva zvnútra, pričom je postupne molekulami pohlcované). Hrúbka zohrievanej vrstvy závisí na obsahu vody v látke.
Voľba frekvencie žiarenia pre mikrovlnný ohrev potravín je kompromisom medzi ohrievaním potravín a prestupom cez ne. Ak by bola zvolená nižšia frekvencia, vlna by prechádzala potravinami bez vytvorenia tepla, pretože molekuly by kmitali voľne, čo by umožnilo zachovanie elektrického poľa bez toho aby vznikli dielektrické straty. Podobne, keby sme zvolili vyššie frekvencie, vlna by sa úplne absorbovala na povrchu potraviny.
Materiály, ktoré mikrovlny ohrievajú sú voda, cukor a tuk. Mikrovlny patria podobne ako rádiové, infračervené a viditeľné žiarenie medzi neionizujúce žiarenie. To znamená, že dokážu elektróny v atómoch rozkmitať, ale nedokážu ich vytrhnúť a spôsobiť tak chemickú zmenu v látkach. Z tohoto hľadiska je pôsobenie mikrovĺn rovnako @ne škodné, ako je tepelné žiarenie (podobne však, ako u tepelného žiarenia prebytok energie spôsobí popálenie). Mikrovlny zároveň neprenikajú cez kovové predmety (odrážajú sa od nich), pričom sú schopné prenikať plastom, sklom, keramikou, papierom… a teda priamo ohrievať potraviny umiestnené v nádobe.
Vysvetlím ešte rozdiel-na začiatku hovoril smejkad,že robí volské oko alebo niečoakobyhemendex-a na to je vhodná plytká nádoba-to je O.K. Toto je ale robené naschvál v kompótovej miske,aby po vyklopení vznikla nie placka,ale pekná homôlka-kopček. Ja som to viackrát otváral aj kvôli nafoteniu jednotlivých fáz vývoja.Keby sa to nechalo v kuse celé 2 min,tak z toho vznikne hrnček var-
pretečie to cez misku a okraje by boli viac stuhnuté oproti stredu-takto-po 2-3 premiešaní je z toho pomerne homogénna hmota a lepšie ide oddeliť od skla-výsledok je pekný ozdobený kopček,ktorý v sebe čosi skrýva...prekvapenie...
taký základ a keď sa dá navrch aj 2 ks plátkov-je to celé pekne schované ako syrový kopček...
ešte raz Ďakujem za všetky komentáre , kritické názory ma už nezraňujú,každý má svoj názor,a myslím si že kvalitných receptov
na vareche je dosť,zrovna tieto moje posledné k nim moc nepatria,ale
je to jednoduché,originálne a celkom jedlé...