Vaječná hrudka (fotorecept )

bejaja - fotkabejaja, 4. marca 2011
Vaječná hrudka (fotorecept )
Foto: bejaja

Tento recept mám od svojej priateľky, ktorá ho robieva na Veľkú noc. Viackrát som sa rozhodovala, že vaječnú hrudku urobím k sviatkom aj Zobraziť celý popisTento recept mám od svojej priateľky, ktorá ho robieva na Veľkú noc. Viackrát som sa rozhodovala, že vaječnú hrudku urobím k sviatkom aj ja, ale priateľka ma vždy predbehla a doniesla mi ju už hotovú. Rozhodla som sa recept vyskúšať a vaječnú hrudku urobiť sama a tu je môj výsledok.

4
porcie
90 min. minút
príprava

Suroviny

 1L
10ks
1/4kávovej lyžičky




Postup

  1. 1

    Tu sú suroviny, ktoré budeme potrebovať na uvarenie vaječnej hrudky.

    Vaječná hrudka (fotorecept ) - obrázok 1
  2. 2

    Mlieko nalejeme do hrnca, pridáme rozbité vajíčka a soľ. Všetko dobre rozmixujeme.

    Vaječná hrudka (fotorecept ) - obrázok 2
  3. 3

    Dáme variť,varíme pomaly za stáleho miešania a stále miešame a miešame, kým sa nezačne oddelovať voda a masa hrudkovatieť. (Je to podobné ako keby sme odvárali tvaroh).

    Vaječná hrudka (fotorecept ) - obrázok 3
  4. 4

    Odvarenú masu potom precedíme cez sitko. Ja som to potom vyklopila na gázu, dobre silno povytláčala.

    Vaječná hrudka (fotorecept ) - obrázok 4
  5. 5

    Zavesila som hrudku a nechala asi 1 hodinu odkvapkať a sem tam som ju ešte postláčala aby som ju zbavila vody.

    Vaječná hrudka (fotorecept ) - obrázok 5
  6. 6

    Potom som hrudku vybalila z gázy a takto vyzerá finálny výrobok. Vaječnú hrudku servírujeme pokrájanú na plátky, ktoré si podľa chuti (kto ako má rád) môžeme posoliť, prípadne posypať čiernym mletým korením a zeleninou.

    Vaječná hrudka (fotorecept ) - obrázok 6

Diskusia k receptu

dorisa
Dnes som u teba prvýkrát jedla hrudku, bola to fajnotka. Nechapem,prečoje to tradícia variť len cez veľkonočné sviatky.
letisia
Môžeš pridať aj čierne korenie, alebo aj posekanú pažítku. Je to mňamka.
1x nyx
alexdidi
Asi preto nám tak chutí, lebo podľa tradície sa varí len na Veľkú noc. Ja používam radšej čerstvé mlieko a ak môžem poradiť, gázu rozprestri priamo na sitko a tak vylej hmotu. Hneď sa môže previazať a vytlačiť. Na prvýkrát sa Ti vydarila veľmi dobre. Na záver sa môže trochu zapiecť a chytí peknú kôrku a farbu.
1x nyx
kkaja
Táto hrudka nikdy nesmela chýbať na našom veľkonočnom stole ... je to dobrotka ...
marcy
ako tip na bylinky chcem upozorniť na super zmes z Lidla.Je to mrazom sušená zeleninka ( pažitka,cibuľa,cesnak,šalotka,paprika, ) na šaláty,výborne chutí v náleve,ja ju dávam aj do pomazánok,či krup.halušiek,aj na varené zemiačiky :-))
fejton1
aj ja ju robim každý rok a prídam do nej aj trocha mleteho nového korenia.
používateľ nemá avatar
mb
mb
tak takuto hrudku robi aj moja polovicka. kedze ja ju moc nemusim, pre mna robieva specialnu hrudku - tvarohovu, ta je tiez dobra
ainy
my ju tiež robievame celý život, ale poznám domácnosti, kde ju robia na sladko s hrozienkami a klinčekmi....ale lepšia je slaná verzia
evetik
Ja do nej davam trocha červenej papriky mletej aby bola pekna.Už sa na nu tešim,ale až na Veľkú noc.
danculka
Toto poznám,je to asi z východu,kolegyňa bola z tadial a tam to robily na Veľkú noc...
hrky
ahoj, toto robievam už tradične k Veľkej noci, no skús pridať ešte trocha korenia pre chuť a pažítku či petržlenovú vňať na drobnunko, krásne ju to oživí a chuťovo tiež mňam :-)
hrky
hej, toto sa robí na východe a dáva posvätiť
marta5
Robim ju kazdu Velku Noc,ideme ju posvatit spolu so sunkou a paskou(biely kolac),je to jedinecna chut,tradicia -no malovane ci dierovane vajicka nesmu chybat- robi moja susedka-nadhera
marta5
Este som zabudla pochvalit,dobry napad,ze si pridala recept na hrudku,mi to tak volame,zachvilu je Velka Noc.Dakujem
zinnajdha
áno, domovom hrudky je východné Slovensko. Chodíme svätiť spolu s paschou, kúskom šunky, klobáskou a pod., prikryté bielym vyšívaným obrúskom...
bejaja
ďakujem, som rada,že som vám ju pripomenula, ako som písala recept je od mojej dobrej priateľky, ktorá pochádza z východu, od Giraltoviec a spomínala, že tam to bolo zvykom robiť ju k Veľkej noci a spolu so šunkou, klobáskou a inými dobrotami,ktoré sa robili k Veľkej noci,to chodili potom posvätiť. Každý rok hrudku robila aj pre mňa a vždy mi ju doniesla na Veľkú noc. Ja som ju teraz urobila na skúšku a určite na Veľkú noc ju urobím tentokrát ja - pre obidve. Môžem vyskúšať, že pridám korenie, ale mám od nej,keď ju podávala k šunke, tak ju posypala korením, prípadne červenou paprikou a k tomu pridala šunku, chren, cviklu,nasekanú pažítku, kto ako chcel podľa chuti. @ alexdidi , ďakujem za radu s tou gázou na sitko, @ marcy tú bylinkovú zmes z Lidla poznám a používam ju, je výborná.
tonicka53
Nevolajú to niekde aj syrek? ja som to ešte v živote nejedla, skúsim vyrobiť podľa vašich rád s pridaním byliniek. Vďaka za recept.
evia
ja som to tiež ešte nikdy nejedla. Píšete, že sa to pomaly varí ako tvaroh. Ja tvaroh robím tak, že do čerstvého mlieka zohriateho na 40 stuňov pridám skyselené mlieko a nikdy nevarím. Preto sa chcem spýtať, či to môžem držať na sporáku iba hodne zohriate alebo to má pomaly vrieť. ďakujem
ankad
Hrudku nepoznam, ale urcite vyskusam. Vyzera to velmi dobre.
bejaja
@evia ,ja som ju robila prvýkrát, musíš to pomaly zahrievať a stále miešať a miešať, začne to po čase hustnúť a potom hrudkovatieť ako keď odhrievaš tvaroh ( ako keby sa to začalo zrážať) privedieš to do varu,uvidíš to, lebo sa ti to začne oddelovať od vody - srvátky, len to musíš stále miešať.
giovany
Na hrudke sa neda nič pokaziť, iba vylepšiť /bylinky, koreniny/. Keď som raz v auguste povedal dnes už neb. mame, aby odvarila hrudku, začudovane na mňa pozrela a povedala, veď nie je Veľká noc. Môj argument, že na Veľkú noc vajcia kupuje a teraz ich ma zadarmo nakoniec uznala a odvtedy sa u nás hrudka robí častejšie
marcy
marienke 44 :-) sušené bylinky sú v regále pri dochucovadlách,v priesvitnom skle so zeleným vrchnákom a nestoja ani 1 euro :))
eunika
ako rodená východniarka hrudku robievam každý rok,ale verte-neverte,nikdy nechutí tak ako na Velkú noc:-)))
douglas
Toto je tradícia. Takýto s y r e k robím každé Veľkonoce, ešte pridávám rozdrvené na jemný prášok 2-3 ks klinčekov a nového korenia a pre krajšiu žltú farbu šafrán. Pridávam taktiež cukor. Robím pravidelne 2 ks. Menší rozkrájam na posvätenie. V poslednej dobe pridávám ku košíčku, kde mám okrem všetkých tých báječných pokrmov vrátane paschy i fľašu kvalitného červeného vína. Father Edward sa vždy len milo usmeje. Tento rok prinesiem fľaše dve a na znak úcty mu jednu dám :).
evanaaa
Keď všetci, tak aj ja musím vyskúšať, veď recept na hrudku poznám pár rokov ale vždy som popri inom na ňu zabudla. Ešte jedna, traká bohatšia sem bola pridaná pred pár dňami, musím sa podívať od koho je.
Marcy, tiež ti ďakujem za upozornenie, do Lídla chodím často a v tom pohári zo zeleným vrchom zvyknem kupovať pažítku, nbiekedy aj petržlen ak nemám čerstvý ( mrazený), ale toto som asi nevidela.
jeka
U nás robíme hrudku v takomto pomere iba na posvetenie,je tuhšia,ale ja robím ešte jednú a to z 3 litrov plnotučného mlieka a 15-20 vajec(podľa veľkosti),je jemnejšia a pridávam okrem soli aj cukor asi dve polievkové lyžice,potom sa da ta srvátka aj piť.
anka68
Práve som sa zaregistrovala, takže vyskúšam si ju na Veľkú noc, dovtedy si poprezerám výborné recepty, ktoré tu dávate.
janger
Ja to volam velkonocna hrudka. Veru uz davno som ju nerobila, dakujem za pripomenutie, spravim na Velku noc.
straka1
U nás na zemplíne sa to robí tak iisto,iba k tomu pridávame ešte cukor kryštálový-podľa toho kto ako má rád nasladšie.Voláme to SIREC.Tohto roku som ho robila z 30.vajec a mlieka bolo niečo cez 3.litre-hneď sa po ňom zaprášilo.
bejaja
@straka1 , ďakujem, ja ju poznám a robím iba na slano, sladkú som ešte nejedla, ale môžem vyskúšať.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia