Foto: dvorka
Vafle som ako malá jedla prvý krát v Poľsku, kde mi nesmierne chutili. Predávali ich s čerstvými jaodami a nesladenou šľahačkou. Aj na Slovensku Zobraziť celý popisVafle som ako malá jedla prvý krát v Poľsku, kde mi nesmierne chutili. Predávali ich s čerstvými jaodami a nesladenou šľahačkou. Aj na Slovensku sa v stánkoch predávali, no tie sa ani z ďaleka nedali porovnať s tými z môjho detstva. Keď som raz uvidela vaflovač, kúpila som si ho. Veľa receptov som odskúšala, no nikdy som nemala vafle pevné a chrumkavé. A tak som skúšala a rokmi som sa aspoň trošku priblížila tomu, čo ešte stále hľadám.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Na plnku si pripravím suroviny, vanilkový cukor si robím sama z kryštálového cukru s jedným rozkrojeným strukom vanilky. Keď sa mi cukor minie do polovice vedierka, prisypem nový, premiešam a do budúcna mám nový.
-
2
Všetky suroviny dobre premiešam metličkou na hladkú penu. Chutí ako pribináčik.
-
3
Na cesto si pripravím múku, mlieko, olej, vajíčka a KPDP.
-
4
Vajíčka s olejom vymiešam do peny.
-
5
Pridám mlieko, múku, kypriaci prášok a troška soli.
-
6
Vymiešam polotuhé cesto. Nesmie byť riedke ako na palacinky lebo by sa vlnilo ale ani príliš tuhé, aby nebola vafla tuhá.
-
7
Rozohrejem si vaflovačku. Niekto má štvorcovú, niekto kvietkovú a možno sú aj iné.
-
8
Trošku potriem olejom pred prvým pečením.
-
9
Dám si 2 veľké lyžice cesta trochu rozotriem a zavriem. Nechám 3 minúty piecť. Neotváram.
-
10
Vafla je upečená. Z vrchu je slabšie hnedá, zo spodu pekne zlatistá.
-
11
A tieto dve sú pripravené na jedlo. Dávam ich na mriežku, aby nezvlhli jedna od druhej. Ostanú fajné pevné a chrumkavé.
-
12
Potriem pikantným džemom, v mojom prípade černicovým. No v čase čerstvého ovocia treba nakrájať čo príde pod nôž.
-
13
Ozdobím tvarohovo jogurtovou plnkou a posypem grankom, alebo strúhanou čokoládou.
-
14
Takto drží jedno srdiečko celú tú záťaž a neprehýba sa.
-
15
Dojedla som a môžem dorobiť vafle pre jedákov, ktorí prídu večer domov.
Diskusia k receptu