Vafle s jogurtovo - tvarohovou plnkou

Autor receptu: dvorka

Vafle som ako malá jedla prvý krát v Poľsku, kde mi nesmierne chutili. Predávali ich s čerstvými jaodami a nesladenou šľahačkou. Aj na Slovensku sa v stánkoch predávali, no tie sa ani z ďaleka nedali porovnať s tými z môjho detstva. Keď som raz uvidela vaflovač, kúpila som si ho. Veľa receptov som odskúšala, no nikdy som nemala vafle pevné a chrumkavé. A tak som skúšala a rokmi som sa aspoň trošku priblížila tomu, čo ešte stále hľadám.

3
porcie
30 minút
príprava
3 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na plnku si pripravím suroviny, vanilkový cukor si robím sama z kryštálového cukru s jedným rozkrojeným strukom vanilky. Keď sa mi cukor minie do polovice vedierka, prisypem nový, premiešam a do budúcna mám nový.
  2. Všetky suroviny dobre premiešam metličkou na hladkú penu. Chutí ako pribináčik.
  3. Na cesto si pripravím múku, mlieko, olej, vajíčka a KPDP.
  4. Vajíčka s olejom vymiešam do peny.
  5. Pridám mlieko, múku, kypriaci prášok a troška soli.
  6. Vymiešam polotuhé cesto. Nesmie byť riedke ako na palacinky lebo by sa vlnilo ale ani príliš tuhé, aby nebola vafla tuhá.
  7. Rozohrejem si vaflovačku. Niekto má štvorcovú, niekto kvietkovú a možno sú aj iné.
  8. Trošku potriem olejom pred prvým pečením.
  9. Dám si 2 veľké lyžice cesta trochu rozotriem a zavriem. Nechám 3 minúty piecť. Neotváram.
  10. Vafla je upečená. Z vrchu je slabšie hnedá, zo spodu pekne zlatistá.
  11. A tieto dve sú pripravené na jedlo. Dávam ich na mriežku, aby nezvlhli jedna od druhej. Ostanú fajné pevné a chrumkavé.
  12. Potriem pikantným džemom, v mojom prípade černicovým. No v čase čerstvého ovocia treba nakrájať čo príde pod nôž.
  13. Ozdobím tvarohovo jogurtovou plnkou a posypem grankom, alebo strúhanou čokoládou.
  14. Takto drží jedno srdiečko celú tú záťaž a neprehýba sa.
  15. Dojedla som a môžem dorobiť vafle pre jedákov, ktorí prídu večer domov.