Foto: kukulienka71
Dnes som dostala chuť na guľky zo zemiakového cesta.Keď mám cesto hotové,robím z neho viac variácií,aby si u nás každý prišiel na svoje:-)
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zemiaky očistíme,uvaríme v osolenej vode,scedíme a dobre vychladnuté popučíme.
-
2
Zasypeme ich hladkou múkou (20dkg je orientačne,závisí od veľkosti zemiakov) a zarobíme polotuhé cesto.
-
3
Hodia sa zemiaky typu B alebo C,s cestom sa mi dobre pracovalo,nemusela som podsypávať,lebo sa vôbec nelepilo.Vajce nepridávam,lebo zbytočne cesto tvrdne,nerozvaria sa ani tak.Z kúska cesta som ušúľala hadíka a krájala šúľance
-
4
ktoré som varila v osolenej vriacej vode,kým vyplávali na povrch
-
5
Prepláchnuté studenou vodou sa nechajú odkvapkať,polejú sa roztopeným maslom a posypú mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom.
-
6
Robila som aj guľky plnené čerstvými domácimi oškvarkami a posypané opraženou cibuľkou(úvodné foto)
-
7
Boli aj prázdne guľky vyvarené k novoročnej kapustnici
-
8
A niektoré uvarené guľky som pokrájala,osolila a spolu s pokrájanou cibuľkou opražila na bravčovej masti do zlatohneda
-
9
Z tohoto cesta sa dajú ešte robiť vyvaľkané placky pečené na panvici,alebo ovocné guľky(s lekvárom alebo iným ovocím)
Ale k Tvojmu receptu - robila som zemiakové cesto iba raz, vkuse sa mi lepilo, potom bolo tvrdé ako betón a tak som to "zabalila" a namiesto zemiakového robievam odpaľované - na šúľance. Idem založiť do KK, lebo toto vypadá dobre a najmä poznámka o vajíčku ma zaujala.
Super!