Univerzálne zemiakové cesto fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 3. januára 2014

Dnes som dostala chuť na guľky zo zemiakového cesta.Keď mám cesto hotové,robím z neho viac variácií,aby si u nás každý prišiel na svoje:-)

3-4
porcie
15 minút
príprava
5-7 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 ks
20 dkg




Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme,uvaríme v osolenej vode,scedíme a dobre vychladnuté popučíme.

    Univerzálne zemiakové cesto (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zasypeme ich hladkou múkou (20dkg je orientačne,závisí od veľkosti zemiakov) a zarobíme polotuhé cesto.

    Univerzálne zemiakové cesto (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hodia sa zemiaky typu B alebo C,s cestom sa mi dobre pracovalo,nemusela som podsypávať,lebo sa vôbec nelepilo.Vajce nepridávam,lebo zbytočne cesto tvrdne,nerozvaria sa ani tak.Z kúska cesta som ušúľala hadíka a krájala šúľance

    Univerzálne zemiakové cesto (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ktoré som varila v osolenej vriacej vode,kým vyplávali na povrch

    Univerzálne zemiakové cesto (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prepláchnuté studenou vodou sa nechajú odkvapkať,polejú sa roztopeným maslom a posypú mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom.

    Univerzálne zemiakové cesto (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Robila som aj guľky plnené čerstvými domácimi oškvarkami a posypané opraženou cibuľkou(úvodné foto)

    Univerzálne zemiakové cesto (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Boli aj prázdne guľky vyvarené k novoročnej kapustnici

    Univerzálne zemiakové cesto (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A niektoré uvarené guľky som pokrájala,osolila a spolu s pokrájanou cibuľkou opražila na bravčovej masti do zlatohneda

    Univerzálne zemiakové cesto (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Z tohoto cesta sa dajú ešte robiť vyvaľkané placky pečené na panvici,alebo ovocné guľky(s lekvárom alebo iným ovocím)

Diskusia k receptu

eviana
Prekvapilo ma varenie očistených nakrájaných zemiakov vo vode... to ja ich ako pako varím v šupke a potom prácne strúham... niekedy veru vyskúšam aj takto podľa Teba, vďaka za tip :)
kukulienka71
@eviana ,ja si všetko zo zásady uľahčujem,varila som už aj v šupke,ale žiaden rozdiel som nezbadala,ani keď sú varené deň predtým,ani strúhané...Stačí,aby boli dostatočne vychladené a popučené a hlavne nie škrobové.Veď skús,som zvedavá,čo povieš;-)
afataga
super, konecne zemiakove cesto, kde sa varia olupane zemiaky, tak to uz zvladnem aj ja, neznasam supat varene zemiaky :-), najviac sa mi pacia s oskvarkami a cibulkou a potom troska s makom ako zakusok :-)
laurisia
Ja ani na zemiakový šalát ani na francúzske zemiaky nevarím v šupke. Očistím vopred a tak uvarím, je to rýchlejšie a rozdiel veru nevidím.
Ale k Tvojmu receptu - robila som zemiakové cesto iba raz, vkuse sa mi lepilo, potom bolo tvrdé ako betón a tak som to "zabalila" a namiesto zemiakového robievam odpaľované - na šúľance. Idem založiť do KK, lebo toto vypadá dobre a najmä poznámka o vajíčku ma zaujala.
kukulienka71
@afataga ,dakujem.tieto iste zvládneš a fakt je na tom dobré to,že ochutnáš aj naslano a potom aj dezert máš z toho istého cesta:-)@laurisia ,na šalát varievam v šupke,aby neboli také vodové,na francúzske zase dávam tenké plátky surových zemiakov,je to rýchlejšie,menej pracné a chutnejšie ako už raz varené,aspoň podľa mňa...budem rada,ak toto cesto vyskúšaš,ani nelepí,a nie je tvrdé.Bolo by škoda zanevieť na tak viacúčelovo využiteľné cesto.Vajíčko nedávam ani do kysnutého cesta,ak tak len žĺtok.Je vláčnejšie a pekne žlté.
luss44
koľko dobrôt z jedného cesta :) ja varím v šupke na všetko - šalát, francúzske, aj cesto, mne taký zemiak viac chutí a so šúpaním žiadny problém nemám. Ale každý ako je zvyknutý.
mesiar50
Toto je naozaj suprové,viacúčelové cesto.Mám rád cestoviny a preto mi tvoj recept príde určite vhod.Pekne ďakujem.
mariamka
to ste dnes mali vsetky tie chody?? uf uf :) toz ja varim zemiaky v supke najlepsie den vopred, ved sa nejaky hlados najde, kto ich osupe :) inak parada k tym variaciam, jedno lepsie ako druhe :)
havino
jezus maria, to sú chody, jeden lepší, ako druhý, všetky ohromné, ja si tie makové prosím a potom na zmenu chuti trošku s cibuľkou, :-) ked idem účelovo variť šúľance, knedličky, uvarím v šupke, asi zo zvyku, pretože na druhej strane, ked mám aj v ten den, či z predošlého dňa uvarené už očistené zemiaky k niečomu, veru aj tie popučím, postrúham a cesto na svete a rozdiel veru nie je žiaden, no a hlavne, ako spomínaš placky, u nás posúšky, tie sú zo zostalých varených zemiakov často , 5 * ti je málo, ale nejde viac
kukulienka71
Jéééj dakujem vám,ste milí!:-)@mariamka ,to všetko bolo z tých 3 zemiakov:-)šúľance zjedla malá dcérka,kapustu a oškvarkové som mala ja na dvakrát,a cibuľové opekance mala veľká dcéra s tatárskou.@havino ,sú to fakt dobrotky -z každého rožka troška:-)iba kvôli chuti,nie viac...ďakujem ti krásne
izabella929
takže úplne super.-) robím toto cesto presne takto...žiadne vajce...je veľmi jemné a chválim tvoj recept.-)))žemiakové placky, čo sa pečú na platni sporáka robím tiež z tohoto cesta...
elysa
šikovné, takto to aj ja skúsim...
violetacamorova
Ja som dnes robila lokše zo zemiakov ktoré som mala v chladničke odložené pár dní. Boli uvarené presne ako tvoje a lokše boli super s maslom lekvárom a makom. Aj moja babka a aj mama varia zemiaky ako ty a cesto je vždy dobré.
dogagador
presne takto to robim aj ja, iba menej variacii. placky moja stara mama robila na slano, aj sladko - ako kto chcel. slivkove, ci marhulove knedlicky tiez. masom, ani skvarkami sa neplnilo. sulance ano. je to pestrejsie, fantazii sa medze nekladu a urcite je to nekonecne dobre!
ebaka
Paráda,chválim,stráááášne si ma potešila svojím zlepšovákom.Aj ja som varievala zemiaky deň dopredu.Ale už nebudéééém -:))))))
luss44
milá @kukulienka71 tak dnes som sa inšpirovala Tvojím rcp, mali sme guľky plnené údeným mletým mäsom s opraženou cibuľkou, navrch slaninku a kyslú kapustu, ale zemiaky som uvarila ešte večer, vyšlo mi 38 gulí, máme 1 stravníka na návšteve, aj ten si pochutil :)
babidka
Aj to je moznost ako urobit zemiakove cesto :-) No mne osobne sa zda praktickejsie uvarit zemaky v supke a tak ich ocistit - ale to je vec nazoru :-) Kedze som zo starej skoly /ved uz mam aj nejake rocky:-)/ , tak mam nutkavu potrebu vsetko spotrebovat co mam k v kuchyni a nicim neplytvat -a tak bezne pouzivam na zemiakove cesto aj zemiakovu kasu /prilohovu/ ktora sa zvysila z predchadzajuceho jedla .U nas sa zje zo zemiakoveho cesta cokolvek :-)
kukulienka71
@ebaka ,teším sa spolu s tebou:-))@luss44 ,tak ste mali tradičný slovenský obedík,som rada,že chutilo:-)@babidka ,máš pravdu,praktickosť je tiež vecou názoru...ja musím byť tiež z tej starej školy,veď aj ja robím oveľa častejšie tieto dobrotky zo zvyšných zemiakov,či kaše...ale keď motivuje chuť a práve nemám zbytky,uvarím tie čerstvé zemiaky...:-)
3stan
supeer len ja varím zemiaky v šupke a tiež je univerzálne teda na bryndzové pirohy slivkové gule či lokše po mojom na platni pečené , zo škvarkamy som ešte nepočula , ale dobrá rada že gule miesto knedlíka :) díky za dobe nápady :D
yogicek
Milá kukulienka71 musím vyskúšať tvoj recept. Zemiaky varím presne tak ako ty (v jednoduchosti je krása) len namiesto hladkej múky dávam polohrubú. Takto ma to naučila moja mama ale prečo neurobiť zmenu, že?
kukulienka71
@yogicek ,budem rada,ak vykúšaš a potom napíšeš,ktoré sa ti páči viac,skúseností nikdy nie je dosť...ˇdakujem,pekný deň!
citroen
dnes som z tohoto cesta robil guľky s údeným mäsom a kapustou.Pre mňa výborný recept,pretože doteraz som so zemiakovým cestom nevedel robiť a pritom ho mám tak rád.Ďakujem
kukulienka71
@citroen ,nesmierne ma teší,že si sa inšpiroval práve mojím receptom(asi preto,že ho mám najjednoduchší?)a že sa ti zadarilo.Si šikovný!
kukulienka71
Včera večer som k zvyšnej zemiakovej kaši pridala trochu hladkej múky a kelímok mäkkého tvarohu,formovala ploché guľky,uvarila vo vode s maslom a posypala mletým makom s cukrom.Bolo to vynikajúce,mäkkučké cesto ale nerozváralo sa.

ericka
Robievam pomerne často bryndzové pirohy, či šúľance s orechami,no vždy som do cesta pridávala aj vajíčko,tak tentokrát vyskúšam podľa teba, bez. Uvidím rozdiel. Za tvoje variácie dávam 5*..
ebaka
@kukulienka71 ,vyskúšané,výýýýborne cesto...nelepilo sa,chutné a ver či nie,zjedla som moju porciu ,,na holo",teda bez posýpky.Pre mňa nebíčko v papuľke.Odteraz len podľa Teba -:))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia