Univerzálne zemiakové cesto (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Dnes som dostala chuť na guľky zo zemiakového cesta.Keď mám cesto hotové,robím z neho viac variácií,aby si u nás každý prišiel na svoje:-)

3-4
porcie
15 minút
príprava
5-7 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Zemiaky očistíme,uvaríme v osolenej vode,scedíme a dobre vychladnuté popučíme.
  2. Zasypeme ich hladkou múkou (20dkg je orientačne,závisí od veľkosti zemiakov) a zarobíme polotuhé cesto.
  3. Hodia sa zemiaky typu B alebo C,s cestom sa mi dobre pracovalo,nemusela som podsypávať,lebo sa vôbec nelepilo.Vajce nepridávam,lebo zbytočne cesto tvrdne,nerozvaria sa ani tak.Z kúska cesta som ušúľala hadíka a krájala šúľance
  4. ktoré som varila v osolenej vriacej vode,kým vyplávali na povrch
  5. Prepláchnuté studenou vodou sa nechajú odkvapkať,polejú sa roztopeným maslom a posypú mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom.
  6. Robila som aj guľky plnené čerstvými domácimi oškvarkami a posypané opraženou cibuľkou(úvodné foto)
  7. Boli aj prázdne guľky vyvarené k novoročnej kapustnici
  8. A niektoré uvarené guľky som pokrájala,osolila a spolu s pokrájanou cibuľkou opražila na bravčovej masti do zlatohneda
  9. Z tohoto cesta sa dajú ešte robiť vyvaľkané placky pečené na panvici,alebo ovocné guľky(s lekvárom alebo iným ovocím)