Univerzálne zemiakové cesto (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Dnes som dostala chuť na guľky zo zemiakového cesta.Keď mám cesto hotové,robím z neho viac variácií,aby si u nás každý prišiel na svoje:-)
3-4 porcie |
15 minút príprava |
5-7 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky očistíme,uvaríme v osolenej vode,scedíme a dobre vychladnuté popučíme.
- Zasypeme ich hladkou múkou (20dkg je orientačne,závisí od veľkosti zemiakov) a zarobíme polotuhé cesto.
- Hodia sa zemiaky typu B alebo C,s cestom sa mi dobre pracovalo,nemusela som podsypávať,lebo sa vôbec nelepilo.Vajce nepridávam,lebo zbytočne cesto tvrdne,nerozvaria sa ani tak.Z kúska cesta som ušúľala hadíka a krájala šúľance
- ktoré som varila v osolenej vriacej vode,kým vyplávali na povrch
- Prepláchnuté studenou vodou sa nechajú odkvapkať,polejú sa roztopeným maslom a posypú mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom.
- Robila som aj guľky plnené čerstvými domácimi oškvarkami a posypané opraženou cibuľkou(úvodné foto)
- Boli aj prázdne guľky vyvarené k novoročnej kapustnici
- A niektoré uvarené guľky som pokrájala,osolila a spolu s pokrájanou cibuľkou opražila na bravčovej masti do zlatohneda
- Z tohoto cesta sa dajú ešte robiť vyvaľkané placky pečené na panvici,alebo ovocné guľky(s lekvárom alebo iným ovocím)